Suspecta moarte a lui Marin Preda. S-a înecat cu propria vomă, după o beţie cruntă, sau a fost eliminat de comunişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marin Preda a decedat în noaptea de 15 spre 16 mai 1980, în camera sa din Casa de Creaţie de la Mogoşoaia. Dacă medicii au concluzionat că romancierul a murit înecat în propria vomă, după ce a consumat alcool în exces, apropiaţii au considerat că Preda a fost omorât, deoarece devenise un scriitor incomod pentru regimul comunist.

Marin Preda s-a născut la data de 5 august 1922 în comuna Siliştea Gumeşti, din judeţul Teleorman. Acesta a fost unul dintre cei mai importanţi scriitori români al veacului trecut, cele mai cunoscute şi apreciate opere ale sale fiind „Moromeţii”, ”Marele singuratic”, „Delirul”, „Viaţa ca o pradă” sau „Cel mai iubit dintre pământeni”.

La data de 16 mai 1980, în jurul amiezii, scriitorul Marin Preda a fost găsit decedat în camera sa de la Casa de Creaţie de la Mogoşoaia. Moartea romancierului a trezit multe suspiciuni de-a lungul timpului, nu puţin fiind aceia ce s-au întrebat dacă nu cumva Marin Preda a fost omorât, la vârsta de doar 58 de ani.

Cu o seară înainte, în jurul orei 21.00, scriitorul a fost luat de un taxi de la Editura Cartea Românească şi dus la Mogoşoaia, la Casa de Creaţie a Scriitorilor. Conform declaraţiei date de taximetrist, Marin Preda era într-o stare de ebrietate avansată. Odată ajuns la Mogoşoaia, acesta a mers în camera sa, unde după ce a mâncat o omletă, a coborât în sala de mese, unde scriitoare Sonia Larian îşi sărbătorea ziua de naştere.

Din declaraţiile date de martori, reiese că Marin Preda a coborât în jurul orei 01.00 şi a stat până pe la ora 02.00, timp în care a consumat circa 100 de grame de votcă. El a fost urcat în camera sa de poetul Virgil Mazilescu şi de Tudor Panţîru, portarul de la Mogoşoaia. Marin Preda a fost lăsat pe pat, îmbrăcat în pijamale şi palton. A doua zi, în jurul amiezii, acesta a fost găsit mort, în patul său, de scriitorul Dan Tănăsescu, împreună cu care trebuia să meargă la Focşani, pentru o întâlnire cu cititorii.

”În  dimineaţa plecării, telefoanele de la Focşani mă zăpăciseră. Întâlnirea lui Preda cu cititorii urma să se desfăşoare în sala teatrului. Era aşteptat de toată lumea. Se pregatea un fel de sărbătoare a autorului. Pe la ora 11.30 l-am luat pe Cornel Popescu şi-am plecat la Mogoşoaia. Era o zi friguroasă. Am urcat în goană scările din marmură şi am bătut la uşa camerei cu numarul 6. Niciun răspuns. Am mai ciocănit o dată. Linişte. Am apăsat clanţa şi uşa maronie s-a deschis... Marin Preda părea că doarme într-o poziţie nefirească”, declara Dan Tănăsescu, după moartea scriitorului.

Mariana Sipoş, în „Dosarul Marin Preda”, arăta că scriitorul avea o alcoolemie de 3 grame la mie, la circa opt ore de la deces. În plus, moartea sa s-ar fi datorat unei asfixii mecanice prin astuparea orificiilor respiratorii cu un corp moale, posibil lenjerie de pat, în condiţiile unei come etilice.

A fost sau nu omorât?

Apropiaţii lui Marin Preda, nu au acceptat versiunea medicilor care au opinat că scriitorul s-a înecat cu propria vomă şi au susţinut faptul că romancierul a fost omorât de Securitate.

„Cred în sinea mea, nu puţin, ci mult, că în mod cert a fost omorât. Dumnezeu ştie de cine şi cum”, declara fratele scriitorului, Alexandru Preda.

„A început să circule zvonul că Marin Preda a fost, de fapt, lichidat , fie de oamenii lui Ceauşescu (fiindcă devenise incomod prin independenţa sa), fie de agenţi ai KGB (fiindcă în romanul «Delirul» îl prezentase cu o anumită înţelegere pe Ion Antonescu)”, preciza şi criticul Alex Ştefănescu în „Moartea lui Marin Preda – un subiect de roman poliţist”.

La începutul anului 1975, Marin Preda a publicat cartea „Delirul”, în care îl prezintă pe mareşalul Ion Antonescu într-o lumină favorabilă. Acest lucru nu a fost pe placul comuniştilor şi a vecinilor sovietici. Multă lume a ajuns să considere că romanul „Delirul” l-a transformat pe prozator într-un scriitor incomod pentru regim, iar de aici până la ipotezele privind conspiraţiile organizate pentru omorârea sa nu a mai fost decât un pas. 

Alte ştiri pe această temă:

Violenta moarte a lui Ion Creangă, de Anul Nou, într-o tutungerie: epilepsia şi durerea după pierderea prietenului Eminescu i-au adus sfârşitul scriitorului

Misterul cadavrului lui Nicolae Bălcescu. Osemintele marelui revoluţionar au fost aruncate într-o groapă comună

Straniul caz al lui Urmuz, scriitorul care s-a sinucis fără să sufere. Ce motiv absurd a invocat rebelul literaturii române

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite