Propolisul, elixirul care face minuni pentru sănătate, produs de albine din mugurii şi scoarţa pomilor. De ce nu este bine să fie luat diluat sau băut direct

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Propolisul poate să întărească sistemul imunitar
Propolisul poate să întărească sistemul imunitar

Propolisul este considerat un adevărat adevărat elixir, cel mai puternic antibiotic natural. Albinele reuşesc să producă o combinaţie de substanţe benefice, care provin din mugurii şi de pe scoarţa plopilor, a mestecenilor, a castanilor, a sălciilor, a frasinilor, a aninilor şi ale unor specii de pomi fructiferi.

Primăvara este anotimpul în care albinele culeg substanţele din mugurii abia ieşiţi la lumină, după care prepară medicamentul natural. Propolisul este folosit din cele mai vechi timpuri. Se găseşte fie brut, sub forma unor bulgăraşi maronii, fie în formă lichidă, ca tinctură alcoolizată. 

Cum poate fi deosebit un bulgăre de prpolist de calitate? Acesta are un miros specific, dulceag-amărui şi nu este lucios. Cel care are un luciu conţine multă ceară, iar proprietăţile sale sunt reduse. 

Cum se consumă 

Propolisul brut, sub forma de bulgăraşi, se suge la fel ca o acadea. Acest tratament este recomandat în cazul infecţiilor de la nivelul gurii, în faringite şi în amigdalite. Această metodă de tratament presupune o arie mai restrânsă de acţiune, având doar un efect local. 

Tincutura de propolis se consumă, de obicei, în miere sau într-o bucată de pâine în care se pun, de patru ori pe zi, câte 50 de picături. Nu se recomandă diluarea în apă, pentru că anumite substanţe îşi pierd proprietăţile. La fel, nu se recomandă să se consume în mod direct, pentru că în contact cu saliva produce acelaşi efect ca în cazul diluării în apă.

Reţetă pentru producerea tincturii

Putem să optăm pentru prepararea tincturii acasă. Se pun într-un borcan  15 linguri rase de propolis, peste care se adaugă 400 ml. de alcool alimentar de 90 de grade. Se închide borcanul ermetic şi se lasă la macerat vreme de două săptămâni. În fiecare zi conţinutul trebuie agitat zilnic, iar la final trebuie filtrat. Tinctura rezultată trebuie pusă în sticluţe mici, închise la culoare. 

Ce afecţiuni se tratează cu propolis

Un tratament cu propolis duce la o creştere cu 40% a rezistenţei organismului faţă de virusul gripal. De asemenea, în cazul celor care sunt deja atinţi de virusul gripal, timpul de vindecare se reduce la 3-4 zile, faţă de 6-7 zile, pentru cei care urmează un tratament cu propolis. 

tinctura propolis foto dana mihai

Conform unor studii efectuate, propolisul este un antibiotic foarte puternic, care opreşte dezvoltarea bacteriilor şi favorizează eliminarea secreţiilor în exces de pe căile respiratorii. Propolisul este eficient în ameliorarea bolilor respiratorii şi a bronşitelor.

Substanţele antioxidante din compoziţia propolisului au efecte foarte bune în tratarea asteniei de primăvară, pentru că echilibrează nivelul hormonal. 

Propolisul contribuie la creşterea celulelor care au rol în sistemul imunitar şi la prevenirea hipertensiunii şi a tulburările de ritm cardiac.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite