Sărbătoare mare, la Târgovişte, de Sf. Nifon

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ceremoniile liturgice vor debuta luni, 10 august, cu Pelerinajul Tinerilor din Eparhia Târgoviştei, care va începe în faţa Catedralei Mitropolitane, la ora 18.00
Ceremoniile liturgice vor debuta luni, 10 august, cu Pelerinajul Tinerilor din Eparhia Târgoviştei, care va începe în faţa Catedralei Mitropolitane, la ora 18.00

Marţi, va avea loc, la Târgovişte, sărbătorirea Sf. Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului şi Mitropolitul Ţãrii Româneşti. Manifestările religioase vor avea loc în faţa Catedralei Eparhiale, unde se va afla şi racla cu moaştele Sfântului Ierarh.

Ceremoniile liturgice vor debuta luni, 10 august, cu Pelerinajul Tinerilor din Eparhia Târgoviştei, care va începe în faţa Catedralei Mitropolitane, la ora 18.00, şi va cuprinde centrul istoric al vechii Cetăţi de Scaun muntene, după care se va încheia, tot în faţa Catedralei, cu oficierea “Acatistului Sf. Ier. Nifon” şi închinarea la racla cu sfintele moaşte. 

NIFON TGV

        

"Amintim că Sf. Ier. Nifon este personalitatea definitorie a spiritualităţii şi culturii ortodoxe şi româneşti de la începutul secolului al XVI-lea care a înnoit chipul Bisericii noastre străbune, orientându-o spre a răspunde celor mai actuale provocări pastoral-misionare şi oferindu-ne un desăvârşit model de viaţă sfântă şi pildă morală. Invitãm pe toţi credincioşii sã participe, ca în fiecare an, în numãr cât mai mare, la acest moment important al bucuriei, speranţei şi credinţei noastre, în ziua de marţi, 11 august, începând cu orele 7.00", a declarat, pr Marian Puiescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Târgovişte.

Mesajul Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit NIFON cu ocazia Sărbătorii Sf. Ier. Nifon, Patriarhul Constantinopolului şi Mitropolitul Ţării Româneşti, 11 august 2015

Cine a fost Sf. Nifon

Sfantul Nifon s-a nascut in tinutul Peloponez din sudul Greciei, in perioada 1434-1440. A primit la botez numele Nicolae. Este tuns in calugarie de vestitul pustinc Antonie, moment in care primeste numele Nifon.

In anul 1483 este chemat la slujirea arhiereasca, in scaunul de Mitropolit al Tesalonicului, iar dupa numai trei ani, ajunge patriarh al Constantinopolului in locul lui Simeon, trecut la cele vesnice.

Sfântul Nifon a fost patriarh al Constantinopolelui, dar cum viaţa Patriarhiei ecumenice ajunsese să fie la cheremul dispoziţiilor de moment ale sultanilor, după doi ani, Sfântul Nifon a fost îndepărtat de către sultanul Baiazid II şi s-a retras la o mănăstire de pe malul Mării Negre, de unde a fost rechemat pe scaunul patriarhal în 1496 şi din nou îndepărtat, după numai doi ani. A fost exilat la Adrianopol unde a rămas până în primăvara anului 1503 când, Radu Voievod, mergând la Constantinopol, pentru a-şi plăti birul anual, l-a căutat, l-a cercetat şi, găsindu-l un “bărbat desăvârşit şi la chip şi în cuvinte şi în fapte", a intervenit la sultan ca să-i dea voie să-l ia în ţara sa. 

Astfel, Patriarhul Nifon este “primul dintre numeroşii patriarhi răsăriteni care vor veni apoi secole de-a rândul prin ţările noastre."

După ce voievodul obţinu încuviinţarea, “trimise degrabă de aduse sfântul în ţara sa şi-i deate toate pre mână, zicându-i: «eu să domnesc, iară tu să ne îndreaptezi şi să ne înveţi legea lui Dumnezeu şi să fii tată şi păstoriu mie şi tuturor oamenilor, şi solitor la Dumnezeu»" sau, după cum spune redacţia grecească a vieţii sale, “eu unul să domnesc întru cele din afară, iar prea sfinţia ta să aibă toată grija bisericii întru cele dinăuntru". 

Venind în ţară, Sfântul Nifon află “turma neplecată şi neascultătoare şi Biserica răzvrătită şi cu obiceiuri rele şi nesocotite. Chemă pe toţi egumenii de la toate mănăstirile Ţării Ungro-Vlahiei şi tot clerul Bisericii şi făcu sobor mare împreună cu domnul şi cu toţi boierii, cu preoţi şi cu mireni şi, după cum ne spune cronica, “îndată slobozi izvoară de învăţătură limpede şi necurmată şi le spunea den Sfânta Scriptură, şi învăţa pre toţi, şi-i adăpa cu apa milei, credinţei cei adevărate. Grăia-le de pravilă şi de lége, de tocmirea biséricii şi de dumnezeieştile slujbe, de domnie şi de boierii, şi de mănăstiri şi de bisérici şi de alte rânduri de toate. Şi tocmi toate obiceaiurile pe pravilă şi pe tocmélele sfinţilor apostoli."

Sfântul Nifon a încercat să pună ordine în viaţa Bisericii Ungrovlahiei de atunci, fără a da înapoi sau a închide ochii în faţa unor greşeli “domneşti". 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite