De 32 de ani, un singur medic de boli infecţioase are grijă de sănătatea bolnavilor din Ialomiţa. „S-a tot promis că vor fi angajaţi şi alţi medici“

De 32 de ani, un singur medic de boli infecţioase are grijă de sănătatea bolnavilor din Ialomiţa. „S-a tot promis că vor fi angajaţi şi alţi medici“

Medicul Aristiţa Ciupitu, singurul infecţionist din Ialomiţa FOTO: Facebook.com

În lipsă de medici, spitalele din Ialomiţa se bazează pe specialiştii care au ieşit la pensie. La Feteşti, în spitalul din oraş, acelaşi medic infecţionist tratează bolnavii de 30 de ani.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pentru că zona este neofertantă, iar facilităţile pe care le oferă sunt limitate, unităţile medicale din Ialomiţa se află într-o permanentă criză de medici specialişti.

Proaspeţii absolvenţi de rezidenţiate nici măcar nu se gândesc că ar putea să practice medicina într-un spital precum Spitalul Orăşenesc din Ţăndărei sau Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia. Tocmai de aceea, aceste spitale, la fel ca multe altele din întreaga ţară, se bazează exclusiv pe serviciile specialiştilor pensionari.

De 30 de ani, acelaşi medic

Anul acesta se împlinesc 30 de ani de când medicul Aristiţa Ciupitu profesează în cadrul Spitalului Municipal „Anghel Saligny” din Feteşti. Deşi s-a pensionat în urmă cu 4 ani, medicul oferă acum consultaţii la Policlinica din cadrul unităţii medicale. Până în 2013 a condus secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Feteşti, care s-a desfiinţat odată cu ieşirea sa la pensie.

Povestea medicului Aristiţa Ciupitu este şi mai interesantă în contextul în care de 30 de ani este unicul specialist în boli infecţioase pe care judeţul Ialomiţa l-a avut. În toată această perioadă îndelungată, autorităţile nu au reuşit să convingă vreun alt infecţionist să vină în judeţ pentru a avea grijă de sănătatea bolnavilor.

„Eu am venit la Feteşti în anul 1985 şi am fost tot timpul singurul medic specialist în Boli Infecţioase din întreg judeţul. Deşi s-a tot promis faptul că se vor face eforturi în sensul angajării altor medici, niciodată nu s-a întâmplat nimic!» explică medicul Aristiţa Ciupitu.

Sufletul Maternităţii Slobozia

La Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia situaţia este similară celei de la Feteşti. Maternitatea îşi desfăşoară activitatea doar datorită medicului Gabriela Dumitru. Deşi s-a pensionat de aproximativ 3 ani, Gabriela Dumitru încă îşi mai desfăşoară activitatea pe secţia Neonatologie. Dacă ar pleca, cel mai probabil secţia s-ar închide din lipsă de specialişti.


„Mi-aş dori să stau acasă să mă relaxez, însă nu pot să fac acest lucru pentru că dacă aş pleca sigur secţia s-ar închide. Şi nu pot să privez copiii care vin pe lume de dreptul de a beneficia de asistenţă medicală” susţine medicul Gabriela Dumitru.

Oficialii celor patru spitale din Ialomiţa susţin că în ultimul an la nivelul unităţilor medicale s-au organizat peste 10 concursuri pentru ocuparea posturilor libere, la care, din păcate, nu s-a prezentat niciun medic specialist. Datele arată că judeţul Ialomiţa are disponibile peste 200 de posturi de medici specialişti.

 

citeste totul despre: