FOTO Biserica de sub biserică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În satul gorjean Stolojani există o biserică din lemn unică: sub aceasta se află vestigiile unui alt lăcaş din zid.

Biserica ,,Sfinţii Voievozi“ din Stolojani, zisă „La Cuţui“, este construită între anii 1820 şi 1822, în timp ce vechiul edificiu de cult, aflat sub biserică, este atestat la mijlocul secolului al XVII-lea. Vestigiile vechiului lăcaş de cult se văd prin ochiurile de sticlă din pardoseala bisericii din lemn. Aici nu se mai organizează slujbe şi este mai mult un muzeu. Biserica ,,Sfinţii Voivozi“ are o legendă pe care numai bătrânii satului gorjean o cunosc. Se spune că, pe vremuri, oamenii nu aveau voie să meargă la biserică. Prin urmare, se rugau sub pământ, în vechea biserică, în care enoriaşii intrau pe ascuns, ca să asculte slujbe şi să se roage. „În timpul ocupaţiei turceşti, preoţii erau prigoniţi, iar credincioşii nu mai aveau voie să meargă la biserică pentru a se ruga. Astfel, oamenii intrau dedesubt şi participau la slujbe“, explică Octavian Crăciun, consilier parohial.

Osul misterios

O altă poveste spune că, la începerea lucrărilor, preotul ar fi găsit sub podea, în biserica de sub pământ, un os cu dimensiuni diferite de cele omeneşti. „Când eram copil, intram sub biserica din lemn şi ne jucam prin ruinele celei vechi. Când s-a săpat, s-au găsit, în încăperile bisericii vechi, mai multe schelete, iar unul avea dimensiuni foarte mari. Parcă ar fi fost un monstru“, spune Dumitru Popovici, în vârstă de 80 de ani.

Arhitectul Cămui, descoperitorul ruinelor

Arhitectul Iulian Cămui s-a ocupat în urmă cu şase ani de restaurarea bisericii din lemn. Acesta este cel care a descoperit vestigiile vechiului lăcaş de cult, despre care se ştia doar din documente. „Urmare a săpăturilor efectuate pentru consolidarea fundaţiilor s-au descoperit urmele unei alte biserici din zid, despre care doar existau mărturii, dar nu erau localizate. În momentul respectiv s-a luat decizia de a se pune în evidenţă acele urme, astfel că au fost acoperite cu geamuri. Metoda este folosită, dar în Gorj este singurul loc unde avem aşa ceva. Există urme de ziduri ale unei biserici vechi. Se păstrează în condiţii bune“, spune Iulian Cămui.
 
Vechea biserică, distrusă de apele Jaleşului

Istoricul Cornel Şomâcu a studiat istoria bisericii-unicat din Gorj. „Din informaţiile existente, vechea biserică de zid ar fi fost retezată de apele Jaleşului, care trece la mai puţin de 50 de metri distanţă, la est de aceasta, iar ruinele au fost îngropate adânc în mâlul rămas după viitură, aşa că oamenii n-au mai găsit nimic din ea, dar au construit biserica de lemn, aşa cum se obişnuieşte în această zonă a ţării, unde ştiau că a fost cea veche. O dată cu descoperirea ruinelor au început însă şi controversele. Schitul de la Stolojani nu a fost descoperit decât în documente, până la scoaterea acestuia la lumină. Potrivit documentelor, acesta a fost predat în anul 1677 Mânăstirii Tismana, deci a fost construit înainte de acel an. În concluzie, ori schitul a fost în altă parte, ori a existat aici înaintea ruinelor descoperite sub biserica de lemn“ , precizează Cornel Şomâcu.
Potrivit istoricului, există date că la începutul secolului al XX-lea, ruinele bisericii vechi ar fi fost descoperite de săteni: „Din câte se pare, în anul 1926 sãtenii au fãcut o sãpãturã la aceastã bisericã, în naos, la o adâncime de 1,15 metri sub pardoseala actualã de cãrãmidã, descoperind alta mai veche şi doi stâlpi, tot de cãrãmidã, tencuiţi cu var fãrã nisip. Potrivit informaţiilor, Bãrcãcilã, cel care a fãcut cercetãrile, a concluzionat cã înainte a fost o bisericã de zid care s-ar fi dãrâmat din cauza relei construcţii“.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite