Descoperire de senzaţie pe Dealul Târgului. Vestigii romane de peste 2000 de ani, găsite la o aruncătură de băţ de Târgu Jiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O serie de vestigii romane cu o vechime de peste 2000 de ani au fost găsite de un târgujian pasionat de căutarea de comori pe Dealul Târgului. Arheologii intenţionează să declare zona sit şi să continue cercetările.

Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean Gorj, spune că cel care a găsit vestigiile va fi recompensat, acestea urmând să fie expuse: „Avem un nou lot de piese de epocă romană descoperite pe Dealul Târgului de către un căutător de comori din Târgu-Jiu. Piesele sunt foarte, foarte reprezentative. Cele mai importante vor urma să fie evaluate, după care muzeul va oferi un preţ descoperitorului şi vor fi expuse în cadrul expoziţiei permanente a Muzeului Judeţean Gorj, Secţia de Istorie şi Arheologie. Sunt accesorii vestimentare, fibule de argint şi bronz, monede de argint, bijuterii din argint; mai avem o piatră semipreţioasă, o calcedonie, unelte de gospodărie şi turte de fier care atestă faptul că acolo a fost un atelier de prelucrare a fierului. De asemenea, s-a descoperit ceramică lucrată cu mâna şi la roată şi unelte gospodăreşti din fier, precum şi un vârf de suliţă din secolele II – III Î. Hr“.

Cea mai importantă descoperire din Gorj 

Vestigiile găsite pe Dealul Târgului reprezintă cea mai importantă descoperire făcută în Gorj de un căutător de comori.

image
„Din judeţul Gorj, cea mai importantă descoperire făcută de căutătorii de comori este cea care ne-a parvenit săptămâna trecută, mai ales prin fibulele de argint tip „genunchi” care le-a purtat un individ oarecare din acea perioadă. Piesele sunt în custodia noastră acum. Urmează să le evaluăm, să oferim un preţ celui care le-a adus, după care vor fi inventariate şi expuse”,

a precizat Dumitru Hortopan. 

Zona din Dealul Târgului unde a fost făcută descoperirea ar putea fi declarată sit arheologic. „Intenţia noastră este ca în anii viitori să realizăm săpături arheologice sistematice în zona respectivă pentru a reliefa natura site-ului – ori necropolă de epocă romană, ori villa rustica sau aşezare importantă din acea perioadă“, a precizat Dumitru Hortopan. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite