FOTO Locatari în cel mai murdar imobil din Slobozia. „Saco“, blocul unde mizeria e la ea acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din peste 300 de blocuri cât are Slobozia, unul este cel mai cunoscut. În niciun caz datorită responsabilităţii locatarilor. Din contră, din cauza faptului că este cel mai insalubur imobil din oraş. În blocul „Saco“ mizeria domneşte de la parter şi până la ultimul etaj.

Ţiganii fac legea în SACO

Blocul Saco este un loc al pierzaniei. Cele 120 de suflete care locuiec în imobil trăiesc, de pe o zi pe alta, după reguli numai de ei ştiute. Cei mai aprigi, sunt  locatarii etajelor trei şi patru. „Ţiganii de sus“, cum îi ştie tot blocul, au băgat spaima în rândul locatarilor şi au transformat imobilul într-o adevărată ghenă.

„Ţi-e şi frică să le zici ceva că imediat sar la bătaie“, şopteşte printre dinţi, bătrâna Lizeta Năstase  ( 66 de ani). Femeia locuieşte, de 13 ani de când a rămas văduvă, chiar lângă cele mai rău-famate apartamente din blocul Saco. Atat cât poate,  începe să povestească ce se întâmplă în fiecare zi „acolo sus“.   

„Nici nu poţi să trăieşti lângă ei. Cu oamenii ăştia nu este de discutat. Sunt mereu puşi pe ceartă şi scandal“, descrie femeia, felul în care a ajuns să îşi ducă bătrâneţile.
Un puradel de cel mult cinci ani îşi face nevoile chiar în faţa uşii garsonierei în care locuieşte femeia.

La câiva metri mai in faţă, pe acelaşi palier, doi soţi se ceartă ca la uşa cortului. Femeia ţine în braţe un bebeluş care, fără să înţeleagă ce au de împărţit cei mari, începe să plângă.  

Un câţel plimba nestingherit pe palier printre picioarele câtorva locatari care stăteau de vorbă, fără să îl bage în seamă. La un moment dat patrupedul se opreşte şi îşi vâră botul într-o găleată de gunoi.

O  pirandă iese şi tipă la el în gura mare, trezind tot blocul cu urlerul său: „Potaia dracului uite ce ai făcut!Mânca-te-ar copt cine te-a adus aici“. Femeia ia găleata şi o bagă în casă fără să strângă gunoiu pe care câinele l-a împrăştiat.

 Dintr-o garsonieră se auzeau acordurile unei manele. Muzica tărăgănată i-a cuprins pe proprietari care au ieşti din casă şi au început să cânte şi să danseze, ţinând în mână o sticlă de bere.

„Nu mai avem linişte“

Dumitru Stoica (61 ani) locuieşte în blocul Saco de mai bine de 10 ani. Bărbatul şi-a cumpărat apartamentul la etajul al doilea al imobilului,  unde este mai linişte. Cu toate acestea nebuia de sus ajunge şi la el în casă.

„Mă trezesc la miezul nopţii şi se aud ţipete şi urlete. Stau cu frica în casă că cei de sus ar putea peste mine în casă. M-aş muta de aici dar nu am bani“, spune cu teamă bărbatul.

Omul lasă totul la oparte şi iese în spatele blocului, acolo unde este ghena imobilului. Deşi dispun de pubele şi tomberoane, locatarii preferă să arunce gunoaiele pe gheam.
„Aici este un adevărat focar de infecţie.

Putem să ne îmbolnăvim. Dar orice am face nu putem să îi oprim pe oameni să mai arunce gunoiul. Dacă nu ne ţinem gura riscăm să mâncăm bătaie“, recunoaşte locatarul.

Copiii se joacă printre gunoaie

Mormanul de gunoaie din spatele blocului este locul de joacă preferat al puradilor din bloc. Micuţii sunt lăsaţi de părinţi să îşi facă de cap, fără să se gândească la sănătatea lor.

Cu un balon în mână, Claudiu Buică (10 ani) îşi cheamă la joacă prietenii. Copilul urlă la unul dintre amicii săi pe care în zăreşte la geamul unui apartament de la etajul patru: „Mihaie! Mă! Haide jos ca să faci şi tu poze!“. Celălat copil nu îl bagă în seamă. Puradelul începe să scormonescă singur printre peturile şi pungile de plastic aruncate de la etaj.

„Mama mă lasă să mă joc aici, nu îi e frică că o să mă îmbolnăvesc. Ce aş putea să păţesc?“ se miră băieţelul.

Datorii multe

Şi nu doar mizeria este singura problemă a locatarilor din Blocul Saco ci şi datoriile. Numai pentru serviciul de salubrizare au de scos câteva zeci de mii de lei.
„Au foarte multe datorii la noi. Însă mergem şi încercăm să facem curăţenie acolo mereu, aşa cum putem“ a declarat Mariana Iancu, administratorul firmei care asigură salubrizarea oraşului.

Totodată locatarii mai au de plătit aproape 2.000 de lei pentru serviciul de apă şi canalizare. Oricât ar încerca societatea de salubrizare să îi ameninţe că le sistează furnizarea de apă, locatarii nu par deranjaţi de această situaţie. Oamenii preferă să adune restanţe.

 

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite