Slătinenii cer o valoare mai mica a abonamentului de parcare decât cea propusă de municipalitate. Dezbatere publică în iulie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locurile de parcare cu plată vor putea fi folosite fără taxă, în continuare, de cetăţenii din zonă, în intervalul 18,00 - 8,00 FOTO: Alina Mitran
Locurile de parcare cu plată vor putea fi folosite fără taxă, în continuare, de cetăţenii din zonă, în intervalul 18,00 - 8,00 FOTO: Alina Mitran

La finalul perioadei de depunere a amendamentelor şi observaţiilor la regulamentul de parcare a autovehiculelor, supus transparenţei, oficialii Primăriei Slatina au contabilizat peste 10 propuneri venite de la slătineni, preţul abonamentului fiind printre aspectele contestate.

Regulamentul de organizare, exploatare şi atribuire a locurilor de parcare publice de reşedinţă/ocazionale, activitatea de ridicare, transport şi depozitare a autovehiculelor parcate neregulamentar, supus transparenţei din 19 mai, a fost amendat în cele 10 zile calendaristice rezervate acestui scop, peste 10 observaţii şi amendamente fiind aduse de cetăţeni, atât la sediul central al primăriei, cât şi la Direcţia de Administrare Străzi şi Iluminat Public (DASIP).

Conform purtătorului de cuvânt al Primăriei Slatina, Mugurel Manea, printre aspectele contestate s-a numărat valoarea abonamentului pentru locul de parcare, cea de 240 lei/an pentru persoanele fizice fiind considerată de slătineni prea mare. Slătinenii au pus de asemenea problema maşinilor scoase la vânzare şi parcate pe domeniul public. Cert este că observaţiile vor fi analizate, iar în cursul lunii iulie, cel mai probabil, va fi organizată şi o dezbatere publică la care slătinenii sunt invitaţi să ia parte şi să vină cu propuneri.
Ce spune regulamentul

DASIP a gândit împărţirea locurilor de parcare în parcări rezidenţiale şi parcări ocazionale cu plată. În afara acestora, pentru slătinenii care nu vor sau nu pot să achite costurile, vor fi şi locuri de parcare la liber, a precizat directorul DASIP, Claudiu Dascălu.

Un loc de parcare marcat de primărie nu poate avea mai mult de 15 m.p., dar va fi disponibil, cel din parcarea rezidenţială, celui care achită taxa, 24 de ore din 24. Şi locul din parcarea ocazională cu plată poate fi folosit, în intervalul orar 18,00- 8,00, la liber. Taxa pentru parcarea rezidenţială a fost fixată la 240 lei/an (840 lei pentru persoane juridice şi 1.500 lei pentru parcarea rulotelor), care trebuie achitaţi într-o singură tranşă. Această valoare a fost considerată de slătineni prea mare, comparativ cu ceea ce se oferă în schimb (doar locul de parcare marcat, nepăzit), unul dintre amendamente depuse în termenul de 10 zile calendaristice referindu-se tocmai la acest aspect. Nu s-a stabilit, în schimb, tariful pentru parcarea ocazională şi nici dacă, pentru acest scop, vor fi achiziţionate noi parcometre.

Tarife considerabile au fost fixate şi pentru maşinile parcate neregulamentar, care vor fi ridicate de serviciul specializat din cadrul DASIP şi transportate în baza în plină amenajare la acest moment, în incinta fostului Liceu de Construcţii. Ridicarea, transportul şi depozitatrea autovehiculelor parcate neregulamentar îi vor costa pe slătineni, pentru 48 ore,   350 lei (persoanele fizice), respectiv 700 lei persoanele juridice, fiecare zi, peste cele 48 ore, în care maşina stă la DASIP, fiind taxată suplimentar cu 50 lei.

Conform regulamentului, disponibil AICI, locurile de parcare în zonele rezidenţiale se atribuie pe categorii, primele îndreptăţite să le ocupe fiind  persoanele cu handicap sau însoţitorii acestora. La categoria a II-a sunt menţionaţi proprietarii care au domiciliul în zona arondată parcării şi deţin autovehicule, urmaţi, la III, de persoanele care au domiciliul în zonă şi deţin autovehicule în folosinţă, la IV, de persoanele care nu au domiciliul în zonă, dar au maşină şi au o proprietate în zona arondată etc. Categoria din care solicitantul de loc de parcare face parte devine deosebit de importantă pentru cazurile în care locurile marcate de primărie sunt mai puţine decât numărul solicitanţilor, atribuirea realizându-se ţinându-se cont de acestea. Se poate ajunge, în cele din urmă, chiar la licitaţie, în timp ce revendicarea aceluiaşi loc de parcare (în cazul în care numărul de locuri este suficient, dar solicitantul vrea un loc anume) se va tranşa prin tragere la sorţi. Un solicitant poate obţine cel mult două locuri de parcare, indiferent de numărul de familii care locuiesc în acelaşi imobil şi indiferent de numărul de maşini deţinute. Pentru al doilea lor, solicitantul va fi nevoit să aştepte onorarea cererilor solicitanţilor din toate categoriile.

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite