Istoria becului de Romlux. Planul lui Ceauşescu de a lumina întreaga ţară cu baloane de sticlă vidate de la Târgovişte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ceauşescu se mândrea cu 821 de intreprinderi şi uzine. Dintre acestea, 16 erau ridicate în Dâmboviţa
Ceauşescu se mândrea cu 821 de intreprinderi şi uzine. Dintre acestea, 16 erau ridicate în Dâmboviţa

Romlux, actualmente “Romlux Lighting”, este un pionier în conversia reţelelor de utilităţi electrice în reţele inteligente prin monitorizarea în timp real, prin controlul consumului de energie electrică şi prin reducerea consumului de energie utilizată la iluminat.

Bazele societăţii au fost puse în 1970, la scurt timp după o vizită efectuată de Nicolae Ceauşescu la Târgovişte. În 1970 au început lucrările de construcţie la principalele obiective ale Platformei industriale Târgovişte. La întreprinderea de Becuri şi Surse de Iluminat „Romlux” au început la 28 aprilie 1970, obiectiv al platformei industriale nord.  

ÎNTREPRINDEREA DE BECURI ŞI SURSE DE ILUMINAT „ROMLUX” 

Unitatea economică a intrat în funcţiune în 1972, proiectată să producă 4,5milioane lămpi florescente, 1,2 milioane lămpi cu vapori, 95 milioane lămpi cu incandescenţă şi 3 milioane de lămpi cu halogen pe an. 

romlux ceausescu

În deceniul opt al secolului al XX-lea această unitate economicã reprezenta 4,4% din producţia industrială a judeţului Dâmboviţa.

“Romlux Lighting” este compania românească ce oferă cele mai avansate soluţii de iluminat public, proiectate şi realizate în România. Înfiinţată în anul 2002, în Targoviste, ca o companie de lighting şi deţinută majoritar de fondul american de investiţii New Century Holdings, Romlux Lighting Company a evoluat de la poziţia de furnizor de echipamente de iluminat, la integratorul de soluţii moderne, care oferă un management precis al resurselor expuse în iluminatul public şi o platformă performantă de intreţinere a Sistemului de Iluminat Public [SIP], precum şi economiseşte energia electrică.

romlux ceausescu

Planuri mari pentru Târgovişte

Planul lui Ceauşescu de a face din Târgovişte capitala României însemna, inevital, transformarea radicală a fostei Cetăţi de Scaun, dintr-un oraş cu nici 20.000 de locuitori, într-un centru industrial puternic.

Vizita lui Ceauşescu din 22 iulie 1969 la Târgovişte avea să pună bazele construcţiei Întreprinderii de Strunguri „SARO”, Întreprinderii de Becuri şi Surse de Iluminat „Romlux” şi a Combinatului de Oţeluri Speciale (COS).

Echipate cu tehnică modernă şi înghiţind cele mai mari sume investite vreodată în economia Târgoviştei, cele trei întreprinderi erau furnizori de talie naţională, considerate capabile sã concureze cu giganţii occidentali la nivelul calităţii produselor, se arată în Enciclopedia oraşului Târgovişte.

Ceauşescu se mândrea cu 821 de intreprinderi şi uzine

Dintre acestea, în Dâmboviţa au fost înfiinţate în perioada de “boom economic” întreprinderile:

-Combinatul de oteluri speciale Targoviste Dambovita

-Întreprinderea mecanicade utilaj tehnologic Moreni Dâmboviţa 

-Întreprinderea de utilaj petrolier Târgovişte Dâmboviţa 

-Întreprinderea Mecanică Târgovişte Dâmboviţa 

-Întreprinderea de strunguri Târgovişte Dâmboviţa 

-Întreprinderea de frigidere Găieşti Dâmboviţa 

-Întreprinderea „Romlux” Târgovişte Dâmboviţa 

-Întreprinderea „Steaua Electrică” Fieni Dâmboviţa 

-Întreprinderea de aparataj electric de instalaţii – Titu Dâmboviţa 

-Întreprinderea de utilaj chimic Găeşti Dâmboviţa 

-Întreprinderea de prelucrare a lemnului Pucioasa Dâmboviţa

-Combinatul pentru lianţi şi azbociment Fieni Dâmboviţa 

-Întreprinderea de materiale de construcţii Doiceşti Dâmboviţa

-Centrală de exploatare industrială a agregatelor minerale pentru construcţii Târgovişte -activitatea proprie a centralei şi a unităţilor cu gestiune economică fără personalitate juridică direct subordonate Dâmboviţa 

-Întreprinderea „Textilă Bucegi” Pucioasa Dâmboviţa 

-Întreprinderea textilă „Trainică” Pucioasa Dâmboviţa

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite