FOTO România lucrului prost făcut. After-school construit în urmă cu 7 ani, folosit ca depozit. Elevii au studiat în el doar două luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii din comună spun că altele ar fi fost priorităţile localităţii: un cabinet medical sau chiar alimentare cu gaze
Oamenii din comună spun că altele ar fi fost priorităţile localităţii: un cabinet medical sau chiar alimentare cu gaze

Primăria Şelaru a construit în 2010 un after-school, adică un centrul de studiu unde copiii să înveţe după ce termină orele. Clădirea a fost folosita în acest scop doar două luni, iar în rest a fost depozit de alimente şi lemne, ceea ce e şi în prezent.

Primăria comunei dâmboviţene Şelaru a accesat în 2010 fonduri europene pentru un after-school: 400.000 de euro. Ridicarea clădirii a fost inclusă într-un proiect mai mare, de reabilitare a drumurilor comunale şi de reamenajare a căminului cultural din localitate. Tot proiectul a avut o valoare de peste 2.000.000 de euro, iar perioada de implementare a fost iunie 2010-martie 2013.

Cum Primăria nu şi-a permis să angajeze nici măcar un om pentru pază, nici să plătească utilităţile (lumina, apă şi gaze), s-a găsit o soluţie. Administraţia locală a folosit after-school-ul ani de zile ca depozit pentru alimentele primite de la Uniunea Europeană. Abia în luna martie a acestui an s-a încercat folosirea centrului în direcţia în care a fost creat, însă activitatea s-a stins foarte repede când profesorii au cerut bani pentru orele prestate peste program. În fiecare zi cadrele didactice îi meditau pe copii timp de patru ore. Doar două luni s-au bucurat cei mici de acea investiţie şi de facilităţile oferite.

after-school selaru

Reacţia inspectoratului

after-school selaru

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dâmboviţa spune că profesorii nu pot fi obligaţi să meargă după ore la after-school. „Centrul a funcţionat o perioadă pe bază de voluntariat din partea cadrelor didactice. Fiecare profesor făcea câte două ore pe zi. Relaţia dintre cadrele didactice şi autoritatea locală nu e nevoie să o intermediem noi. Eu nu am cum să le impun cadrelor didactice să facă ceva, pentru că e decizia lor legată de acest voluntariat. Totul depinde de cum se gestionează lucrurile în interiorul comunei“, a declarat profesorul Sorin Ion, inspectorul general al ISJ Dâmboviţa.

În prezent, afterschool-ul este gol. Doar într-o singură clasă găsim o catedră şi două bănci. Problema este că, până va fi găsită cea mai bună soluţie pentru funcţionarea after-school-ului, clădirea se degradează vizibil. A apărut mucegai în multe locuri, în multe locuri s-a desprins gresia şi faianţa şi clădirea încă este folosită pentru depozitarea lemnelor şi a altor acareturi. Reprezentanţii Primăriei spun că investiţia este utilă pentru comunitate, însă întâmpină greutăţi în folosirea ei, din cauza bugetului mic.

„Centrul ar putea să cazeze 80-100 de copii, dar deocamdată nu dispunem de fondurile necesare pentru a-l pune în funcţiune. N-am făcut un calcul estimativ, dar costurile vor fi mari. Deocamdată, primăria nu are fonduri pentru asta“, a declarat Matei Gheorghiţă, viceprimar al comunei Şelaru.

after-school selaru


 

after school selaru

Ce spun localnicii

Oamenii din comună spun că altele ar fi fost priorităţile localităţii: un cabinet medical sau chiar alimentare cu gaze. „Nu ştiu să fi funcţionat vreodată. Probabil o să funcţioneze când va fi adus mobilier. Centrul ar fi benefic, mai ales pentru părinţii care au serviciu şi nu au unde să îşi lase copii până la ora 16.00. Nu ştiu ce se întâmplă exact acolo. E o clădire mare, frumoasă, dar e goală şi e păcat de ea. Ar fi nevoie de bucătărie, de tot ce trebuie. Nu au oameni angajaţi, nu au nici paznic“, a spus Maria, localnică din comună.

after-school selaru

Alţi părinţi dau vina pe profesorii care nu mai fac voluntariat. „Clădirea a stat ani de zile degeaba. Copilul meu a fost acolo anul acesta, dar nu pentru mult timp. Stătea de la 12.00 până la 16.00 şi făcea meditaţii. Acum nu mai vor profesorii să vină voluntari pentru 13 elevi, pentru că atâţia erau. Muncesc prea mult şi au concedii cu duiumul“, exclamă Florin Râureanu, un alt localnic.

after-school selaru

„Ar fi fost bun centrul acesta, dar nu ştiu de ce l-au făcut dacă nu pot susţine activitatea în el. Mă întreb cum oare Guvernul dă bani unei primării fără să se asigure că acea primărie nu poate gestiona buna activitate în cadrul unui proiect. Nu vreau să vorbesc pe nimeni de rău, dar e păcat ce se întâmplă, pentru că putea fi o investiţie utilă pentru copii şi pentru părinţii care sunt plecaţi la serviciu şi nu au cu cine să îi lase pe cei mici“, spune un alt localnic. 

Comuna Şelaru este situată în extremitatea sudică a judeţului Dâmboviţa, la 34 km de oraşul Găeşti, la graniţă cu judeţele Teleorman şi Argeş. 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite