Reguli care ţin la distanţă hoţii din locuinţe. Poliţie: Nu postaţi pe site-urile de socializare imagini din casă
0O nouă campanie de informare se desfăşoară în judeţul Ialomiţa, polţiştii atrăgând atenţia de această dată asupra condiţiilor care favorizează furturile din locuinţe.
Scopul campaniei este acela de prevenire a victimizării populaţiei pe zona de infracţiuni contra patrimoniului. De multe ori, riscurile pot fi minimizate prin acţiuni uzuale, precum cele de verificare a securităţii locuinţei atunci când plecămde acasă, avertizează oamenii legii. Astfel, cu această ocazie, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Ialomiţa atrage atenţia asupra unor paşi simpli ce sunt la îndemâna fiecăruia dintre noi şi care ne pot ajuta să evităm situaţii neplăcute.
Modurile de operare frecvent întâlnite sunt împrietenirea cu proprietarii, atribuirea de calităţi false, precum reprezentanţi ai unor societăţi de furnizare a gazelor, a energiei electrice, dar şi escaladarea şi pătrunderea pe ferestrele lăsate deschise. Poliţiştii vă recomandă să respectaţi câteva reguli pentru protecţia dumneavoastră şi a bunurilor dumneavoastră. Cu un plus de vigilenţă, vă puteţi feri de evenimente neplăcute.
Pentru protejarea locuinţelor de la bloc:
- Nu permiteţi accesul în locuinţă celor care vin să vă prezinte diverse promoţii, în scop caritabil sau pentru sondaje de opinie.
- Dacă sună la uşă persoane ce pretind că reprezintă instituţii care oferă servicii publice (deratizare, instalaţii electrice, termice sau de gaz etc.), nu lăsaţi să intre în casă decât după verificarea documentelor de identitate, respectiv a celor de serviciu şi dacă sunt însoţite de administratorul imobilului!
- Nu oferiţi informaţii necunoscuţilor despre bunurile pe care le deţineţi sau despre vecini, nici măcar celor care susţin că sunt reprezentanţii unor instituţii, dar nu pot face această dovadă!
- Evitaţi depozitarea la vedere, în faţa uşii de acces, a ambalajelor lucrurilor de valoare pe care le-aţi achiziţionat!
- Nu comunicaţi date despre plecarea dumneavoastră pentru o perioadă mai lungă, în convorbirile cu alte persoane sau pe reţele de socializare! Discutaţi aceste aspecte doar cu cei în care aveţi încredere!
- Nu postaţi pe site-urile de socializare imagini din care să reiasă că deţineţi în casă bunuri de valoare!
- Bijuteriile în cantităţi mari, banii, acţiunile sau alte valori, trebuie păstrate în depozite bancare! Pentru efectuarea menajului sau a unor reparaţii, apelaţi la firme autorizate!
- Achiziţionaţi sisteme de închidere/asigurare care să corespundă din punct de vedere al standardelor de securitate! Alegeţi încuietori care sunt prevăzute cu chei ce nu pot fi multiplicate uşor!
Pentru protejarea locuinţelor de la curte:
- Gardul care înconjoară curtea trebuie sa aibă o înălţime potrivită, astfel încât să fie greu de escaladat!
- Poarta de acces să fie în permanenţă asigurată cu un sistem de închidere corespunzător şi prevăzută cu interfon!
- Montaţi un sistem video de supraveghere pentru înregistrarea oricărei activităţi desfăşurate în curte!
- Instalaţi un sistem de iluminare cu senzori de mişcare pentru zona exterioară!
- Pe timpul nopţii asiguraţi anexele locuinţei cu încuietori sigure!
- Pentru ferestrele de la parter, instalaţi un sistem electronic antiefracţie sau gratii metalice.
Pentru prevenirea unor astfel de fapte, măsurile iniţiate în plan preventiv şi combativ de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Ialomiţa trebuie completate de minime măsuri de asigurare antiefracţie şi de pază a propriilor bunuri ce trebuie luate de proprietarii locuinţelor.
Hoţii acţionează şi în timpul zilei, când proprietarii sunt la serviciu sau îşi aleg drept ţintă casele din zonele rurale, locuite de bătrâni, care îşi ţin bunurile în curtea locuinţei sau în anexe ale acestora.