Preşedintele PNŢCD Gorj este judecat pentru delapidare în formă continuată. A golit în două luni contul unei firme aflate în insolvenţă
0Matei Catrinoiu, preşedintele PNŢCD Gorj, este judecat de către un complet al Judecătoriei Târgu Jiu pentru delapidare în formă continuată. Acesta este acuzat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu de faptul că, în calitate de lichidator judiciar, şi-a însuşit în interes personal peste 25.000 de lei din contul special al unei firme care se află în procedură de insolvenţă.
Doi oameni de afaceri au depus plângeri penale împotriva lichidatorului judicar Matei Catrinoiu, care deţine societatea CAPIV IPURL. Reprezentantul unei societăţi din Constanţa a sesizat că nu şi-a îndeplinit în mod corespunzător atribuţiile de serviciu şi „a procedat la vânzarea frauduloasă a unei barje maritime semiscufundată din zona Sulina, ce aparţinea de drept persoanei vătămate“, se arată în rechizitoriu. De asemenea, omul de afaceri Mihai Tănasie, din Târgu Jiu, fostul administrator al societăţii COLMAT KAN SRL, aflate în procedura insolvenţei, l-a acuzat pe Catrinoiu că şi-a însuşit fără drept bunuri din averea debitorului. Firma a intrat în anul 2010 în insolvenţă, iar ca administrator judiciar a fost numită societatea CAPIV IPURL din Târgu Jiu.
Datorii de peste 180.000 de lei la bugetul de stat
Potrivit rechizitoriului, firma COLMAT KAN figura cu datorii de peste 180.000 la Administraţia Judeţeană Finanţelor Publice Târgu Jiu. Anchetatorii spun că Mihai Tănasie a vândut fără drept, cu suma de cu 16.000 de lei, o barjă către o firmă din Constanţa, după ce societatea lui intrase în insolvenţă. În anul 2012, Catrinoiu a anulat contractul în instanţa de judecată, după care a organizat o licitaţie şi a vândut barja chiar la prima strigare unei firme din Constanţa pentru suma de 40.000 de lei. Banii au fost plătiţi în aceeaşi zi în contul special al societăţii aflate în insolvenţă.
A golit contul în două luni
Preşedintele PNŢCD Gorj a început să retragă banii proveniţi din vânzarea barjei din contul special al societăţii societăţii COLMAT KAN SRL. Anchetatorii spun că Matei Catrinoiu a retras diverse sume, cuprinse între 1500 de lei şi 8000 de lei, cu toate că banii nu-i aparţineau şi ar fi trebuit să ajungă la debitori, în special la bugetul de stat. În numai două luni, Catrinoiu a golit contul societăţii sale.
Potrivit anchetatorilor, Matei Catrinoiu nu a informat creditorii şi judecătorul sindic despre vânzarea barjei. De asemenea, preşedintele PNŢCD Gorj nu a întocmit un raport asupra fondurilor obţinute din lichidare: „Lichidatorul nu a prezentat documente justificative din care să rezulte folosirea sumei de bani conform prevederilor legale în vigoare“.
Prejuduciul a fost stabilit prin expertiza contabilă
În dosarul penal a fost întocmit un raport de expertiză contabilă, pentru stabilirea prejudiciului. Cu toate că, iniţial, Matei Catrinoiu nu a prezentat documentele din care să rezulte cheltuielile pe care societatea le-a realizat în procedura de lichidare a COLMAT KAN SRL, acesta a menţionat cheltuieli de peste 77.000 de lei, din care cea mai mare parte o reprezintă salariile. Procurorii au stabilit că sumele provenite din vânzarea barjei nu au fost înregistrate în documentele societăţii lui Catrinoiu:
„Analizând registrul jurnal de încasări şi plăţi al SP CAPIV IPURL a rezultat că în perioada 23.08.2012 - 24.04.2015, nu au fost înregistrate în evidenţa contabilă a SP CAPIV IPURL venituri din lichidarea SC şi nici sumele ridicate din contul special al acestui debitor“.
Expertul contabil a stabilit că inculpatul a justificat doar suma de 3200 de lei, compusă din onorariu lichidator şi o taxă de deschidere cont. De asemenea, anchetatorii au stabilit că peste 11.000 de lei a reprezentat plata onorariului experţilor şi a unui avocat din Mehedinţi. În aceste condiţii, procurorii au reţinut ca prejudiciu suma de peste 25.000 de lei, pe care şi-a însuşit-o în interes personal. Catrinoiu a depus mai multe contestaţii la expertiza contabilă, dar acestea au fost considerate ca nefondate. În mod normal, banii luaţi de Catrinoiu ar fi trebuit să ajungă la bugetul de stat în contul datoriei pe care firma o avea de plătit.
Firma lui Catrinoiu a fost înlocuită
Oamenii legii au precizat în rechizitoriu că Matei Catrinoiu a încălcat în mod flagrant normele legale privind exercitarea profesiei de practician în insolvenţă şi a Codului de etică profesională. Şeful ţărăniştilor gorjeni nu a recunoscut săvârşirea faptei şi a avut o atitudine oscilantă.
Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice a ceru înlocuirea lichidatorului, pe motivul că a retras banii din contul special al debitoarei COLMAT KAN. Anul trecut, Tribunalul Gorj a decis numirea societăţii Siomax ca lichidator al firmei.
Soţia lui Matei Catrinoiu este judecător la Judecătoria Târgu Jiu, instanţă care judecă procesul acestuia.
Catrinoiu, implicat într-un scandal sexual
Matei Catrinoiu a fost implicat în urmă cu aproximativ trei ani într-un scandal sexual de amploare. Acesta a depus o plângere penală împotriva judecătoarei Carmen Mladen de la Curtea de Apel Craiova pe care a acuzat-o de şantaj. Acesta a reclamat că este şantajat cu mai multe poze compromiţătoare în care apărea alături de judecătoarea Mladen. Pentru ca fotografiile să nu ajungă publice, Ionel Stoian, complicele magistratului, i-a cerut lui Catrinoiu suma de 5000 de lei. Mesajele ajungeau la liderul PNŢCD Gorj prin intermediul magistratei. Catrinoiu a făcut un denunţ prin care a dat în vileag totul, iar judecătoarea şi complicele ei au fost reţinuţi. Judecătoarea a fost condamnată în anul 2013 la trei ani şi jumătate de închisoare.