FOTO Sute de obiecte de valoare ale marelui om politic Ion Ghica, vândute de moştenitori. Cât ar valora toată colecţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moştenitorii lui Ion Ghica, cel care a fost prim-ministrul României de cinci ori, dar şi scriitor, economist, matematician şi reputat diplomat, au scos la vânzare prin licitaţie 234 de obiecte care au aparţinut acestuia. Vânzarea este organizată online de o casă de licitaţii de artă din Capitală.

Obiectele provin în mare parte din conacul Ghica de la Ghergani, Răcari, expropriate de statul comunist în 1949. Vorbim de obiecte de mobilier, picturi, cărţi poşatele, albume personale cu fotografii, icoane sculptate, obiecte religioase din metale preţioase, ceasuri etc.

Cea mai valoroasă piesă scoasă la licitaţie este o impresionantă bibliotecă historită, în stil Gründerzeit, ce a aparţinut diplomatului Dimitrie I. Ghica. Datează din 1870, este reallizată din stejar şi are dimensiunile de 197 × 216 × 59 cm. Preţul de pornire este de 2.500 de euro. Părţile laterale ale corpului superior sunt sculptate: în partea dreaptă, o reprezentare a lui Roland, eroul de la Roncevaux; în partea stângă, o reprezentare a lui Gutenberg, inventatorul tiparului, cu un manuscris în mână. Comandată în Germania, pe la 1870, biblioteca a fost dăruită de Constantin Kreţulescu, fost prim-ministru al României, cu ocazia nunţii fiicei sale, Melania Kreţulescu, cu Dimitrie I. Ghica, fiul cel mare al scriitorului Ion Ghica.

Imagine indisponibilă

SURSA FOTO: artmark.ro

Profesorul universitar doctor, Silviu Miloiu, de la Universtitatea Valahia din Târgovişte, este cel care a descoperit vânzarea obiectelor şi a cerut autorităţilor judeţene să răscumpere întreagă colecţie, a cărei valoare s-ar ridica la 50.000 de euro. Tot el este şi cel care a redactat o petiţie online pentru a duce la bus sfârşit acest demers. Textul petiţiei poate fi consultat aici.

Dacă s-ar achiziţiona, obiectele ar putea fi expuse publicului în cadrul Muzeului Scriitorilor din Târgovişte sau al Casei natale a bunului prieten al lui Ion Ghica, marele poet Grigore Alexandrescu. Până la acest moment nu am putut contacta niciun reprezentant al CJ Dâmboviţa pentru a ne oferi un punct de vedere.

Imagine indisponibilă

SURSA FOTO: artmark.ro

Pe lângă proprietăţile din Bucureşti, familia lui Ion Ghica moştenise o moşie situată în localitatea Ghergani, judeţul Dâmboviţa, unde astăzi se mai află încă superba capelă unde marele paşoptist şi familia sa îşi dorm somnul de veci, parcul cu glădiţe şi arbori seculari, conacul aflat în proces de restaurare. Acesta este, de altfel, locul de memorie al lui Ion Ghica, unde acesta şi-a petrecut ultima parte a vieţii.

Imagine indisponibilă

FOTO: Wikipedia.org
 

Ion Ghica (12 august 1816, Bucureşti - 22 aprilie 1897, Ghergani, judeţul Dâmboviţa) a fost politician şi o personalitate proeminentă a vieţii culturale, economice, sociale, ocupând unele dintre poziţiile cele mai importante în stat: preşedinte al Consiliului de Miniştri, Ministru al Afacerilor Străine, Ministru de Interne, Preşedinte al Academiei Române, Director General al Teatrelor. A fost, de asemenea, unul dintre cei mai însemnaţi diplomaţi români ai celei de-a doua jumătăţi a secolului al XIX-lea, contribuind la recunoaşterea pe plan internaţional a principalelor acte ale unităţii şi modernităţii româneşti. Se cuvine să amintim, de asemenea, rolul său de pionier al gândirii economice româneşti.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite