Producătorii de legume şi fructe perisabile din Europa, sprijiniţi de UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În contextul restricţiilor impuse de Federaţia Rusă asupra importurilor de produse agricole din UE, după discuţiile de săptămâna trecută din cadrul Comitetului de Management asupra situaţiei pieţei, Comisia Europeană activează măsuri de sprijin în ceea ce priveşte anumite fructe şi legume perisabile.

Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală Dacian Cioloş a declarat: "Pornind de la situaţia de pe piaţă ca urmare a embargoului rusesc asupra importurilor de produse agricole din UE, cu intrare în vigoare de astăzi, voi lansa măsurile de urgenţă din cadrul Politicii Agricole Comune (PAC) care vor reduce pe ansamblu oferta de anumite produse din legume şi fructe pe piaţa europeană, dacă şi când presiunile asupra preţurilor vor deveni prea mari, în următoarele luni. Toţi fermierii care produc aceste legume şi fructe – indiferent dacă fac parte din organizaţii de producători sau nu - vor fi eligibili pentru a beneficia de aceste măsuri de sprijinire a pieţei în cazul în care le consideră potrivite. O acţiune cât mai rapidă va oferi un sprijin eficient pentru preţul plătit producătorilor de pe piaţa internă şi va ajuta piaţa să se adapteze şi să fie rentabilă".

Rusia este principala piaţă de export pentru mai multe tipuri de fructe şi legume, iar interdicţia de import a fost anunţată în plin sezon de recoltare. Pe baza celor mai recente date, impactul începe să fie simţit pe anumite pieţe. Fermierii şi exportatorii nu şi-au putut face planuri care să ia în considerare embargoul şi, în mod clar, nu toţi vor găsi la timp suficiente pieţe alternative.

Context

Produsele vizate de măsurile anunţate sunt următoarele: roşii, morcovi, varză albă, ardei, conopidă, castraveţi, inclusiv cornişon, ciuperci, mere, pere, fructe roşii [1], struguri de masă şi kiwi. Pieţele pentru aceste produse sunt în plin sezon, fără opţiuni de stocare pentru cele mai multe dintre ele şi fără pieţe alternative imediat disponibile.

Măsurile excepţionale ce au fost anunţate includ retrageri de pe piaţă, inclusiv pentru distribuirea gratis a produselor în cauză, compensaţii pentru nerecoltare şi recoltarea înainte de coacere. Asistenţa financiară va acoperi toţi producătorii, indiferent dacă fac parte din organizaţii sau nu. Măsurile vor avea un efect retroactiv începând cu data de 18 august 2014. Cu alte cuvinte, orice cantităţi retrase începând cu această dată (sau care fac obiectul recoltării înainte de coacere, sau altor măsuri) vor fi deja acoperite de aceste măsuri suplimentare, cu condiţia efectuării controalelor necesare. Aceste măsuri se vor aplica iniţial până la sfârşitul lunii noiembrie, având un buget prevăzut de până la 125 de milioane €.

Situaţia curentă de pe piaţă pentru toate produsele va fi discutată într-o altă reuniune cu experţii din statele membre şi cei ai Parlamentului European, reuniune programată să aibă loc vineri, 22 august, la Bruxelles.

Comisia Europeană va continua să monitorizeze evoluţia pieţelor pentru toate sectoarele afectate de embargoul impus de Federaţia Rusă asupra produselor agricole şi alimentare, în strânsă cooperare cu statele membre, şi nu va ezita să sprijine în continuare sectoarele puternic dependente de exporturile către Rusia sau să adapteze măsurile deja anunţate, dacă este necesar.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite