Ilustrul general al Armatei Române din Primul Război Mondial. Comuniştii l-au condamnat la 10 ani de temniţă grea
0Generalul Ion Sichitiu a fost unul dintre cei mai iluştri militari ai Armatei Române din Primul Război Mondial, fiind evidenţiat de către colaboratori. Sichitiu a fost chiar comandantul lui Ion Antonescu, după care a ajuns ministru în guvernul condus de mareşal. Generalul a ajuns, apoi, într-o temniţă comunistă.
Generalul de corp de armată Ion Sichitiu s-a născut la 19 februarie 1878, în satul Rugi, judeţul Gorj. A urmat primele primele clase în satul natal, după care gimnaziul l-a urmat la Liceul “Tudor Vladimirescu”.
În anul 1899, a absolvit Liceul Militar Craiova ca şef de promoţie, cu gradul de sublocotenent. A urmat, între 1904-1905, cursuri de specializare în Germania, la Charlottenburg. A absolvit Şcoala Superioară de Război şi a fost avansat la gradul de căpitan, după care a activat în Marele Stat Major al Armatei a 9-a, cu gradul de locotenent- colonel. A activat în Primul Război Mondial şi a primit felicitări din partea generalului rus de brigadă Tarakonov.
“Muncitor neobosit, totdeauna amabil şi plin de tact, lt. col. Sichitiu s-a bucurat, în timpul celor 8 luni pe care le-a petrecut printre noi, de stimă şi ataşamentul general. Despărţindu-ne în prezent de lt. col. Sichitiu, îi aduc, în numele armatei, recunoştinţa noastră vie pentru munca foarte utilă în colaborare şi îi urez cea mai mare reuşită în cursul carierei sale”.
L-a avut în subordinea sa pe mareşalul Ion Antonescu
„Ascensiunea profesională a generalului Sichitiu a continuat neîntrerupt. General de divizie în 1932, a devenit apoi general de corp de armată (1932-1935), având în subordinea sa, la Divizia I Piteşti, pe generalul Ion Antonescu, viitorul mareşal. În 1935, a publicat lucrarea «Conducerea trupelor», în calitate de profesor la Şcoala de Război, actualmente Academia de Înalte Studii Militare“, arată dr. Constantin Lupescu, în volumul „Biografii sentimentale“.
Condamnat la 10 ani de temniţă grea
În anul 1942, Ion Sichitiu a activat ca ministru al Agriculturii în guvernul militar al lui Ion Antonescu. Din acest motiv, regimul comunist care s-a instalat la putere l-a arestat în anul 1947.
„Având în vedere că, din depoziţiile martorilor audiaţi în apărare, rezultă că acuzatul a fost un element distins al oştirii, că a aprobat pe gen. Iacobici când acesta a demisionat, întrucât nu a voit să angajeze grosul armatei dincolo de Nistru, că a demisionat din guvern, spunând că războiul este o aventură a fostului mareşal, că s-a oferit să ajute pe martorul Grunfeld Adolf, pentru că acesta să nu fie internat în lagăr, ceea ce a şi obţinut. (...) Acuzatul Ion Sichitiu, general pensionar, urmează să fie condamnat la 10 ani de temniţă grea..., trei ani detenţie riguroasă ..., degradare civică 10 ani şi confiscarea averii în folosul statului, cu titlu de despăgubiri civile“,
se arată în sentinţa de condamnare.
Numele său era spus în şoaptă
„În toată perioada dictaturii comuniste, numele generalului Sichitiu şi ale camarazilor săi de suferinţă au fost pronunţate în şoaptă de către rude, cunoscuţi şi subalterni şi cu glas puternic de paznicii care făceau apelul la întoarcere, spre a vedea câţi dintre cei condamnaţi mai erau în viaţă“, arată dr. Constantin Lupescu.