FOTO Târgul Meşterilor Populari din România şi-a deschis porţile: 40 de meşteri vând produsele tradiţionale pe care le realizează

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Targul Meşterilor Populari

Zeci de meşteri populari din toate zonele ţării au venit la Târgu-Jiu pentru a-şi vinde produsele tradiţionale pe care le realizează.

Târgujienii pot alege dintr-o gamă diversificată de obiecte realizate manual, de la ii şi ţesături până la împletituri şi ceramică din lut. Târgul Meşterilor Populari din România a fost deschis ieri în zona centrală a municipiului Târgu Jiu. 

Aproape 40 de meşteri populari din toată ţara au venit la Târgu Jiu. „Sunt meşteri populari care cuprind toate zonele României, cum ar fi Sălaj, Suceava, Galaţi, Cluj, Mureş, Constanţa şi toate judeţele Olteniei. Am încercat să adunăm cei mai importanţi meşteri din ţară. La târg sunt câteva obiecte care sunt mai rare, cum ar fi ouă încondeiate. Sunt expuse creaţii de costume populare, pictură, pşictură pe sticlă, cojocărie, pielărie, broderie şi bijuteriiş. Am cuprins toată aria de meşteşuguri şi sunt convins că târgujienii vor veni cu drag şi îşi vor achiziţiona din produsele pe care meşterii le-au adus la Târgu Jiu. Arta populară şi meşteşugul nu vor dispărea niciodată“, a precizat Pompiliu Ciolacu, organizator al târgului.

Preţuri mici pentru produse realizate cu multă migală

Raul Gheorghe, din Mureş, realizează împletituri din papură. Lucrează o zi întreagă la o pălărie, dar este mulţumit că rezistă peste zece ani. A lucrat ca şofer, dar, după ce a ieşit la pensie, a învăţăt să realizeze obiecte tradiţionale de la soţia lui, care a absolvit Academia de Arte Populare. „Realizăm din papură pălării, coşuleţe, sticle învelite, suport de tacâmuri, de oale. Eu am lucrat ca şofer, dar soţia a terminat Academia de Arte populare, iar când m-am pensionat am învăţăt şi eu să lucrez. La o pălărie lucrez o zi, la care se adaugă pregătirea materialului. Preţul este de 20 de lei. Rezistă peste 10 ani. Se poate folosi şi pe ploaie. Materialul este de bună calitate. Nu prea se caută în ţarp produsele pe care le realizăm. Mai mult în străinătate sunt apreciate“. 

Vâlceanul Alexandru Ilinca realizează obiecte din pielărie. Acesta este un meşter renumit mai ales prin portul său. „Meseria mea este de opincar. Acest meşteşug în moştenesc de la tatăl meu şi este pe cale de dispariţie. M-am gândit să contribui şi eu cu ceva menţinerea lui transmiterea lui“. 

Târgul Meşterilor face parte dintr-o manifestare mai amplă, care cuprinde şi alte evenimente culturale. „Este vorba de cea de-a patra ediţie a Zilelor Culturii Tradiţionale în Gorj. Manifestarea a debutat astăzi cu Târgul Meşterilor Populari din România. „În cursul zilei de mâine, la sediul Centrului va fi vernisată o expoziţie de fotografie şi de obiecte, pe care am numit-o «Gorjul Tradiţional»“, a precizat Ion Cepoi, directorul Centrului de Conservare a Tradiţiilor Populare. Manifestările vor continua cu lansarea a două cărţi monografice, iar profesorul Dan Pupăză va fi premiat.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite