FOTO România lucrului prost făcut: bază sportivă construită şi abandonată în câmp

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Construcţia bazei sportive din comuna Vârfuri a început în anul 2009, în urma unei Hotărâri de Guvern prin care se acordau bani pentru amenajarea de terenuri de sport la sate
Construcţia bazei sportive din comuna Vârfuri a început în anul 2009, în urma unei Hotărâri de Guvern prin care se acordau bani pentru amenajarea de terenuri de sport la sate

Printre numeroasele baze sportive construite în zona rurală în ultimii ani se numără şi cea din comuna Vârfuri, judeţul Dâmboviţa. Aici clădirea nu a fost niciodată recepţionată şi folosită, iar acum se degradează în câmp, la 8 ani de la începerea lucrărilor.

Construcţia bazei sportive din comuna Vârfuri a început în anul 2009, în urma unei Hotărâri de Guvern prin care se acordau bani pentru amenajarea de terenuri de sport la sate. Clădirea cu vestiare şi terenul de sport cu instalaţie de nocturnă au costat în total aproximativ 700.000 de lei, dar nu au fost niciodată recepţionate şi acum au ajuns pradă hoţilor. 

Edilul Petru Iuga, care e în funcţie de 17 ani, spune că lucrarea nu a fost recepţionată pentru că Guvernul nu ar fi alocat şi ultima tranşă, de 50.000 de lei, pentru plata constructorului, iar acesta din urmă a refuzat să semneze recepţia. Pe lângă accesul greoi, baza sportivă a fost construită şi la mare depărtare de Şcoala din Vârfuri, la 5 kilometri, iar cei mici nu au folosit-o niciodată până acum. 

baza sportiva varfuri

Între timp, baza sportivă e în paragină, a devenit toaletă public, iar terenul de fotbal a ajuns păşune pentru vite. Mai mult, hoţii au furat aproape orice, de la baterii de chiuvetă, la centrală termică şi duşuri. 

Pe site-ul Primăriei Vârfuri se precizează că „şcoala nu dispune de sală de sport unde să se desfăşoare atât activităţi sportive cât, şi diferite competiţii scolare“. De asemenea, se mai precizează că „în comuna Vârfuri se află o bază sportivă (fotbal) în stare precară şi cu terenul de fotbal amplasat în zonă cu alunecări de teren. În comună nu există o sală de sport care să asigure strictul necesar desfăşurării activităţii elevilor, dar nici stadion pentru desfăşurarea diverselor activităţi sportive“.

Ce spune primarul

baza sportiva varfuri

Petru Iuga, edilul localităţii, spune că se va ocupa şi de baza sportivă, chiar dacă au trecut 9 ani de când a fost pusă prima cărămidă şi nu a funcţionat niciodată. „Trebuia să mai primim de la Guvern încă 500 de milioane şi nu am primit. Avem toate materialele cumpărate şi trebuie doar să o finalizăm. Stă aşa de câţiva ani de zile. Toţi am stat de campanii şi de alte alea, din 2012 până acum. S-au furat multe din baza sportivă. Pe unele le-am recuperat, cum ar fi centrala termică, pe altele nu. Am mai cumpărat noi o parte din piesele lipsă in banii Primăriei. N-am făcut curăţenie acolo pentru că nu vedem o rezolvare a situaţiei. Acolo este nevoie de intervenţii importante, pentru că s-a degradat clădirea şi s-a furat mult“, spune primarul comunei. 

Pe edil localnicii îl văd mai tot timpul echipat de muncă şi murdar de motorină, pentru că, zice el, preferă să muncească el cu utilajele mari, pentru a controla proiectele derulate în localitate.

Tot primarul este şi şofer pe microbuzul şcolar, pentru a păstra în condiţii bune, spune Iuga, mijlocul de transport destinat copiilor.

„A fost cea mai mare greşeală că nu am avut amplasament în altă parte, că dacă ar fi fost amplasată lângă şcoală, în centru, ar fi fost mult mai bine supravegheată şi asigurată, iar copiii ar fi avut acces la ea. Acolo este o zonă unde urmează pădure, islaz şi este mai greu de ajuns. Aici am şi eu o parte din vină“, adaugă edilul. „Clădirea este pur şi simplu vandalizată. Animalele intră în voie acolo, gardurile sunt furate, gazonul - distrus, iar nocturna nu a fost niciodată folosită. Nu există pază absolut deloc. Nu se poate să abandonezi un obiectiv atât de important fără să faci nimic“, spune Ion Bănaru, fost viceprimar. 

„E închis, dar nu şi pentru hoţi“

Mulţi localnici spun despre baza sportivă la care se ajunge cu greu că este o investiţie făcută pentru nimeni. „S-au furat multe. A dispărut centrala, bateriile de la chiuvete. Pe lângă asta, baza sportivă e foarte departe de şcoală. Nu o păzeşte nimeni, deşi avea toate dotările. Eu nu ştiu pentru ce a fost făcută. Nu s-a deschis niciodată“, explică Ion Vârjoghe, localnic.

baza sportiva varfuri
baza sportiva varfuri

„De vină e şi conducerea Primăriei, pentru că trebuia să se ducă paznicii să mai dea câte o roată acolo sau să fie un paznic acolo, să angajaze, să nu se fure tot. Dacă tot s-a făcut, nu trebuia distrus, să ne batem joc aşa de orice lucru bun. Şi copiii mei s-ar fi dus să se joace acolo, dar nu se poate, pentru că este închis. Nu şi pentru hoţi, care au distrus totul pe acolo“, spune un alt localnic.

Când intri pe terenul de sport trebuie să treci printr-o zonă mlăştinoasă. Când plouă mai tare iar pârâul Şuviţa se umflă, nu se mai poate ajunge acolo. „Acolo este o bătaie de joc. Se vede de la o poştă. Era greu să pui un om să se ducă din când în când pe acolo să verifice, să pui un lacăt sau o alarmă funcţională? Nu se poate aşa ceva. Copiii se mai duc acolo să bată mingea, dar e şi mizerie multă, iar când plouă se face mocirlă mare. Pe lângă asta, trebuie să treci prin gârlă să ajungi acolo. Nu ştiu cine a dat aviz pentru aşa ceva. La noi ca la nimeni. Bani investiţi degeaba, bani îngropaţi“, declară şi Maria, vecină cu baza sportivă.

baza sportiva varfuri

Scrisoare despre lindicul contabilei

Primarul comunei Vârfuri, Petre Iuga, a devenit celebru în presă recent, după ce a trimis către Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dâmboviţa un document în care şi-a scris supărarea faţă de contabila Primăriei: „Să-mi scuzaţi expresia, dacă nu vor neuronii – lindicul respectivei, nu se fac plăţi“. 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite