Zeci de olteni, puşi la muncă pentru a-şi plăti amenzile
0Munca în folosul comunităţii începe să prindă tot mai mult rădăcini în rândul persoanelor amendate de jandarmii din judeţul Olt. Potrivit unei situaţii întocmite pe anul 2012 de către reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Olt, instituţia a cerut instanţelor de judecată competente teritorial din judeţ să transforme nu mai puţin de 55 de amenzi contravenţionale, în ore de muncă în folosul comunităţii.
Măsura transformării amenzilor în ore de muncă în folosul comunităţii a fost luată din simplul motiv că persoanele astfel sancţionate de către echipajele de jandarmi în timpul diverselor acţiuni derulate anul trecut, nu au avut, pur şi simplu, cu ce să îşi plătească amenzile încasate. Cele mai multe amenzi au fost aplicate pentru încălcarea prevederilor legii privind tulburarea liniştii şi ordinii publice nr. 61/1991.
“De la un an la altul se observă un trend ascendant în ce priveşte numărul solicitărilor pe care le transmitem instanţelor de judecată în sensul transformării sancţiunilor contravenţionale, în ore de muncă în folosul comunităţii. Anul trecut am avut 55 de astfel de solicitări către instanţele competente din judeţ, dintre care instanţele de judecată au dispus, până în acest moment, înlocuirea a 43 de amenzi însumând 5.980 de lei, cu sancţiunea prestării a 1.390 ore de activitate în folosul comunităţii la primăriile de pe raza localităţii de domiciliu a contravenienţilor”, a declarat maior Emanuel Botan, purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Olt.
Reprezentanţii IJJ Olt au precizat că, potrivit prevederilor legale în vigoare, primăria de pe raza localităţii de domiciliu a contravenientului sesizează instituţia care a aplicat sancţiunea contravenţională (în cazul de faţă – Jandarmeria Olt, n.a.) dacă persoana amendată nu a achitat amenda în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a sancţiunii şi nu există posibilitatea executării silite deoarece contravenientul nu deţine bunuri executabile şi nu realizează venituri. În urma solicitării venite de la primărie, instituţia care a aplicat sancţiunea solicită instanţei de judecată pe a cărei rază teritorială s-a săvârşit contravenţia înlocuirea amenzii cu sancţiunea obligării contravenientului la prestarea unei activităţi in folosul comunităţii.
Activităţile la care sunt supuşi contravenienţii aflaţi în astfel de situaţii pornesc de la măturatul străzilor, salubrizarea arterelor, plantări de pomi etc.