Apa de „aur“ din Amara pe care localnicii nu pot s-o bea. Refacerea reţelei a costat 3 milioane de euro, dar apa nu este potabilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Amara, oraşul emblemă a judeţului Ialomiţa, are probleme cu potabilizarea apei. Specialiştii Institutului Naţional de Sănătate Publică susţin faptul că apa de la robinetele cetăţenilor nu este bună pentru băut. Primăria localităţii a cheltuit în ultimii opt ani fonduri europene de 3 milioane de euro pentru a realiza reţeaua de apă, canalizare şi staţia de epurare.

Construcţia reţelei de apă a oraşului Amara a început în anul 2008, dată la care autorităţile locale au reuşit să acceseze 3 milioane de euro pentru a le furniza cetăţenilor apă de calitate. Fondurile au fost utilizate şi pentru realizarea a cinci puţuri forate la adâncimea de 100 de metri, amenajarea unei reţele de canalizare şi construcţia unei staţii de epurare, dotată cu aparatură UV ( n.red. ultra violete) pentru dezinfectarea apelor reziduale.

Riscă să rămână fără autorizaţie

Între timp, reţeaua de apă publică a oraşului Amara riscă să rămână fără autorizaţia sanitară de funcţionare din cauza problemelor de potabilitate pe care lichidul vital care curge la robinetele celor 8.000 de locuitori le are. Cu şase luni în urmă, experţii din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică au constatat faptul că probele de apă extrase din reţeaua de la Amara înregistrau depăşiri de patru ori mai mari decât limita admisă pentru parametrii amoniu, nitraţi, plumb, cadmiu şi trihalometani.

Din cauza problemelor de potabilitate, Primăria Amara riscă să rămână fără autorizaţia sanitară de funcţionare a reţelei de apă a oraşului. „Cunoaştem situaţia şi facem demersuri pentru a o remedia. În luna februarie analizele au ieşit mai bune, sperăm ca şi acum să fie la fel pentru a nu mai întâmpina probleme” susţine Gheorghe Soholodeanu, primarul oraşului Amara.

„Eu nu pot să beau apă”

Cei mai afectaţi de această situaţie sunt cetăţenii din oraş, care declară faptul că sunt nevoiţi să cumpere apă plată de la magazin pentru că cea de la robinet nu este bună. Oamenii se plâng de faptul că s-au săturat să cheltuie bani atât pentru facturile la apă, cât şi pentru cea cumpărată de la magazinele din oraş. „Eu una nu pot să beau apă de la chiuvetă. Şi dacă o laşi pe un pahar se vede cum se depune pe margini. Iau doar apă plată cu care fac mâncare şi mă spăl pe faţă” susţine Georgeta Măiţă, o localnică din oraş. Paradoxal, Amara este o localitate emblematică pentru judeţul Ialomiţa datorită apelor cu efecte curative ale lacului de la marginea localităţii.

Citiţi şi:

Firma de textile Alison Hayes îşi închide liniile de producţie din Urziceni. 350 de persoane urmează să rămână fără locuri de muncă

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite