Judeţul din România unde şi-au pierdut viaţa cei mai mulţi oameni în accidente de circulaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Oana Şlemco
FOTO: Oana Şlemco

De la începutul lunii ianuarie până la mijlocul lui decembrie, în acest judeţ 80 de persoane au murit în accidente de circulaţie. În multe situaţii şoferii s-au urcat băuţi la volan şi au pierdut controlul maşinii.

Suceava este şi în 2018 un punct negru pe harta rutieră a României. De la începutul anului până la mijlocul lunii decembrie, pe şoselele judeţului s-au produs aproape 270 de accidente rutiere grave, în urma cărora 80 de persoane şi-au pierdut viaţa. În aceeaşi perioadă a anului trecut s-au înregistrat 89 de de decese. Statistic vorbind judeţul stă ceva mai bine decât în 2017, însă continuă să ocupe primul loc la nivel naţional în ceea ce priveşte numărul de morţi de pe şosele.

Cel mai grav accident, la Vadu Moldovei

Cel mai grav accident rutier din acest an s-a produs în urmă cu două săptămâni la Vadu Moldovei. Cinci tineri cu vârste cuprinse între 17 – 21 de ani au murit pe loc după ce maşina în care se aflau s-a izbit într-un TIR care circula regulamentar. În urma necropsiei s-a stabilit că toţi cei cinci tineri erau băuţi. De altfel, ei se întorceau de la o discotecă atunci când s-a produs tragedia. Şoferul de 21 de ani a pierdut controlul volanului într-o curbă şi a lovit frontal TIR-ul care circula din sens opus.

Un preot băut a omorât două femei

În luna noiembrie, un preot care s-a urcat băut la volan a accidentat mortal două femei care se deplasau pe marginea unui drum de pe raza comunei Mitocu Dragomirnei. Preotul George Aperei a fugit de la locul accidentului şi a fost găsit acasă de poliţişti. Şoferul avea o alcoolemie de 0,88 mg/l alcool pur în aerul expirat. Preotul a fost arestat prevenit pentru 30 de zile.

Trei morţi în accidentul de la Brădet

În luna septembrie, trei tineri au murit într-un accident rutier care s-a produs la ieşire din oraş spre comuna Ipoteşti, în zona restaurantului Brădet. La volanul maşinii se afla un tânăr de 19 ani, care pe fondul neadaptării vitezei a pierdut controlul direcţiei de mers. Maşina a intrat într-un şanţ de pe marginea drumului, a lovit un stâlp de iluminat şi s-a răsturnat pe cupolă. În urma impactului, şoferul şi cei doi pasageri au decedat. Potrivit poliţiştilor, puştiul de 19 ani nici măcar nu avea permis de conducere.

accident

Care sunt cauzele nenorocirilor

Ionuţ Epurenu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Suceava, ne-a declarat că în general cauzele producerii accidentelor de circulaţie de pe raza judeţului Suceava se referă la indisciplina în trafic. „Viteza neadaptată, depăşirile neregulamentare şi indisciplină pietonală. Consumul de alcool nu este considerată cauză principală, este o cauză concurentă”, ne-a spus Epureanu.  

Campanii împotriva accidentelor de circulaţie

În afară campaniilor de informare, Inspectoratul de Poliţie Suceava (IPJ) nu a mai făcut altceva pentru a preveni accidentele de circulaţie. După tragedia de la Vadu Moldovei, Prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi, a cerut conducerii IPJ să facă un filmuleţ în care să prezinte imagini de la cele mai grave accidente de circulaţie din Suceava. Colajul va ajunge la şcolile de şoferi, în speranţa conştientizării cursanţilor cu privire la riscurile nerespectării Codului Rutier.

Permisele se obţin şi în oraşe fără semafoare, staţii de autobuz sau sensuri giratorii

Mii de tineri se înscriu în fiecare an la examenele pentru obţinerea permisului de conducere. Unii dintre ei susţin proba practică în Suceava, dar alţii dau examenul în Vatra Dornei, unde există un singur semafor, la Câmpulung Moldovenesc unde este un singur sens giratoriu şi acela într-o zonă mai izolată a oraşului sau la Rădăuţi unde nu sunt staţii pentru mijloacele de transport în comun. La începutul acestui an, prefectul Adomnicăi a dispus ca testarea practică să se dea doar în municipiul Suceava, însă şase luni mai târziu a cedat presiunilor făcute de şcolile de şoferi, iar acum examenul se dă din nou şi în celelalte oraşe din judeţ.

Pe locurile doi şi trei în tragicul top se află Timişul (74 de morţi) şi Prahova (70 de decedaţi).

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite