Procurorii olteni aplică noul Cod Penal pe principiul „Las’ că merge şi-aşa”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt nu deţine o serie de dotări obligatorii impuse de noul Cod Penal intrat în vigoare de la începutul acestei luni. Este vorba despre cameră de interogatoriu, cameră de recunoaştere, aparatură de înregistrare audio-video ş.a. Astfel, declaraţiile celor „intervievaţi” nu sunt înregistrare nici pe suport audio şi nici video, totul făcându-se după vechea metodă a declaraţiilor scrise.

Potrivit prevederilor noului Cod Penal, instituţiile reprezentând Parchetele din toată ţara ar trebui să aibă deţină o serie de dotări considerate indispensabile: cameră de interogatoriu, cameră de arest, cameră de recunoaştere, aparatură de înregistrare audio-video, spaţii destinate documentelor strict secrete. Majoritatea acestor dotări lipsesc însă la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt, ai cărui procurori sunt nevoiţi să aplice legea ca şi înainte de 1 februarie. Reprezentanţii instituţiei spun că nu deţin noile dotări din cauză că ministerul de resort - prin Parchetul General, nu a dispus fonduri în acest sens şi că, prin urmare, sunt nevoiţi să-şi desfăşoare activitatea ca şi înainte de aplicarea noului Cod Penal.

Astfel, declaraţiile celor „intervievaţi” nu sunt înregistrare nici pe suport audio şi nici video, totul făcându-se după vechea metodă a declaraţiilor scrise. Şefii instituţiei se scuză spunând că, în aceste cazuri, lipsa dotărilor este acceptată de lege dacă se face menţiunea – pe fiecare declaraţie luată celor anchetaţi – că nu s-a putut efectua înregistrarea audio-video din cauză că instituţia nu deţine aparatura necesară.

"Aşteptăm şi noi să ne doteze cu aparatură audio-video pentru audieri deoarece, până în prezent, nu am primit nimic. Mă gândesc că, pe parcurs, vom fi dotaţi. Până atunci ne este permis şi legea stipulează că, în declaraţiile luate la audieri, să notăm că nu s-a putut face înregistrarea declaraţiei audio-video pentru că nu există aparatură. Oricum, faptul că declaraţiile sunt semnate şi de procuror, şi de către cel audiat, face ca totul să fie legal. Parchetul General hotărăşte, ca ordonator principal de credite, când ne va trimite şi ce ne va trimite şi cum vom proceda”, a declarat Otilia Chiriţă, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt.

Anul trecut, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt au soluţionat 890 dosare, Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina – 6.231 dosare, Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal – 3.354, Parchetul de pe lângă Judecătoria Corabia – 1.929, iar Parchetul de pe lângă Judecătoria Balş – 1.550.
 

Mai puteţi citi:

Procurorii de la Olt, la ora bilanţului: nicio zi fără noi dosare penale

Judecătorii Tribunalului Olt, ca nişte roboţi în 2013

Slatina

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite