FOTO Clădirea fostului Muzeu al Petrolului s-ar putea prăbuşi în orice moment peste o casă: „A căzut plafonul cu totul. S-a auzit o buşitură mare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clădirea este în proprietatea Consiliului Judeţean Dâmboviţa, care deţine parterul, iar restul este deţinut de o persoană fizică
Clădirea este în proprietatea Consiliului Judeţean Dâmboviţa, care deţine parterul, iar restul este deţinut de o persoană fizică

Mai multe familii din localitatea dâmboviţeană Moreni, care locuiesc lângă fostul Muzeu al Petrolului, sunt în real pericol. Clădirea a ajuns o ruină şi ar putea cădea oricând peste locuinţe. Oamenii spun că mereu cad bucăţi din tencuială, cărămizi şi alte materiale de construcţii din fostul muzeu.

Clădirea fostului Muzeu al Petrolului a fost construită în anii '30 de o societate care exploata zăcămintele de petrol din Moreni, zonă renumită pentru astfel de bogăţii. 

Din 1999 parterul imobilului a găzduit Muzeul Orăşenesc Moreni, parte a Complexului Naţional Muzeal „Curtea Domnească" din Târgovişte. Din 2010, însă, muzeul a fost închis din lipsă de fonduri, iar un an mai târziu a fost mistuit de flăcări. De atunci, nimeni nu s-a mai ocupat de imobil. 

Pereţii firavi ai clădirii ar putea cădea la un vânt mai puternic, iar casa familiei Neacşu, care se află la doar câţiva metri ar putea fi afectată. În 2011 clădirea a luat foc şi de atunci pereţii se macină vâzând cu ochii. Oamenii cred că în focul a fost pus intenţionat tocmai pentru a fi distrusă clădirea.

muzeul petrolului moreni

"Atunci când a luat foc am făcut atac de panică şi eu şi soţul meu. Ne e teamă, stăm mereu cu frica în sân că o să pice peste noi şi în prag de iarnă nu avem unde să ne ducem. Suntem pernsionari amândoi, cu pensii mici. Pică des cărămizi de acolo şi au mai venit să demoloze şi au demolat unde nu trebuia. Nu a fost o firmă specializată, ci oameni care au vrut să fure", spune Cornelia Neacşu, 73 de ani.

Oamenii dorm cu teamă, mai ales că imobilul a devenit şi ţinta hoţilor care iau cărămizi. Pe lângă asta, clădirea este acum şi un focar de infecţie.

"A căzut plafonul cu totul şi foarte aproape de gard. S-a auzit buşitură mare şi s-a făcut mult praf. Se poate dărâma în orice moment. Are fisuri peste tot. E o problemă mare cu această clădire pentru că a fost şi cuprinsă de incendiu. Şi casa mea a fost în pericol, fiind foarte aproape. Autorităţile ne-au dat nişte răspunsurii clare în legătură cu această clădire. Eu am auzit că este propusă pentru demolare. ", alt Gheorghe Neacşu.

image

"E un real pericol pentru că această clădire este un focar de infecţie. Multă lume aruncă gunoaiele acolo. Nu ştim cine o are în proprietate, dar să vină cineva aici să o dărâme", este de părere Maria Petroşanu.

muzeul petrolului moreni

Clădirea este în proprietatea Consiliului Judeţean Dâmboviţa, care deţine parterul, iar restul este deţinut de o persoană fizică. 

"Opinia publică trebuie să ştie că acolo Consiliul Judeţean este co-proprietar, care are parterul clădirii şi un terţ care are cealaltă parte din clădire. Noi am dat o autorizaţie de demolare care este în termen de valabilitate. Problema care se pune este că fiind doi proprietari, trebuie achitată cota parte şi de cealaltă parte. Înţeleg de la colegii mei de la Direcţia de Patrimoniu că cealaltă parte motivează că nu are suma necesară pentru a executa lucrările de demolare. În acest condiţii, CJ Dâmboviţa nu poate asigura bani pentru cealaltă parte din clădire pe care nu o are în proprietate. Demolarea clădirii se ridică la câteva zeci de mii de lei, nu e chiar puţin. ", preşedintele CJ Dâmboviţa, Alexandru Oprea.

Primăria din Moreni s-a arătat interesată, în 2016, de realizarea unui nou Muzeu al Petrolului, o parte urmând să fie amenajat în aer liber cu diferite tipuri de sonde, iar altă parte, în special fotografii şi documente, urmând a fi expuse într-o clădire special amenajată.

”Avem un proiect tehnic realizat, aşteptăm să vedem dacă pe axele care se vor deschide se vor finanţa astfel de activităţi şi să înfiinţăm la nivel de Moreni un Muzeu al Petrolului, localitatea pe care o vedem cea mai îndreptăţită de a avea un astfel de muzeu. Mai fac precizarea că în România mai există un astfel de muzeu la Ploieşti şi avem informaţia că s-ar dori să se închidă muzeul din Ploieşti sau să se găsească o altă locaţie, se discuta despre mutarea lui în Câmpina. Am făcut nişte demersuri la Prahova să vedem dacă găsim înţelegerea ca muzeul să fie mutat ca locaţie în Moreni, iar ulterior să îl dezvoltăm astfel încât Moreniul să aibă un Muzeu al Petrolului, iar localitatea să devină atractivă şi din punctul acesta de vedere”, a declarat în 2016 primarul din Moreni, Constantin Dinu.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite