Camera web de la Dumbrăvioara este funcţională, cuibul de barză albă poate fi urmărit 24 din 24 de ore
0An de an păsările călătoare se întorc în judeţul Mureş. La Dumbrăvioara oamenii le-au amenajat coşuri speciale, iar 12-13 familii de berze se întorc în fiecare an. Grupul Milvus a montat şi o camera web, iar iubitorii berzelor pot să vadă evoluţia unei familii de berze de la eclozare şi până când acestea se întorc să ierneze în Africa de Sud.
Proiectul camerei web de la Dumbrăvioara este functional şi anul acesta. Astfel, iubitorii de păsări pot urmări online, 24 din 24 ore, într-un format HD, cuibul de barză albă.
Primul ou poate fi deja văzut în cuibul din Dumbrăvioara
Anul acesta Grupul Milvus va încerca să prezinte toate etapele perioadei de cuibarit. Primul ou a apărut în cuib pe data de 15 aprilie, iar acum vor urma 30 de zile de aşteptare, adică perioada clocitului, iar la mijlocul lunii mai va putea fi văzută online eclozarea primului pui, un eveniment important pentru iubitorii berzelor.
Camera instalata anul acesta ofera imagini calitative în format HD
Grupul Milvus a schimbat locul de monitorizare. Imaginile pe care le puteţi vedea online, de anul acesta, sunt dintr-un cuib aflat la intrarea in localitatea Dumbrăvioara. Prima camera de supraveghere a unui cuib de barză din România a fost montată de asociaţie în anul 2006, însă imaginile se puteau recepţiona doar pe un monitor din localitate. Din anul 2010, imaginile au putut fi vizionate online pe site-ul http://milvus.ro/en/category/live-webcam
“Sistemul de vizionare va fi unul interactiv pentru a vizualiza si cele doua cuiburi din apropierea camerei, fiind o camera cu zoom, ca să vedem de aproape puii după eclozare. Aceste miscari ale camerei vor fi anuntate periodic pe site-ul Grupului Milvus” a declarat Papp Tamas, reprezentant al Grupului Milvus.
Dumbrăvioara, satul Berzelor
Satul Dumbrăvioara este localitatea cu cele mai multe berze din judeţul Mureş, pe stâlpii de electricitate existând 14 cuiburi, dintre care 12-13 sunt tot timpul ocupate. În judeţul Mureş sunt aproximativ 150 de perechi de berze, iar potrivit ultimului recensământ al berzelor, în România sunt aproximativ 5.000 de perechi de berze, dintre care cele mai multe sunt în judeţul Satu Mare.