FOTO "Şi tu poţi fi părinte de profesie"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Se cauta asistenti maternali FOTO: arhiva
Se cauta asistenti maternali FOTO: arhiva

Să fii părinte este o meserie cu normă întreagă, iar acest capitol implică în primul rând mult suflet. O dovedesc mai ales cei care au decis să fie părinţii copiilor abandonaţi în centrele de tip maternal. În prezent în judeţul Mureş se caută zece astfel de suflete care pot fi părinţi de profesie.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Mureş a lansat o campanie de promovare a meseriei de asistent maternal. În judeţul Mureş sunt zece posturi libere, iar campania se derulează pe parcursul lunii iulie.

Campania se numeşte „Şi tu poţi fi părinte de profesie”.  Am demarat-o cu scopul de a recruta cât mai multe persoane care să devină asistenţi maternali profesionişti. Fiecare persoană care doreşte să devină asistent maternal profesionist va îngriji la domiciliul propriu unul sau doi copii cu vârsta de până la trei ani” a declarat Elida Deak, director adjunct la D.G.A.S.P.C. Mureş

Persoanele care doresc să devină asistenţi maternali trebuie să se adreseze Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Mureş la sediul din Strada Trebely nr. 7, unde vor primi informaţii legate de procedură şi de această profesie.

„Un asistent maternal trebuie să aibă capacitate deplină de exerciţiu, să aibă o locuinţă, să nu fi fost decăzut din drepturile părinteşti sau să nu fi abandonat copii, să nu aibă o condamnare judecătorească pentru săvârşirea cu intenţie a unei infracţiuni, să corespundă din punct de vedere psihologic şi din punct de vedere al stării de sănătate”, potrivit Elidei Deak, director adjunct la D.G.A.S.P.C. Mureş

Activitatea de asistent maternal se desfăşoară la domiciliul persoanei şi este foarte important ca viitorul copil aflat în îngrijire să aibă acceptul tuturor membrilor familiei.

„Noi vrem să demarăm evaluarea cât mai multor persoane pentru această profesie, astfel încât până la sfârşitul anului să poată fi angajaţi 10 asistenţi maternali. E nevoie să începem aceste proceduri cât mai repede, întrucât vor fi evaluaţi psihologic atât ei cât şi membrii familiei lor şi va avea loc şi o evalure socială la domiciliu” a declarat Elida Deak, director adjunct la D.G.A.S.P.C. Mureş

Cei care vor fi selectaţi vor beneficia de cursuri de pregătire pentru meseria de asistent maternal. Cursurile se vor finaliza cu un examen. Ulterior persoanele sunt atestate ca asistenţi maternali şi rămân în aşteptare până la primirea copilului în familie. După aceea va fi încheiat şi un contract de muncă. Atât asistentul maternal cât şi copilul aflat în îngrijire vor beneficia de anumite drepturi conform legii.

„Fiecare copil beneficiază de o alocaţie de hrană care este de 10 lei pe zi şi care se acordă lunar asistentului maternal pentru a asigura hrana copilului. Trimestrial copilul primeşte îmbrăcăminte, rechizite, obiecte de natură igienico-sanitare, se va deconta transportul când va fi nevoie de recuperare sau chiar şi atunci când e nevoie de anumite urgenţe, de proteze, ochelari pentru copii. Este important ca acel copil să poată beneficia şi de asistenţă medicală şi de educaţie” potrivit Elidei Deak, director adjunct la D.G.A.S.P.C. Mureş

În urma încheierii contractului de muncă asistentul maternal primeşte şi un salariu minim pe economie, la care se adaugă mai multe sporuri.

„Avem spor de condiţii deosebite, de 15%, întrucât activitatea se desfăşoară total la domiciliul lui, mai există un spor, tot de 15%, pentru faptul că îngrijeşte mai mult de doi copii şi un spor de 25% pentru copiii care prezintă un grad de handicap. La toate acestea se adaugă şi sporul de vechime, care poate fi între 5 şi 25%.

În prezent există 252 de asistenţi maternali în tot judeţul Mureş, care îngrijesc 470 de copii. În grija asistenţilor maternali sunt şi 33 de copii cu handicap.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite