FOTO Expoziţie inedită la Muzeul Judeţean. Lucrări de artă realizate din tablă recuperată de la REMAT

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Artistul Aurel Vlad, unul dintre cei mai apreciaţi sculptori români, a fost prezent, aseară la Muzeul Judeţean Gorj, la vernisajul expoziţiei sale, „Fiare şi ferecături“.

Aurel Vlad a reuşit să însufleţească bucăţi brute de tablă şi să realizeze din acestea lucrări de artă de mare valoare, care au creat o impresie puternică în lumea artistică. Toate piesele au fost reunite într-o expoziţie denumită sugestiv „Fiare şi ferecături“, care poate fi admirată la Muzeul Judeţean Gorj. 

„Titlul expoziţiei aparţine doamnei Aurelia Mocanu, cunoscut critic de artă, şi sugerează, pe de o parte, atât partea fizică, aspectul fizic al lucrărilor, mă refer la materialul din care sunt realizate sculpturile artistului – tablă nituită, dar mai ales starea conflictuală a fiinţei umane – tensiuni, situaţii dramatice care trezesc cu adevărat instinctele noastre primare (instinctul de luptă, instinct de supravieţuire), situaţii în care într-adevăr fiinţa umană poate deveni o fiară. Grupurile sculpturale ale artistului prezintă, de cele mai multe ori, o luptă a personajelor, fie cu ele însele, fie cu alte personaje, fie cu natura însăşi. Tematică vine din două direcţii. Pe de o parte, geneza şi scenele biblice, iar pe de altă parte situaţiile cotidiene, situaţii concrete care l-au impresionat pe artist, uneori mai puternic, alteori mai puţin puternic, dar de cele mai multe ori acestea au ieşit la suprafaţă prin creaţia lui”.

Tabla de pe acoperişuri şi garduri transformată în opere de artă

Aurel Vlad a spus că materialul cel mai potrivit pentru creaţiile sale ar fi lava vulcanic, dar cum procurarea acesteia este impozibil de realizat s-a oprit la tabla folosită, care că are o anumită istorie: „Mie mi-a plăcut foarte mult când am văzut textul scris de Aurelia Mocanu, critic de artă, la catalogul expoziţiei de la Simeza de anul acesta. Am considerat că ea a surprins o latură foarte precisă a lucrului meu. Ne cunoaştem de vreo 30 de ani şi a simţit că în mine sunt aceste două fiinţe, omul şi animalul din el, într-o proporţie egală. 

Dacă ar fi după mine, cred că un material ideal pentru sculptura pe care o fac ar fi lava vulcanică, pentru că de multe ori lucrările par a izvorî dintr-un astfel de loc şi atunci materialul acesta, lava, nu ar face decât să le redea corpul adevărat.  Aurel Vlad, sculptor

Este fiara din mine despre care eu vorbesc, dar nu la modul agresiv, ci eu vorbesc despre această fiară care este în fiecare dintre noi şi care dacă nu o putem stăpâni ea strică echilibrul societăţii, ca să spun aşa. Sculptura este numai în metal şi ferecături, care are şi sensul de taine, de lucru ascuns, dar cu ferecătură în sensul de lucru pus unul peste altul şi nituit, legat bine. Dacă ar fi după mine, cred că un material ideal pentru sculptura pe care o fac ar fi lava vulcanică, pentru că de multe ori lucrările par a izvorî dintr-un astfel de loc şi atunci materialul acesta, lava, nu ar face decât să le redea corpul adevărat. Acest lucru nu se poate, însă, şi atunci lucrez cu ce găsesc în jur. M-am oprit la tablă pentru tabla veche, uzată, ruptă de pe garduri, de pe acoperişuri, pentru că are o memorie şi memoria aceasta care vorbeşte despre trecerile din lume mi-a plăcut să o folosesc în lucrările mele. Am folosit şi tablă nouă, cumpărată de la magazin, pentru că are anumite calităţi. Am încercat să fac tot felul de epiderme a omului, care să vorbească mai viu şi mai puternic despre emoţiile lui, sentimentele lui, grijile lui. Aici sunt şi lucrări mai vechi şi lucrări foarte recente. (…) Unele dintre aceste lucrări sunt nou-nouţe. Am considerat că pot să aduc aici lucrările reprezentative pentru sensibilitatea mea şi crezul meu artistic. Este a cincea oară când sunt în Târgu-Jiu“

„Am venit la Târgu Jiu ca să-l văd pe bunicul Brâncuşi“

Aurel Vlad a mărturisit că a venit pentru prima dată la Târgu Jiu la vârsta de 16 ani atras de operele lui Brâncuşi şi că expoziţia pe care o are deschisă în oraşul părintelui sculpturii moderne este ca un vis împlinit: „Mă simt bine în Târgu-Jiu. Am venit prima dată la 16 ani. Ştiu că am plecat de acasă cu un tren de noapte. Se circula greu, ca să-l văd pe bunicul Brâncuşi. Aşa am avut chemarea atunci şi m-am pus pe drumul acesta şi mi s-a părut esenţial să fac asta. Atunci am avut multe visuri. Nu ştiu precis dacă a fost un vis să fac o expoziţie în oraşul de care este legat numele lui sau poate să ridic o lucrare la fel de glorioasă ca a lui.

I-am mulţumit bunicului Brâncuşi că m-a ţinut cu energia necesară acestui lucru”

Aurel Vlad, sculptor

Esenţial este că acest vis m-a ţinut tot timpul în lucrul, în priză, până acum şi, gândindu-mă la cei 60 de ani pe care i-am împlinit anul acesta, am vrut să marchez într-un fel drumul cu câteva expoziţii. Am făcut o expoziţie la Galeria Simeza, în martie – aprilie, am făcut o expoziţie împreună cu soţia mea, sculptor, Elena Vlad, în Germania, şi am primit invitaţia de a veni să fac aici o expoziţie. Am considerat-o ca un dar aşa că am hotărât să mă implic cât de mult pot ca să iasă o expoziţie frumoasă. Sunt mulţumit că un vis s-a împlinit. I-am mulţumit bunicului Brâncuşi că m-a ţinut cu energia necesară acestui lucru”.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite