Lobby şi advocacy pentru salvarea clădirilor monument istoric din Târgovişte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Casa Lăzărică Petrescu
FOTO Casa Lăzărică Petrescu

Zeci de elevi şi studenţi dâmboviţeni s-au reunit, sâmbătă, la Muzeul de Istorie, pentru a face parte dintr-un proiect ambiţios, care îşi propune sensibilizarea autorităţilor, dar şi a comunităţii pentru salvarea clădirilor istorice, ajunse în paragină.

Activităţile din cadrul proiectului „Zidurile au apărat oamenii, acum oamenii apără zidurile. Lobby şi advocacy în cetatea Târgoviştei” se vor întinde pe aproape un an, iar studenţii şi elevii care îşi doresc să ia parte la proiect încă se mai pot înscrie. 

După ce s-au cunoscut şi au aflat ce vor avea de făcut în lunile următoare, participanţii au mers să vadă obiectivele vizate de proiect, însoţiţi de ghizi, care le-au vorbit despre importanţa istorică a acestora, deschizându-le gustul pentru istorie, pentru frumos şi, implicit, pentru acţiune.  

Tinerii implicaţi în proiect vor avea şansa să îşi formeze competenţe specifice proceselor de lobby şi advocacy, vor sugera soluţii administrative sau juridice consilierilor locali şi parlamentarilor, vor încerca să atragă comunitatea, prin diverse acţiuni civice, pentru a susţine demersul lor şi vor crea o hartă virtuală a clădirilor istorice aflate în pericol. 

Proiectul este implementat de Asociaţia „Ambasadorii prieteniei” şi Pentas Super Omnia, fiind realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, un program dezvoltat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, în parteneriat cu Romanian-American Foundation, sprijinit de Enel România şi Raiffeisen Bank.

"Prin acest proiect vom mobiliza comunitatea şi autorităţile locale pentru protejarea şi valorificarea patrimoniului istoric al oraşului. Situaţia clădirilor istorice şi a monumentelor aflate în pericol dar şi a cadrului juridic existent pentru protejarea acestora va putea fi cunoscută de către întreaga comunitate. Târgoviştenii se vor familiariza cu procedurile de lobby şi advocacy pentru că cei peste 90 de liceeni şi studenţi implicaţi direct în proiect vor concepe şi desfăşura diverse acţiuni pentru şi cu multe categorii de cetăţeni din comunitatea locală (inclusiv cu cei care au putere de decizie). Aceşti tineri vor avea şansa să îşi formeze competenţe specifice proceselor de lobby şi advocacy pentru că, timp de peste 7 luni, vor activa creativ şi responsabil, ţinând cont de efectele fiecărui demers", se arată într-un comunicat al Asociaţiei "Ambasadorii prieteniei".

Nouă mentori vor avea grijă ca activitatea fiecărui grup să fie consistentă, ca grupurile să acţioneze coerent şi ca tinerii să comunice în mod real cu restul membrilor comunităţii. Activităţile din cadrul proiectului pot fi urmărite pe site-urile 

https://lobbyandadvocacy.weebly.com/

https://ambasadoriiprietenieitargoviste.wordpress.com şi pe Facebook.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite