FOTO Moştenitorii Colecţiei „Tuzlaru“ îşi cer drepturile. Picturi de Baba şi Ressu, de 2,1 milioane de lei,  revendicate în instanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Colecţia „Tuzlaru“ este alcătuită din peste 900 de piese de artă FOTO: MJI
Colecţia „Tuzlaru“ este alcătuită din peste 900 de piese de artă FOTO: MJI

Cea mai impresionantă colecţie de artă a judeţului Ialomiţa este pe cale să dispară. Colecţia „Tuzlaru“ ,aflată în patrimoniul Muzeului Judeţean Ialomiţa, este revendicată în instanţă de către rudele celui care a donat-o instituţiei de cultură. Şansele ca obiectele de artă să ajungă pe mâna moştenitorilor sunt destul de mari.

Istoria unei colecţii de artă

Colecţia „Tuzlaru“ a aparţinut inginerului bucureştean Nicolae Tuzlaru şi soţiei acestuia Zamfira. În anul 2001, colecţionarul bucureştean decide să doneze obiectele de artă pe care le-a adunat întreaga sa viaţă unei instituţii de cultură.

După mai multe încercări eşuate, în care mai mulţi specialişti au contestat autenticitatea pieselor deţinute de Tuzlaru, inginerul a reuşit să doneze colecţia sa de artă Muzeului Judeţean Ialomiţa. „Am făcut eforturi şi s-au purtat discuţii direct cu Nicolale Tuzlaru pentru ca noi să beneficiem de donaţia sa.

Am fost încântaţi că a ales muzeul nostru“ declară Florin Vlad, actualul director al Muzeului Judeţean Ialomiţa. Evenimentul a fost marcat, aşa cum a lăsat scris colecţionarul, cu mult fast.

A fost publicată o broşură a colecţiei, a fost inaugurată o sală specială în incinta muzeului unde să fie aşezate exponatele şi a fost dezvelită o placă comemorativă cu numele „Colecţia inginer Nicolae şi Zamfira Tuzlaru“.

Moştenitorii îşi cer drepturile în instanţă

De mai bine de trei ani, un văr primar de-al colecţionarului Nicolae Tuzlaru, pe numele său Pavel Cherciu, vrea cu orice preţ să pună mâna pe obiectele de artă aflate în patrimoniul Muzeului Judeţean Ialomiţa. El a contestat în instanţă autenticitatea actului de donaţie semnat de mâna vărului său.

El şi-a bazat acţiunea pe faptul că documentul nu a fost autentificat la un notar, aşa cum cere legea. „N-am mai apucat să-l autentificăm pentru că imediat cum ne-a predat colecţia, Nicolae Tuzlaru a murit. La scurt timp după el a murit şi soţia“ motivează directorul Florin Vlad.

Procesul s-a desfăşurat la Tribunalul Ialomiţa, instanţă care, la ultimul termen, a decis ca întreaga colecţie să revină moştenitorului. Decizia a fost atacată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti, iar de aici dosarul a ajuns pe masa judecătorilo Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Rămâne acum ca Instanţa supremă să decidă dacă obiectele de artă rămân sau nu la muzeul de la Slobozia.

O colecţie extrem de valoroasă

Colecţia „Tuzlaru“ este considerată extrem de valoroasă datorită numărului impresionat de piese de artă pe care le conţine.

Ea este alcătuită din peste 900 de tablouri şi obiecte de artă decorative. Printre picturi se numără şi opere de artă  ce poartă semnătura marilor artişti plastici Camil Ressu sau Ion Baba. Totodată, colecţia este alcătuită şi din tablouri ale lui Nicolae Tuzlaru. Valoarea întregii colecţii este de peste 2,1 milioane de lei.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite