Patru fermieri din Amara, amendaţi cu câte 2.400 de lei pentru că au fost prinşi crescând porci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi în localitatea Amara, autorităţile au încheiat uciderea preventivă a tuturor animalelor din cauza pestei care a pus stăpânire pe judeţul Ialomiţa ieri, aici au fost descoperite, în patru exploataţii, 9 suine. Proprietarii au primit fiecare câte o amendă în valoare de 2.400 de lei.

"Având în vedere că oraşul Amara este supus măsurilor specifice zonei de protecţie stabilită pentru focarele de pestă porcină africană, a fost dispusă măsura eutanasierii tuturor porcinelor identificate, cadavrele fiind dirijate, după prelevarea probelor specifice conform Manualului de Diagnostic pentru pesta porcină africană, către o unitate de incinerare autorizată sanitar-veterinar.

În cazul a trei exploataţii porcinele fuseseră cumpărate de proprietari ulterior efectuării uciderii preventive a porcinelor din oraşul Amara (o parte din animale fiind achiziţionate chiar din localităţi aflate sub restricţii de pe raza altor judeţe unde evolează pesta porcină africană), iar pentru o exploataţie s-a constatat că proprietarul nu a notificat autorităţile competente, nici în momentul efectuării uciderii preventive şi nici ulterior încheierii acestei acţiuni, cu privire la deţinerea de porcine", au anunţat reprezentanţii DSVSA Ialomiţa.

Pentru nerespectarea măsurilor de asanare a bolii, stabilite prin Planul de Măsuri nr. 19119/26.08.2018, proprietarii exploataţiilor au fost sancţionaţi, conform H.G. 984/2005, cu modificările ulterioare, fiind aplicate 4 amenzi în valoare de 2.400 lei fiecare. De asemenea porcinele eutanasiate nu pot fi despăgubite, conform prevederilor H.G. 1214/2009, cu modificările ulterioare.

Ţinând cont de această situaţie, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Ialomiţa câteva măsuri de prevenire de care trebuie să ţină cont populaţia:

1. Pentru combaterea focarelor de pestă porcină africană de pe raza judeţului Ialomiţa au fost întocmite Planuri de Măsuri aprobate, împreună cu măsurile care se impun în zonele de restricţie, prin Hotărâri ale Centrului Local de Combatere a Bolilor – Ialomiţa;

2. În aceste Planuri de Măsuri este menţionat că este interzisă circulaţia şi transportul porcilor pe drumurile publice sau private atât în zona de protecţie cât şi în zona de supraveghere;

3. Această măsură se menţine până la ridicarea oficială a tuturor restricţiilor din zona de protecţie şi supraveghere;

4. După ridicarea oficială a restricţiilor din zona de protecţie şi supraveghere se vor introduce, în exploataţiile afectate, porci santinelă;

5. După 45 de zile, de la porcii santinelă, se prelevează probe de sânge ce trebuiesc testate pentru prezenţa anticorpilor;

6. Dacă în urma acestor teste se dovedeşte că nicio porcină nu a dezvoltat anticorpi împotriva virusului pestei porcine africane, poate să înceapă repopularea completă.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite