Ruina de la marginea Slatinei: „Uite, tati, pe aici se cobora spre grădina zoologică!“ „Şi erau aici urşi şi lei, ca la Piteşti?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pădurea Strehareţ, oaza de verdeaţă şi răcoare de la marginea Slatinei preferată zeci de ani pentru recreere, a ajuns greu de privit. Politicienii se agaţă de ea în campanii, când promit refacerea zonei.

Prea puţini au fost slătinenii care de 1 Mai s-au îndreptat către Pădurea Strehareţ, locul tradiţional de picnic înainte de 1989 şi încă aproape douăzeci de ani după. În spaţiul care altădată adăpostea un restaurant cochet cu terasă, deschis toată vara, nu se mai vede nimic. Lacul din zonă este privat, iar spaţiile pentru picnic şi grătar sunt curăţate de mizerie de câteva ori pe an. Nici politicienii nu se mai înghesuie aici să le ofere alegătorilor mici şi bere, s-au mutat în alte zone. Singurii care se mai încumetă să străbată pădurea Strehareţ sunt nostalgicii şi sportivii care se antrenează.

Imagine indisponibilă

Ultimele animale au plecat de la grădina din Slatina în urmă cu peste 10 ani FOTO: Mugurel Manea

Până în 2007, pădurea adăpostea, întinsă pe trei hectare,  şi grădina zoologică (înfiinţată în 1979), desfiinţată, deşi termenul oficial a fost „conservare“, cu intenţia declarată de a se construi o grădină zoologică mai mare, mai bogată, după concepte actuale, care să permită vizitatorilor să observe animalele în mediul lor, „altceva decât să vezi nişte animale chinuite într-o cuşcă“, după cum afirma la acel moment managerul public al oraşului, devenit în 2013 primar, Minel Prina. 

Imagine indisponibilă

Accesul se făcea trecând o punte din lemn FOTO: Mugurel Manea

Păsările şi animalele, puţine câte mai rămăseseră, au fost donate altor grădini zoologice şi rezervaţii din ţară, iar firmele abonate la bani publici au început să-şi frece mâinile, în aşteptarea contractului de milioane de lei. A fost şi o licitaţie, au fost şi câştigători şi planuri extraordinare pe hârtie. Astăzi, actuala echipă de la Primăria Slatina are deja altele, din care grădina zoologică a dispărut complet, dar se promite un parc tematic.

„Nu se poate aşa ceva, nici aleea nu se mai vede…“

În Pădrea Strehareţ, cu toată dorinţa comercianţilor de a face cât mai agreabilă ziua celor care s-au încumetat, de 1 Mai,  până acolo, posibilităţile de petrecere a timpului liber au fost cu adevărat limitate. Câteva tarabe obosite, trei tobogane gonflabile, un stand cu mici şi bere care, în câteva ore, a rămas fără mici, şi plimbare în aer liber. E greu şi să-i mai spui pădure zonei din care copacii s-au tăiat, în anumite sectoare mai greu accesibile agenţilor de pază, la ras.

Imagine indisponibilă

Copacii au fost tăiaţi, construcţiile - furate cărămidă cu cărămidă FOTO: Alina Mitran

„Uite, tati, pe aici se cobora la grădina zoologică!“, îi explică un bărbat fiului său de câţiva ani. „Sigur e pe aici, că nu se mai vede nimic-nimic? Nu se poate aşa ceva, nici aleea nu se mai vede…“, se miră şi mama copilului, în timp ce pe cel mic nu-l prea impresionează dezamăgirea părinţilor, este curios ce ar putea vedea. „Şi erau aici urşi şi lei, ca la Piteşti? Şi acum ce mai vedem, de ce coborâm?“, întreabă copilul cu o curiozitate specifică vârstei. „Să vedem dezastrul!“, au răspuns părinţii, mai mult pentru ei.

Imagine indisponibilă


 

FOTO: Alina Mitran

Aleea de acces din drumul principal spre intrarea în grădina zoologică de altădată mai mult se ghiceşte. Puntea a dispărut în urmă cu ani buni, direct prin vad se avântă adolescenţii cu BMX-uri, bucuroşi că au descoperit un traseu periculos. Odată trecuţi pe celălalt mal al firicelui de apă, o pornesc în goană spre ruinele fostelor anexe, pe aleile care încă se mai ghicesc prin iarbă. „Oooo, ce tare! Ce-o fi aici?“, se-ntreabă, cercetând de departe zidurile prăbuşite.

Imagine indisponibilă

Peste apă nu se mai poate trece decât prin vad FOTO: Alina Mitran

„Să mă apuc să cumpăr mâncare la lei presupune  o procedură, leul moare de foame până fac eu procedura“

Nimeni nu poate da un termen în care singurul loc, în lipsa unui mare parc, de recreere pentru slătineni, în aer liber, ar putea fi redat circuitului, în siguranţă. Până în vară se încearcă definitivarea cărţii funciare pentru suprafaţa de aproximativ 20 de hectare care aparţine municipalităţii şi lansarea licitaţiei pentru proiectare şi execuţie. Cert este un lucru – grădina zoologică iese din calculele actualei echipe de la conducerea Primăriei Slatina. 

Imagine indisponibilă

Volierele de altădată... FOTO: Mugurel Manea

„Este pe cale de a fi definitivată cartea funciară. Teoretic, ies undeva la 20 de hectare. Agenţia Domeniilor Statului mai are şi ea câteva hectare, dar ei nu au carte funciară, au nişte planuri parcelare, dar asta este o altă discuţie. Asta a fost problema de-a lungul timpului, de-aia nu s-a ocupat nimeni de ele, pentru simplul fapt că erau nişte mici încurcături. Ei au rămas unde au, pe mine mă interesează să avem carte funciară. 

Grădină zoologică nu, nu vom mai avea, pentru că e foarte scump, am avea costuri foarte mari. Asta înseamnă să înfiinţezi direcţii, să faci personal specializat, iar tu, ca administraţie publică, ai nişte picioare de lut. (…) Ca să faci ceva îţi trebuie zeci de proceduri, iar o grădină zoologică presupune… Numai să mă apuc să cumpăr mâncare la lei presupune  o procedură, leul moare de foame până face eu procedura. Sunt costuri foarte mari de întreţinere...“, a declarat viceprimarul Slatinei, Claudiu Stăncioiu.

Imagine indisponibilă

Ruinele de astăzi...

Edilii s-au gândit în schimb, a spus purtătorul de cuvânt al primăriei, Mugurel Manea, la un loc pentru spectacole, cel mai probabil o scenă, un loc pentru camping, la piste pentru piciclete şi role şi la tiroliene. De studiul de fezabilitate depinde totul, aşa că încă nu se poate vorbi de o valoare a investiţiei şi nici de sursa de finanţare, a mai spus Manea, însă se speră ca licitaţia să poată fi lansată în această vară.

Imagine indisponibilă

Spaţiile actuale amenajate pentru grătar FOTO: Alina Mitran

Ce li s-a promis iniţial slătinenilor 

În urmă cu 10 ani şi încă ani buni după, slătinenilor li se vorbea de o grădină zoologică pe patru hectare şi un parc tematic nemaivăzute în ţară. 

„Ne dorim foarte multe lucruri, în zona respectivă, cu tiroliene, să modernizăm un lac în apropiere de zoo, altul decât cel al Hidroconstrucţia. Poate reuşim să implementăm şi nişte sporturi de iarnă, în zona respectivă, pentru cei mici. În momentul de faţă, chiar nu există posibilitate să te dai cu sania pe o pârtie amenajată. De la 1 decembrie, temperaturile sunt sub zero grade şi nu ne împiedică nimic să cumpărăm nişte tunuri de zăpadă să creăm o bucurie mai mare copiilor. Vom intensifica şi transportul rutier modernizând, tot în acest proiect, căile de acces. Vom consolida toţi versanţii din pădure“, declara fostul primar Minel Prina. 

Cât despre animalele de la zoo, la Slatina ar fi trebuit să ajungă: lei, tigri siberieni, lupi, jaguari, se mai proiectase o insulă pentru maimuţe, în zona de vest a grădinii zoologice, se aduceau capre negre, yaci, zebre, lame, antilope africane impala, cerbi carpatini, cerbi lopătari, canguri şi păsări emu, urşi, o altă insulă pentru păsări flamingo şi pelicani, raţe, lebede, voliere pentru păsări răpitoare, dar şi un pavilion cu reptile şi păsări exotice etc.

Imagine indisponibilă

„Nici măcar n-a fost studiu de fezabilitate, probabil a fost ceva,… un design“, spune astăzi viceprimarul Claudiu Stăncioiu despre proiectul de 5,5 milioane lei, la acel moment, licitat şi împotmolit după desemnarea câştigătorilor.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite