Masonul Ion Nistor, artizanul unirii Bucovinei cu Regatul Român

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Nistor alături de Mitropolitul Visarion Puiu. FOTO: only-romania.com
Ion Nistor alături de Mitropolitul Visarion Puiu. FOTO: only-romania.com

Ion I. Nistor a fost probabil unul dintre cei mai cunoscuţi masoni suceveni. Istoricul a fost unul dintre artizanii unirii Bucovinei cu Regatul Român, fiind cel care a redactat „Actul Unirii”. Nistor a făcut parte din Loja Meşterul Manole, alături de numeroşi oameni de cultură români.

Ion Nistor a fost un istoric şi militant unionist, membru al comitetului de organizare a Adunării Naţionale de la Cernăuţi, care a hotărât unirea cu România, în cadrul căruia a redactat „Actul Unirii”.

Ion Nistor a fost profesor la Universităţile din Viena şi Cernăuţi, rector al Universităţii din Cernăuţi, profesor universitar la Bucureşti, membru al Academiei Române, director al Bibliotecii Academiei Române, lider al Partidului Naţional Liberal, fost ministru de stat, reprezentând Bucovina, apoi, succesiv, ministru al Lucrărilor Publice, al Muncii şi, în final, al Cultelor şi Artelor.

Istoricul a fost unul dintre cei mai cunoscuţi masoni suceveni, făcând parte din Loja Meşterul Manole, alături de numeroşi oameni de cultură români.

Ion Nistor s-a născut în 1876 în satul Bivolărie, comuna Vicovu de Sus, Districtul Rădăuţi, aflat atunci sub ocupaţie austriacă.

A urmat cursurile liceului german din Rădăuţi după care a devenit student la Facultatea de Filosofie a Universităţii Cernăuţi. În 1909 a devenit doctor în filosofie şi litere la Universitatea din Viena.

Membru al conducerii Societăţii pentru cultura şi literatura română în Bucovina din 1913, profesor la Universitatea din Cernăuţi din 1914 şi membru corespondent al Academiei române din acelaşi an, Ion Nistor s-a stabilit la Bucureşti şi a fost ales preşedinte al Comitetului refugiaţilor bucovineni.

În 1918, Ion Nistor a fost membru al comitetului de organizare a Adunării Naţionale de la Cernăuţi, care a hotărât unirea cu România, fiind cel care a redactat „Actul Unirii”

În perioada interbelică a fost ministru al Bucovinei, senator de drept, ministru secretar de stat pentru minorităţi etnice, ministru al muncii şi ministru al cultelor şi artelor.

După instalarea regimului comunist, liderul liberal Ion Nistor a avut de suferit pentru convingerile politice. Istoricul a fost arestat la în mai 1950, a fost internat la închisoarea Sighet, fiind eliberat după cinci ani, în iulie 1955.

Proclamarea unirii Bucovinei cu Regatul Român din 28 noiembrie 1918 este anunţată, în ediţia de a doua zi a ziarului Glasul Bucovinei, printr-un articol scris de Ion Nistor:

ion nistor bucovina. FOTO

Alte ştiri din Suceava:

Rezultatul analizelor: 3,4 tone de carne de pui cu Salmonella, la Selgros Suceava

Un bărbat care şi-a violat fiica vitregă, arestat după ce a căzut testul cu detectorul de minciuni

FOTO VIDEO Contrabandă de ţigări cu roaba peste graniţa cu Ucraina

DSVSA Suceava a pus sub sechestru 3,7 tone de carne de pui produsă de Avicola Călăraşi

Şofer beat, prins cu 155 km/h în oraş

Chitaristul trupei Odyssey, Relu Calcea, s-a răsturant cu maşina în faţa Spitalului

Consilier local din Broşteni, declarat incompatibil pentru că era director la o firmă a primăriei

Noapte de coşmar pentru o copilă de 14 ani. A fost îmbătată şi forţată să facă sex cu nouă bărbaţi

O maşină blocată pe calea ferată a fost lovită de trenul Timişoara-Iaşi

Averile scriitorilor suceveni: moşierul Sadoveanu, trai luxos şi după ce s-a convertit la comunism, Lovineştii şi-au transformat casa în muzeu

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite