Râuri de ţuică „prognozate“ la toamnă în România. „Vor face prune şi mărăcinii de pe marginea drumului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producţia de fructe prognozată pentru acest an îi bucură pe fermierii români. Agricultorii se plâng totuşi că prunele şi merele nu vor fi culese în totalitate pentru că nu există forţă de muncă suficientă în condiţiile în care „vor rodi inclusiv mărăcinii de pe marginea drumului“.

Producătorii de fructe spun că anul acesta are toate ingredientele pentru a deveni unul bogat. Se pare că au legat bine pomii ajutaţi fiind de temperaturile relativ bune din lunile de iarnă şi de primăvară. Vorbim de producţiile de prun, cireş, măr şi păr. Agricultorii se tem însă că nu vor avea cine să culeagă toate fructele din pomi. 

“Va fi producţie bună spre foarte bună şi pe valea Dâmbovieţi şi pe Vlaea Ialomiţei. Pentru 50% din producţie la măr şi prun va fi o situaţia catastrofală pentru că nu va avea cine să o culeagă”, spune ing. Eugen Marian de la Direcţia de Agricultură.

Aşa s-a întâmplat în 2012 şi 2015, atunci când la Bărbuleţu, de exemplu, oamenii au produs tone de ţuică pentru a nu arunca prunele, dar tot nu au reuşit să culeagă toţi pomii.  

Imagine indisponibilă

"Prun vom avea mult în anul acesta pentru că nici nu am avut brună. Aprilie şi mai au fost lune mai scurse de umiditate şi din această cauză vor face prune şi mărăcinii ăia de pe marginea drumului care nu au fost stropiţi niciodată. Cine are suficientă minte nu adună prunele, le lasă dracu acolo că decât să te complici cu muncitori, cu toate cele, mai intră şi în alte belele", mai spune ing. Eugen Marian de la Direcţia de Agricultură.

Singura problemă care ar putea sta în calea producţiei bune ar fi vremea. O grindină ar putea măcina totul în câteva zeci de minute, aşa cum s-a întâmplat cu producţia din 2014 în comuna Bărbuleţu.

Imagine indisponibilă

Se anunţă producţie bună şi la polonezii sau ungurii anul acesta, principalii competitori ai românilor pe piaţa noastră. Inclusiv Ucraina, Cehia şi Slovacia vor produce mai mult decât le trebuie.

Chiar dacă va fi un an bogat, statul trebuie să înţeleagă că România nu are cum să se bată de la egal la egal cu Polonia, care în 2018 faţă de 2017 îşi sporeşte potenţialul de procuţie cu peste un milion de tone, ajungând la 4,5 milioane de tone, având un surplus de peste 3 mil tone.  România produce în acest moment aproape 600.000 de tone de mere.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite