De ce ne omoară organismul cartofii şi ouăle prăjite - orele nefaste pentru a consuma aceste alimente: „Sunt bombă calorică”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai bună alternativă în ceea ce priveşte gustările dintre mesele principale, cartofii şi ouăle prăjite pot fi un pericol real pentru sănătate. Dincolo de faptul că dau peste cap nivelul colesterolului, consumate la ore nepotrivite aceste alimente sunt responsabile pentru apariţia cancerului.

Potrivit studiilor de specialitate, atât ouăle cât şi cartofii, mai ales prăjiţi în ulei, conţin cantităţi foarte mari de grăsimi saturate. În cazul ouălor, cele mai multe dintre substanţe intră în compoziţia gălbenuşului. Această parte a oului care reprezintă 35 % din greutatea unui ou conţine 64% gliceride, 30% fosfolipide şi 6% colesterol. 

Compoziţia chimică a cartofilor prăjiţi arată că în acest produs alimentar conţine peste 140 de calorii 67,3 grame de colesterol, precum şi alte grăsimi nesaturate în proporţie de 31,1 grame, saturate de 6,5 grame si polinesaturate în proporţie de 5,3 grame.

Pericolul din farfurie

Specialiştii consideră că atât cartofii, cât şi ouăle ar trebui consumate mai degrabă fierte decât prăjite. Toate acestea întrucât se pare că prin prăjire creşte gradul de grăsimi şi colesterol care intră în compoziţia celor două alimente. Astfel, nivelul de grăsime creşte cu 17%, în timp ce al caloriilor ajunge la peste 200 pentru o singură porţie. În aceste condiţii, ambele alimente devin o adevărată „bombă cu ceas”, gata să ne dea peste cap buna funcţionare a organismului. 

Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor explică toate aceste aspecte întru studiu legat de consumul cartofilor prăjiţi. Potrivit specialiştilor din cadrul AESA (EFSA), în timpul prăjirii, cartofii emană o substanţă numită „acrilamida”, care se regăseşte în produsele bogate în amidon şi care este foarte periculoasă pentru sănătate. Aceasta se emană doar atunci când respectivele produse sunt supuse unor intervenţii termice destul de ridicate precum coacerea sau prăjirea. 

Potrivit studiului EFSA, acrilamida devine responsabilă pentru numeroase forme de boli digestive. 

Atenţie la consum 

Medicii atrag la rândul lor atenţia şi spun că între-adevăr consumul de cartofi prăjiţi şi ouă prăjite, mai ales seara sunt mai puţin benefice pentru organism. 

„Toate acestea pentru că seara, mergem la culcare iar organismul se odihneşte şi nu mai poate asimila toate produsele pe care le-am consumat. Aşa se face că acestea rămân în organism şi-şi fac de cap” susţine medicul Mihai Lungu, medic de familie în Slobozia. 

Cel mai mare pericol pe care-l presupune consumul de prăjeli, printre care se numără şi cartofii sau ouăle prăjite, îl reprezintă cancerul. Grăsimile saturate pot provoca reacţii la nivelul ADN-ului, astfel încât să se producă o excitabilitate a celulelor canceroase care încep să se multiplice. De asemenea, obezitatea este unul dintre pericolele reale pe care-l poate provoca consumul necontrolat de ouă şi cartofi, ambele alimente prăjite în ulei. 

Citiţi şi:

Cele mai simple metode ca să scapi de stres. Cum îţi organizezi viaţa pentru a fi fericit - sfaturile specialiştilor

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite