FOTO Paul Georgescu, romancierul firav al Bărăganului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scriitorul Paul Georgescu FOTO: arhiva Bibliotecii Orăşeneşti Ţăndărei
Scriitorul Paul Georgescu FOTO: arhiva Bibliotecii Orăşeneşti Ţăndărei

Născut în inima Bărăganului, la Ţăndărei, scriitorul Paul Georgescu a fost considerat de mulţi creatori de literatură un om firav şi sensibil, veşnic îndrăgostit de locurile natale. S-a stins din viaţă la vârsta de 66 de ani, ca un ilustru anonim, într-o garsonieră din Bucureşti, în anul Revoluţiei.

Fiul infirm al doctorului Poenaru

Scriitorul Paul Georgescu este fiul legitim al celebrului medic Dumitru Georgescu, de numele căruia se leagă înfiinţarea Spitalului Orăşenesc Ţăndărei.

Tatăl scriitorului a făcut carieră în timpul Primului Război Mondial, când a îngrijit soldaţii căzuţi de fronturile Bărăganului şi mai ales în perioada interbelică.

În calitate de medic internist şi a faptului că era îndrăgit de localnicii Ţăndăreiului anilor ’30-’40 oamenii i-au schimbat numele din Georgescu, în „Poenaru“, numele satului ialomiţean în care s-a născut. Personalitatea marcantă a doctorului „Poenaru” avea să fie descrisă de fiul său în romanul apărut în anul 1976, intitulat „Doctorul Poenaru”

. Încă de la naştere, scriitorul Paul Georgescu a afişat o personalitate sensibilă şi firavă. Născut cu o problemă medicală, avea un picior mai scurt decât celălalt, scriitorul a fost urmărit întreaga viaţă de acest handicap, lucru care i-a influenţat profund întreaga carieră literară.

„Operele lui Paul Georgescu sunt profund influenţate de condiţia lui fizică şi mai ales de faptul că era veşnic îndrăgostit de târgul provincial în care s-a născut” preciza marele Eugen Simion, într-o publicaţie în care a descris capacitatea creatoare a lui Paul Georgescu.

18 volume îi poartă semnătura

Absolvent al Facultăţii de Filozofie din Bucureşti, în anul 1945, ialomiţeanul Paul Georgescu a fost eseit, jurnalit şi scriitor. Opera sa cuprinde 18 titluri, în care descrie atmosfera din Bărăganul copilăriei sale. Cea mai reprezentativă dintre publicaţiile sale este „Geamlîc”, operă apărută în anul 1988, cu un an înainte ca scriitorul să treacă în nefiinţă.

S-a evidenţiat ca redactor-şef al revistei „Gazetei Literare”, fosta „Românie Literară”. Simpatizant al regimului comunist, se pare că a fost condamnat la moarte de regimul antonescian, însă a scăpat de această pedeapsă, printr-o recomandare venită din partea unor oameni influenţi pe care i-a cunoscut.

Considerat un simplu scriitor al epocii sale, Paul Georgescu s-a evidenţiat printr-o singură referinţă critică la adresa romanului „Ion”, ce-i poartă semnătura marelui Liviu Rebreanu. Ca un omagiu adus scriitorului, publicistul a fost declarat patronul spiritual al Liceului Teoretic din Ţăndărei, instituţie care îi poartă numele.



 

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite