Bustul Arethiei Tătărescu, ridicat peste noapte dintr-un parc din Târgu-Jiu. Un „oficial“ de la Cultură s-a plâns că ar avea sânii prea proeminenţi
0Busturile Arethiei şi lui Gheorghe Tătărescu, realizate de sculptorul Paul Popescu, amplasate în Parcul Arethia Tătărescu din Târgu-Jiu, au fost ridicate fără nicio explicaţie oferită sculptorului şi duse în depozitul Muzeului Judeţean de Istorie Gorj.
În urmă cu patru ani, Ministerul Culturii a comunicat faptul că cele două lucrări au fost amplasate fără aviz de la Comisia Naţională de For Public. La începutul anului 2014, comisia a dat aviz negativ pentru bustul Arethiei Tătărescu şi al lui Sergiu Nicolaescu. Sculptorul Paul Popescu, autorul lucrărilor, a afirmat atunci că Radu Boroianu, la vremea respectivă secretar de stat la Ministerul Culturii, s-a exprimat cu privire la bustul Arethiei Tătărescu că are sânii prea mari.
Acţiunea de ridicare a busturilor s-a produs miercuri, 4 iulie, în ziua în care în ziarul Adevărul a apărut o declaraţie a sculptorului care arăta că lucrările din piatră ale lui Constantin Brâncuşi nu sunt îngrijite în mod corespunzător, motiv pentru care au fost năpădite de muşchi. Soclurile din Parcul Arethia Tătărescu au rămas acum goale.
„Cam multe coincidenţe s-au adunat de-a lungul timpului. Aşa s-a ajuns ca în momentul de faţă să se acţioneze în maniera asta urâtă, sfidând toate prevederile legale şi legea dreptului de autor. Cel mai dur mi se pare că toată această nebunie a început imediat după ce au am făcut acea cunoscută sesizare în materie de patrimoniul cultural cu privire la spălarea componenteor din piatră ale ansamblului Brâncuşi cu jet din apă sub înaltă presiune. Imediat au apărut în discuţie cele două lucrări ale mele“, a precizat Paul Popescu.
Iată ce a declarat sculptorul Paul Popescu, care a participat la două etape de restaurare a lucrărilor din piatră ale lui Brâncui din Târgu Jiu, despre modul în care sunt îngrjite lucrările:
„Este un fenomen firesc şi natural, care este cunoscut ca un atac biologic. Această problemă putea fi evitată dacă se urmărea acel grafic de monitorizare şi întreţinere al operelor din piatră. Recomandările făcute în urma încheierii restaurării din urmă cu 15 ani prevedeau tratamente anuale sau chiar dpuă pe an înaintea perioadei umede şi calde. Există la Târgu Jiu un celebru Consiliu Ştiinţific care are în componenţă specialişti şi restauratori, care iată că îşi dovedeşte «eficienţa». Tratamentul constă într-o spălare «tandră» cu apă demineralizată, după care se aplică acest tratament, după care se revine tot cu apă, după câteva zile pentru a înlătura resturile de spori, licheni sau muşchi. Este o operaţiune relativ simplă. Nu costă mult. Probabil că suma maximă este de 10.000-15.000 de lei“.
Autorităţile vor să mute cele două lucrări la Casa memorială „Tudor Vladimirescu“
Cele două lucrări se află în incinta Muzeului Judeţean de Istorie, care a emis un comunicat în care arată că vor fi duse la Casa memorială „Tudor Vladimirescu“ din localitatea gorjeană Vladimir. Reprezentanţii Muzeului invocă notificări ale Ministerului Culturii cu privire la luarea măsurilor care se impun pentru respectarea normelor în vigoare. Este vorba de faptul că nu au fost obţinute avizele pentru amplasare de la Comisia Naţională pentru Monumente de For Public pentru bustul Arethiei Tătărescu. De asemenea, în comunicatul de presă al Muzeului Judeţean se mai invocă şi o decizie a Curţii de Conturi.
Sculptorul va revendica bustul lui Gheorghe Tătărescu
Bustul Arethiei Tătărescu a fost achiziţionat de Muzeul Judeţean, iar cel al lui Gheorghe Tătărescu a fost donat de sculptorul Paul Popescu Consiliului Judeţean Gorj. „Prin această tehnică abuzivă, Curtea de Conturi intră alături de ceilalţi factori de decizie în această mocirlă urâtă care, din păcate, a umplut pământul la Târgu Jiu. Nu aveam eu obligaţia obţinerii avizelor respective“, a menţionat Paul Popescu.
Artistul nu îşi dă acceptul ca lucrările pe care le-a realizat să fie mutate în altă parte, menţionând că se încalcă în acest fel Legea dreptului de autor.
Paul Popescu vrea să-şi retragă donaţia şi să i se returneze bustul lui Gheorghe Tătărăscu: „Îl voi revendica şi, conform, Legii dreptului de autor, bustul îmi revine. Voi cere şi cuvenitele daune care se impun, pentru că depăşesc orice limită ale aştepărilor mele. Bustul Arethiei Tătărescu este în deplina proprietate a Muzeului Judeţean. Pentru a-l amplasa la Vladimir e nevoie de avizul autorului“.
Ce-i datorează gorjenii familiei Tătărescu
Cele două busturi erau amplasate într-un parc aflat lângă Calea Eroilor, strada din Târgu Jiu care face parte din Ansamblul monumental realizat de Brâncuşi. Arethia şi Gheorghe Tătărescu au avut un rol capital cu privire la realizarea monumentelor lui Brâncuşi în Târgu Jiu.
Liga Femeilor Gorjene, care era condusă de Arethia Tătărescu, i-a solicitat lui Brâncuşi ridicarea unui monument în cinstea eroilor din Primul Război Mondial, iar soţul său s-a ocupat de obţinerea finanţării. Ulterior, Brâncuşi a ridicat Coloana Infinitului. De asemenea, Gheorghe Tătărescu a contribuit la ridicarea mai multor unităţi economice şi sociale, unele dintre ele funcţionând şi în prezent, care au dus la dezvoltarea judeţului Gorj. Mai mult decât atât, familia Tătărescu avea reşedinţa de vară în localitatea gorjeană Poiana.