FOTO Paştele cailor sau „Tudoriţa“, ziua în care grădinarul bulgar şi calul său primesc binecuvântarea preotului, după un obicei străvechi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bulgarii din Târgovişte şi-au etalat şi în acest an animalele cu care muncesc din greu pământul. "Paştele cailor" sau "Tudoriţa" are loc în prima sâmbătă din Postul Paştelui, zi în care, după calendarul ortodox, se sărbătoreşte Sfântul Teodor sau Todorovden, în limba bulgară. Acest obicei este unic în România, specific comunităţii bulgarilor de la Târgovişte.

Bulgarii din Târgovişte sau sârbii, aşa cum li se mai zice, şi-au pregătit caii mai ceva ca pentru o delifare pe podium. I-au ţesălat şi i-au înhămat la cele mai frumoase hamuri. 

Animalele au defilat prin faţa sutelor de participanţi şi au făcut chiar o plimbare prin oraş. Juriul a ţinut cont de frumuseţea dar şi de comuniunea dintre om şi animalul său. Bătrâni sau copii, cu toţii s-au bucurat de eveniment.

image
image

“Paştele cailor” este ziua în care grădinarul bulgar şi calul său, după un obicei străvechi, merg la biserică şi primesc binecuvântarea preotului pentru a fi sănătoşi în anul care urmează. După sfinţire, bulgarii le dau cailor Konceta, nişte pâinici mici, pe care proprietarii le împart cu animalele sale.

Evenimentul se ţine an de an, în comunitatea bulgară din cartierul Matei Voievod. Este un obicei „importat", de sute de ani în urmă, din sudul Dunării.

Pe bulgăreşte se spune la sărbătoarea asta - „Konski Velikden", însă traducerea „liberă", în limba română este Paştele Cailor. Comunitatea bulgarilor din Târgovişte numără peste 2.500 de membri şi are o istorie care începe din 1851. În această comunitate sunt vreo 200 de cai.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite