Icoană veche de 400 de ani, adusă în Bărăgan, cu ocazia hramului Izvorul Tămăduirii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Icoana Maicii Domnului de la mănăstirea Secu FOTO Episcopia Moldovei şi a Bucovinei
Icoana Maicii Domnului de la mănăstirea Secu FOTO Episcopia Moldovei şi a Bucovinei

Cu ocazia sărbătoririi hramului „Izvorul Tămăduirii” al străvechiului aşezământ monahal „Sfinţii Voievozi”, Episcopia Sloboziie şi Călăraşilor aduce în Bărăgan una dintre cele mai vechi icoane făcătoare de minuni din România.

Icoana Maicii Domnului „Cipriota“, de la mănăstirea Secu se va afla la Slobozia în perioada 11-16 aprilie. Obiectul de cult este unul dintre cele mai preţioase de la mănăstirea Secu. Aflată în biserica mare a mănăstirii şi oferită de domnitorul Vasile Lupu în anul 1647, ca semn de preţuire faţă de Sfântul Mitropolit Varlaam al Moldovei, marele cărturar şi credinciosul său sfătuitor, Icoana Maicii Domnului este cunoscută şi sub denumirea de „Cipriota“. A fost adusă de domnitorul Vasile Lupu din Insula Cipru, unde se spune că a fost pictată între anii 1541-1546.

În perioada 1647-1718, icoana a stat în Biserica „Sfântul Nicolae“ din Cetatea Neamţului, supusă canonic, din 1646, de către acelaşi domnitor Mănăstirii Secu. În 1718, când Cetatea Neamţului a fost distrusă, din ordinul turcilor, în timpul domnitorului Mihail Racoviţă, odoarele Bisericii „Sfântul Nicolae“ au fost aduse la Secu, printre acestea aflându-se şi icoana Maicii Domnului „Cipriota“, ce va fi aşezată în biserica Schitului „Sfântul Nifon“ până în 1758, când este dusă în biserica cimitirului mănăstirii. Mult mai târziu, în 1876, icoana va fi aşezată în biserica mare a mănăstirii, unde se află şi în prezent.

Ctitorie a uneia dintre cele mai înstărite familii boiereşti ale Moldovei de la începutul veacului al XVII-lea - familia marelui vornic Nestor Ureche, tatăl cronicarului Grigore Ureche - mănăstirea Secu adăposteşte un adevărat tezaur de obiecte de cult: veşminte, manuscrise sau tipărituri - pe cât de numeroase, pe atât de valoroase din punct de vedere istoric şi artistic.

Slobozia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite