Porţi deschise pe 13 septembrie la subunităţile de pompieri din Ialomiţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
13 septembrie, Ziua Pompierilor din România FOTO Adevărul
13 septembrie, Ziua Pompierilor din România FOTO Adevărul

Joi, 13 septembrie, începând cu ora 10.00, sediile subunităţilor de intervenţie Slobozia şi Urziceni îşi vor deschide porţile pentru toţi cei care doresc să se familiarizeze cu specificul profesiei de salvator, să cunoască aspecte importante legate de activităţile, rolul şi principalele atribuţii ale structurilor de intervenţie.

De asemenea, participanţii  vor avea ocazia să vadă tehnica utilizată de pompierii salvatori în misiunile operative şi, totodată, să cunoască măsurile şi modul de comportare pe care trebuie să le adopte în cazul producerii diverselor situaţii de urgenţă.  

Pe 13 septembrie, în toată ţara se sărbptoreşte Ziua Pompierilor, un eveniment prin care, de 170 de ani se perpetuează amintirea eroismului dovedit pe câmpul de luptă de către înaintaşii noştri. Povestea pompierilor-eroi începe la 13 septembrie 1848, pe fondul Revoluţiei Paşoptiste, când o oaste turcă pătrunde pe teritoriul românesc cu intenţia declarată de a înnăbuşi Revoluţia. Acesta a fost momentul de referinţă pentru istoria pompierilor, un reper fundamental în conştiinţa naţională a românilor prin faptele de armă ale pompierilor săvârşite sub comanda căpitanului Pavel Zăgănescu.

Bătălia din Dealul Spirii

Eroi fără nume, pompierii militari au participat activ la toate momentele importante ale istoriei moderne a României. La 13/25 septembrie 1848, sub comanda căpitanului Pavel Zăgănescu, ostaşii Companiei de Pompieri ai Capitalei au purtat pe Dealul Spirii o crâncenă bătălie cu trupele otomane venite să înăbuşe legitimele aspiraţii de libertate, progres şi democraţie ale românilor. Istoria atestă faptul că la 1848, pe Dealul Spirii, s-a luptat pentru un principiu, acela al libertăţii.

Bătălia din Dealul Spirii purtată împotriva trupelor contrarevoluţionare otomane a evidenţiat legătura strânsă  între pompieri şi popor, hotărârea corpului de cadeţi şi a trupei de a respinge agresiunea străină. Animaţi de dragostea de ţară, pompierii au dovedit pe timpul încleştării vitejie, curaj, măiestrie în rezolvarea oportună a situaţiilor de luptă, capacitate de luptă ridicată şi spirit de sacrificiu în inegala confruntare cu inamicul.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite