Cum aruncă primarii istoria la gunoi. Un edil din Ialomiţa i-a ridicat ilegal soţiei o vilă pe un sit arheologic medieval

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul Cristinel Lambru (foto stânga) a distrus un sit arheologic pentru vila soţiei FOTO: Catalogul Monumentelor Istorice din Ialomiţa
Primarul Cristinel Lambru (foto stânga) a distrus un sit arheologic pentru vila soţiei FOTO: Catalogul Monumentelor Istorice din Ialomiţa

Primarul comunei Gura Ialomiţei, judeţul Ialomiţa, a intrat în vizorul procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomiţa după ce anchetatorii au fost sesizaţi cu privire la faptul că edilul i-a construit o casă soţiei sale în zona de protecţie a unui sit arheologic. Imobilul a fost ridicat fără avizele şi autorizaţiile necesare.

Descoperirea a fost făcută de reprezentanţii Direcţiei de Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Ialomiţa, în urma unei vizite în teren, desfăşurată recent la Gura Ialomiţei. Inspectorii din cadrul instituţiei au descoperit că în zona de protecţie a unuia din cele două situri arheologice de pe raza localităţii Gura Ialomiţei se află o construcţie. În urma verificărilor s-a constatat faptul că imobilul aparţine primarului din comună, Cristinel Lambru.

Reprezentanţii instituţiei susţin faptul că respectivul obiectiv a fost construit în condiţii de ilegalitate, pentru că proprietarul nu a solicitat avize din partea Direcţiei de Cultură Ialomiţa. „Nu au fost solicitate avize din partea instituţiei noastre cu privire la ridicarea acestui obiectiv”, precizează Elena Pacală, directorul Direcţiei de Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Ialomiţa. În acest caz a fost deschisă o anchetă, cazul intrând în atenţia procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomiţa. 

O vilă pentru soţie

Contactat telefonic pentru un punct de vedere cu privire la această situaţie, edilul Cristinel Lambru a oferit o serie de explicaţii. În primul rând acesta susţine că imobilul a fost ridicat pentru soţia sa şi, mai mult decât atât, acesta precizează că nu ştia despre existenţa sitului arheologic din comuna în fruntea căreia a fost ales. „E vila soţiei mele. Nu ştiam că acolo este un sit arheologic. Au fost grădini înainte în zona aia, ceva livezi, o vie, nici nu mai ştiu”, susţine primarul Cristinel Lambru.

Situl arheologic a fost studiat pentru prima dată în anul 1970, acolo unde au fost descoperite mai multe vestigii aparţinând culturii Dridu, din Evul Mediu timpuri, secolele IX-XI. O situaţia similară a fost constatată şi la Slobozia, acolo unde municipalitatea a aprobat, tot fără avizele Direcţiei de Cultură, o serie de săpături în zona de protecţie zidurilor mânăstirii „Sfinţii Voievozi”, monument istoric ce datează din vremea lui Matei Basarab. Cazul este de asemenea anchetat de procurori. 

Cetatea lui Dromichete, distrusă cu buldozerele

Luna trecută, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomiţa au început să-l ancheteze pe primarul comunei Balaciu, după ce acesta, tot fără avize, a excavat cu buldozerele situl arheologic de la marginea comunei. 
 

Este vorba despre legendara cetate dacică „Helis”, locul unde se presupune că s-ar fi aflat cetatea de scaun a regelui dac Dromichete. O parte din zona de protecţie a sitului a fost efectiv dărâmată în urma săpăturilor neautorizate. 

Citiţi şi:

Cetatea regelui Dromichete din Bărăgan, aflată în Patrimoniul Naţional, a fost distrusă cu buldozerele în baza unor avize ale Primăriei

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite