Sfaturi utile pentru tratarea arsurilor solare, potrivit dermatologilor. Ce facem dacă pielea începe să se cojească

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: prevention.com
FOTO: prevention.com

Dacă aţi exagerat cu expunerea la soare şi aţi uitat de protecţia solară este inevitabil să vă confruntaţi cu arsuri solare. În loc de un bronz de invidiat, te poţi alege cu o piele roşie şi inestetică.

Toate problemele apar de la expunerea la radiaţii UV.  Pielea începe să se cojească după o arsură everă, potrivit prevention.com.

"Indiferent dacă pielea se cojeşte sau nu, lumina UV poate provoca leziuni cutanate. În cazul în care pielea se cojeşte atunci există un grad mai mare de deteriorare", explică dermatologul Joshua Zeichner, director de cercetare cosmetică şi clinică în dermatologie, la Spitalul „Mount Sinai” din New York City. 

Atunci când nu ne protejăm, cu haine sau creme, această radiaţie UV poate provoca daune asupra celulelor pielii.  

Cât timp se cojeşte pielea după o arsură solară

Specialiştii spun că poate dura de la trei zile până la o săptămână, pentru ca „peelingul” să înceapă după o arsură. Procesul complet poate dura până la două săptămâni. 

"Peelingul pielii poate fi plăcut în timp ce vedeţi pielea arsă cum dispare, dar această operaţiune poate lăsa pielea fără protecţie, din nou, crescând riscul unei infecţii", explică Dr. Zeichner. 

Odată ce arsura solară a apărut trebuie să ţineţi de următoarele sfaturi: 

- răcoreşte pielea. Fă un dus rece sau aplică pe piele comprese reci

- ia un antialgic, paracetamol sau ibuprofen 

- aplică o crema hidratantă

- nu aplica unt, vaselină sau alte produse pe bază de ulei

- dacă au apărut vezicule, nu le sparge

- bea multe lichide, în special apă 

Tipuri de raze UV

Există două tipuri principale de raze UV (UVA şi UVB), iar lumina soarelui conţine un amestec din ambele, potrivit Fundaţiei pentru Cancerul de Piele

Razele UVA sunt mai puţin intense, dar mai răspândite decât razele UVB. Ele penetrează profund pielea, provocând daune în structura ADN şi îmbătrânire prematură (rezultatele negative sunt petele solare şi ridurile). Razele UVB, pe de altă parte, sunt cauza principală a arsurilor solare. Ambele joacă un rol în dezvoltarea cancerului de piele.

Fiind prezente tot timpul anului, chiar şi în zilele noroase, razele UVA reprezintă 95% dintre razele ultraviolete care ating suprafaţă pământului. Ele trec prin nori, sticlă şi epiderma. Spre deosebire de razele UVB, ele nu cauzează durere şi pătrund adânc în piele, ajungând la celulele dermei. 

Razele UVB constituie 5% din radiaţiile ultraviolete care ajung pe pământ. Sunt încărcate cu foarte multă energie şi sunt oprite de nori şi sticlă. Ele sunt responsabile pentru bronz, dar şi pentru arsuri solare, reacţii alergice şi cancer de piele. De aceea, este important să ne protejăm pielea atât de razele UVA, cât şi de cele UVB.

Cum sa preveniţi cojirea pielii 

Odată ce arsurile sunt complet vindecate, pielea nou expusă poate fi chiar mai sensibilă la razele UV, aşa că protecţia este primordială. Este bine să purtaţi îmbrăcăminte de protecţie atunci când este posibil, cum ar fi o pălărie sau umbrele la plajă, mâneci lungi şi ochelari de soare. Pe lângă toate aceste este nevoie şi de creme speciale.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite