Acţionarii Electroaparataj Târgovişte au anunţat dizolvarea societăţii: „Situaţia se datorează sindicatului specializat în pătrunderea în companii fără probleme“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Electroaparataj

Acţionarii Electroaparataj Târgovişte au decis dizolvarea voluntară a societăţii, după 33 de zile de grevă generală. Conducerea Electroapartaj Târgovişte (ELJ), companie listată la bursa românească, spune că de vină pentru această situaţie sunt sindicaliştii.

“Având în vedere decizia angajaţilor Electroaparataj S.A. de a continua greva, precum şi decizia ABB - care şi-a ridicat deja o parte din matriţele utilizate în procesul de producţie, acţionarii Electroaparataj S.A. au decis să voteze în favoarea închiderii societăţii. Această situaţie se datorează Sindicatului Valahia - un sindicat specializat în pătrunderea în companii în care nu sunt probleme, captarea muncitorilor prin mesaje extrem de persuasive, declanşarea de greve şi formularea de solicitări cărora unele companii nu le pot face faţă”, se arată într-un document semnat de Gheorghe Chiţu, director general al companiei.

Sindicaliştii au declanşat greva generală la Electroaparataj SA Târgovişte, începând cu data de marţi, 30 aprilie 2019, ora 07.00. Salariaţii, care sunt membrii ai Sindicatului Valahia, au intrat în grevă generală pe perioada nelimitată.

Electroaparataj

Principalele revendicări ale salariaţilor sunt:

- creşterea  salariului minim pentru muncitorul calificat cu 20% peste salariul minim la nivel naţional;

- introducerea unei grile de salarizare cu 6 trepte şi implementarea unui Regulament de promovare;

- acordarea alimentaţiei de protecţie sub formă de carne de pui, pentru lucrătorii din hala de producţie;

- acordarea unui spor de 15% pentru lucrătorii care lucrează în condiţii grele de muncă;

- acordarea sporului de vechime în muncă între 5 – 25%;

- folosirea fondului social pentru decontarea abonamentelor pentru mijloacele de transport în / subvenţionarea biletelor de odihnă şi tratament cu 1.400 lei/salariat/an;

- plăti compensatorii în caz de disponibilizare;

- prima Paşte/Crăciun 650 lei;

- prima de vacanţă – 1.200 lei;

-  tichete de masă de 15 lei/zi.

Comunicat integral al Electroaparataj S.A

„Angajaţii Electroaparataj S.A. au primit măriri salariale în fiecare an din ultimii 3, în societate nu se desfăşoară activitate în condiţii speciale de muncă, iar oraşul Târgovişte are câteva fabrici care sunt în permanentă căutare de angajaţi. Dacă Electroaparataj S.A. nu ar fi oferit condiţii salariale competitive, angajaţii acesteia s-ar fi mutat la alte fabrici - ceea ce nu s-a întâmplat. 

În ultimele luni au avut loc 6 întâlniri între managementul societăţii şi Sindicatul Valahia, ocazie cu care au fost puse la dispoziţia Sindicatului Valahia toate datele financiare ale societăţii. Electroaparataj lucra peste 85% pentru export şi nu are posibilitatea de a obţine creşteri de venituri peste cele care au fost alocate maririlor salariale acordate în ultimii 3 ani. 

Managementul a explicat Sindicatului Valahia că societatea nu are condiţii grele de muncă care să impună acordarea de alimentaţie de protecţie şi că angajează un personal pe care îl califică în 3 zile că să efectueze operaţiuni foarte simple - activităţi cu valoare adăugată foarte mică şi care nu suportă salarii crescute. 

De asemenea, managementul a explicat Sindicatului Valahia că motivul pentru care clientul principal ABB face aceste operaţiuni în România este relaţia de peste 15 ani existenţa între companii şi costul scăzut al forţei de muncă, precum şi faptul că, în cazul în care Electroaparataj S.A. ar presa pentru o creştere de preţuri, atunci ABB ar muta operaţiunile în altă parte (ceea ce deja se întâmplă). 

Sindicatul Valahia, neavând nimic de a face cu societatea, nu ştia aceste elemente şi a fost luat prin surprindere – aflându-le, ar fi putut renunta, dar asta ar fi echivalat cu o “înfrângere”, şi de aceea a decis să meargă mai departe, până când fie Electroaparataj va intră în faliment, fie actionarii acesteia vor trebui să lichideze afacerea pentru a evita intrarea în faliment.

În extremis, i s-a oferit Sindicatului Valahia şansă de a prelua conducerea prin închirierea activelor societăţii (direct sau prin intermediar), dar această propunere a fost refuzată. De asemenea, li s-au oferit angajaţilor salarii compensatorii şi un termen de 6 luni pentru a-şi găşi locuri de muncă mai bune dar Sindicatul Valahia a respins şi această propunere”, se arată într-un comunicat al Electroaparataj Târgovişte SA.

Liderul Sindicatului Valahia, Nicolae Dragodănescu, spune că sindicaliştii nu sunt impresionaţi de această veste şi că greva nu se va opri până ce revendicările lor nu vor fi respectate.

„Nu ne interesează nicio acţiune de dizolvare. Oricând se poate reveni asupra deciziei. Vedem acest lcuru tot ca pe un mijloc de a pune presiune. Nu se pune problema de dificultăţi economice. Nu avem nici cea mai vagă tresărire în legătură cu asta. O partre dintre salariaţi şi-a găsit deja de muncă. Cert este că oamenii nu se mai întorc în aceeaşi situaţie”, a spus Dragodănescu, liderul Sindicatului Valahia.

Electroaparataj

La Electroaparataj Târgovişte mai lucrează acum 75 de salariaţi. Dintre aceştia 5 şi-au dat demisia.

Sindicaliştii de la Electroaparataj Târgovişte (ELJ), producător de aparate electrice controlat de fondul de investiţii Broadhurst, au declanşat greva de avertisment, marţi, 23 aprilie, între orele 09.00 - 11.00. Muncitorii sunt nemulţumiţi de salariile mici.

Electroaparataj a fost înfiinţată în 1948 că producător de echipament de comutatie de joasă tensiune. Cu o gama de produse dezvoltate de propriul departament de cercetare-proiectare, a devenit leader de piaţă până în anul 1990 când, la intrarea în ţară a competiţiei companiilor multinaţionale, şi-a redus o parte din fabricaţie.

Cine controlează Electroaparataj

Broadhurst Investment LTD este un fond de investiţii din România, administrat de fondul de investiţii New Century Holdings (NCH).

În anul 2006, Broadhurst deţinea companiile Romarta, Winmarkt, Valmetex, pachete majoritare de acţiuni la Electroaparataj, Elpreco şi Vel Pitar, precum şi pachete minoritare din Unirea Shopping Center, Cocor Bucureşti, Antibiotice SA, Asirom, Oţelinox din Târgovişte, Turbomecanica, rafinăria Astra Română Ploieşti şi altele.

New Century Holdings (NCH) este un grup american de investiţii cu activităţ în ţări din Europa Centrală şi de Est.

New Century Holdings se află pe piaţa românească din anul 1994, iar în prezent administrează participaţii majoritare şi minoritare la peste 300 de companii româneşti din diverse sectoare de activitate, implicându-se în dezvoltarea mai multor domenii importante ale economiei româneşti: industria electrotehnică, a materialelor de construcţii, de morărit şi panificaţie, servicii financiar-bancare, Internet/IT, servicii financiare de capital, şi proprietăţi imobiliare.

Grupul este reprezentat în România prin NCH Advisors, al cărui preşedinte este Siminel Andrei[2]. NCH Advisors administrează mai multe fonduri de inves­ti­ţii, printre care Lindsell Enterprises şi Broadhurst[3]. Este unul dintre cei mai importanţi investitori în companiile cotate la Bursa de Valori Bucureşti, prin deţinerea unor participaţii minoritare sau majoritare.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite