„Moartea cu coasa“ de la Peştera Polovragi. Misterele desenului realizat de un călugăr care s-a adăpostit în grotă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Moartea cu coasa“ a fost desenată de călugărul Pahomie
„Moartea cu coasa“ a fost desenată de călugărul Pahomie

„Moartea cu coasa“ este un desen realizat pe unul dintre pereţii peşterii Polovragi, care reprezintă un mister şi o atracţie pentru zecile de mii de turişti ce vizitează acest loc.

Peştera Polovragi aflată pe Cheile Olteţului, monument al naturii care separă Munţii Căpăţânii de Parâng, mai este cunoscută şi sub numele de Peştera lui Zamolxe, zeul dacilor care ar fi trăit aici, sau a lui Pahomie, călugărul care şi-a găsit adăpost în grotă în urmă cu sute de ani. Acesta a realizat pe un perete al peşterii un desen înfricoşător care se păstrează şi acum: moartea cu coasa. Desenul este realizat în tehnica negru de fum şi reprezintă simbolul morţii. Este una dintre atracţiile principale ale peşterii, iar vizitatorii se fotografiază lângă aceste desen. Astfel, au fost realizate şi cărţi poştale cu acest desen neobişnuit. Printre oamenii locului există legenda că desenul a fost conceput pentru a-i ţine la distanţă pe curioşi de această peşteră, unde călugărul se adăpostise. 

Desenul ar mai avea şi o altă însemnătate. Ar putea să anunţe un pericol pentru cei care înaintează mai mult. „Concentraţia oxigenului în aerul inspirat scade brusc după înaintarea în galerie, după trecerea de marcajul turistic de atenţionare a pustnicului Pahomie (moartea cu coasa), iar grilajul este pus tocmai pentru a reduce riscul unor accidente datorate insuficientei alimentări cu oxigen a creierului“, notează un vizitator într-un jurnal de călătorie.

Cine a fost călugărul Pahomie

Peştera Polovragi - Gorj

Călugărul Pahomie ar fi fost marele ban Barbu Craiovescu, ctitor al Mănăstirii Bistriţa, din judeţul Vâlcea, unde îşi doarme somnul de veci. O altă variantă arată că Pahomie a fost vel stolnicul Popa Postelnicu, care s-a călugărit. El a ridicat schitul de la Izvorul Frumos ajutat de haiducul Sava.

Peştera este vizitată de zeci de mii de turişti

Zeci de mii de turişti vizitează peştera an de an. Din cei 10 kilometri, vizitatorii au la disoziţie un traseu de 800 de metri care beneficiează de iluminat. Diferitele forme carstice, cum ar fi „Scaunul lui Zamolxe“ reprezintă o atracţie pentru turişti. De asemenea, în peşteră trăiesc lilieci cu potcoavă, o specie protejată. Peştera se află la o altitudine de 670 de metri şi se află la aproximativ o jumătate de kilometru de cunoscuta Mănăstire Polovragi. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite