Ţăranii dintr-o comună suceveană nu au vrut nici în ruptul capului să dărâme o fântână veche de 100 de ani, din mijlocul unui drum abia asfaltat pe banii UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe o uliţă din comuna Şerbăuţi, judeţul Suceava, în mijlocul unui drum betonat cu bani europeni, stă falnică o fântână. Primarul din localitate a precizat că fântâna a reuşit să supraveţuiască până şi proiectului european, deoarece este mai uşor să astupi o fântână decât să sapi una nouă.

Stâlpi electrici, de iluminat public, de alimentare a reţelelor urbane de troleibuze reprezintă deja exemple clasice de lipsă de inspiraţie a edililor locali, atunci când acceptă trasee preconcepute de proiectanţi care nu au fost niciodată la faţa locului, înainte de a desena pe calc proiecte edilitare. Au mai fost însă situaţii şi de alt gen, în care, după trasarea rutelor identidicate ca fiind cele mai potrivite pentru o arteră rutieră, proiectanţii ori, mai la urmă, executanţii, să se confrunte cu situaţii în teren pentru care a trebuit să le fie asigurată o ieşire rezonabilă.

Arbori semeţi conservaţi în mijlocul şoselei, pentru că făceau parte din  istoria locală ori  mici monumente ridicate înainte ca să se pună problema echilibrării europene a traseelor noilor drumuri au fost conservate în ciuda unei atitudini negative, construite sub ideea generică de “respingere a progresului”.

Şi în judeţul Suceava, în comuna Şerbăuţi, există un astfel de exemplu, în coasta bisericii din comună. Obiectul care stă în calea drumului betonat cu bani europeni nu este nici stâlp de curent ori de iluminat, nici troiţă, nici  copac secular. Este vorba despre o fântână săpată acum un secol şi jumătate şi care nu a putut fi astupată când proiectul european de betonare a drumurilor din comună a fost pus în practică. În acest fel, fântâna cu roată a rămas dârză în faţa traficului rutier de pe drumul betonat din laterala bisericii din Şerbăuţi şi oferă în continuare apă proaspătă trecătorilor. 

Primarul Cătălin Sănduleac, a explicat cum a supravieţui fântâna în mijlocul uliţei betonate: “Am câştigat, în 2009 un proiect cu cofinanţare europeană, pentru mai multe lucrări de infrastructură din comuna Şerbăuţi, printre care reabilitarea căminului Cultural, achiziţia a două utilaje pentru domeniul public dar şi betonarea a cinci kilometri de drum comunal betonat, printre care şi uliţa cu pricina. Decizia să păstrăm fântâna, chiar dacă este, în bună parte, în zona carosabilă, am luată împreună cu cetăţenii din zonă care au spus că este folositoare pentru comunitate iar noi ne-am gândit că este mai uşor să astupi o fântână decât să sapi una nouă. Mai ales că aceasta are o vechime de peste un secol iar traficul rutier prin zonă nu este unul foarte mare”. Pentru modernizarea acestui drum communal a fost contractată o firmă din Suceava care s-a ales cu peste 3,1 milioane de lei.

Constantin Hapenciuc, de 70 de ani, ce locuieşte peste drum de fântâna legendară, a arătat că aceasta a fost construită în urmă cu 150 de ani, aparţinând de o gospodărie a unei familii care s-a stins şi nici casa veche nu mai există. Fântâna însă a rămas şi o folosesc mai mulţi oameni din zonă. “Are apă bună, e mai adâncă de zece metri, sunt oameni care şi-au săpat fântâni în zonă dar şi aceea o folosesc, fiindcă-i dulce. E bine că a rămas”, a spus Constantin Hapenciuc. Nimeni de pe uliţă nu mai ţine minte pe bătrâna care stăpânea casa cu fântâna, dărâmată de ceva vreme şi pe locul căreia nişte nepoţi au început să contruiască o clădire nouă, din BCA, într-o fază incertă de finalizare. 

Alte ştiri din Suceava:

FOTO Tainele Mănăstirii Voroneţ. Zece lucruri mai puţin ştiute despre Capela Sixtină a Estului şi despre cum a apărut superba culoare Albastru de Voroneţ

FOTO Comuna - muzeu Ciocăneşti, una dintre cele mai frumoase localităţi din România

Povestea Palatului de Justiţie din Suceava, fostă închisoare unde au fost „schingiuiţi şi martirizaţi“ luptători anticomunişti

Violatorul ucigaş Nicolae Florentin Muscă, care a terorizat Suceava, va sta toată viaţa după gratii

VIDEO Elevi aprovizionaţi cu ţigări la sacoşă, într-un cartier din Suceava

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite