FOTO VIDEO Cum arată livezile din Bărbuleţu după grindina uriaşă căzută săptămâna trecută. Scoarţa de pe pomi este jupuită!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
“Uitaţi-vă, pe partea groasă, ce bolovani mari trebuia să fie de gheaţă. Uitaţi-vă în cel hal arată"
“Uitaţi-vă, pe partea groasă, ce bolovani mari trebuia să fie de gheaţă. Uitaţi-vă în cel hal arată"

S-a ales praful de 150 de hectare de meri şi pruni la Bărbuleţu. Dezastrul este cu atât mai mare, cu cât pomii loviţi de grindina mare cât oul de porumbel, căzută săptămâna trecută, nu vor mai rodi nici la anul. Oamenii din sat spun că nu au mai trăit aşa ceva de când se ştiu pe pământ. Producţia de fructe este afectată în proproţie de 100%.

Gheaţa, de mărirea unui ou de porumbel a măturat totul în cale. Plantaţiile de meri au fost bombardate la propriu de ghiulelele căzute din cer. Scoarţa pomilor arată de parcă ar fi fost lovită cu toporul, iar acolo unde fructele nu au căzut, nu mai ai ce alege din ele. . Pomii sunt de-a dreptul decojiţi de loviturile puternice.

“Nici de ţuică nu sunt bune”

“Uitaţi-vă, pe partea groasă, ce bolovani mari trebuia să fie de gheaţă. Uitaţi-vă în cel hal arată. E bombardat. Mărul ăsta nu-şi revine nici pentru la anul că s-a dus şi rodul. E foarte gravă situaţia. Recolta e compromisă 100%. Se vede şi pe jos ce e. Nici măcar la ţuică nu pot fi folosite pentru că sunt prea mici şi nu au zahăr în ele”, a declarat pentru “Adevărul”, Constantin Pică, consilier la primăria din Bărbuleţu.


Şi în Voineşti, pomicultorii se vaită că anul acesta abia vor scoate jumătate din producţia de anul trecut. Specialiştii spun că toate aceste probleme vor duce automat la creşterea preţului la fructe, însă nu cu foarte mult, pentru că puterea de cumpărare este extrem de scăzută.

“Dacă va fi o creştere, va fi una nesemnificativă pentru că nu există putere de cumpărare. Cel puţin micii producători care se duc în marile oraşe vor lăsa preţul astfel încât să îşi vândă marfa”, ne-a spus Ion Oprea, directorul Camerei Agricole Dâmboviţa.

În condiţiile în care producţia va fi mică, pe băncile şcolarilor am putea vedea din nou la toamnă, mere din Polonia sau Ungaria. Piederile se ridică pe toată Valea Dâmboviţei, la câteva milioane de lei.

Vizită de la autorităţi

La o săptămână de la dezastrul din pomicultură o comisie formată din reprezentanţi ai Prefecturii Dâmboviţa, ISU şi ai Consiliului Judeţean Dâmboviţa au evaluat situaţia la faţa locului. Oamenii însă, nu îşi pun prea mari speranţe în ajutorul de la stat, pentru că deocamdată, nu există niciun cadru legal stabilit pentru astfel de situaţii. 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite