Primarul din Olt acuzat că a retras bani din casierie folosindu-se de facturi false a fost condamnat. Este obligat să muncească într-o primărie vecină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul comunei Perieţi şi-a aflat sentinţa în procesul în care este judecat pentru delapidare FOTO: Semnalul Oltului
Primarul comunei Perieţi şi-a aflat sentinţa în procesul în care este judecat pentru delapidare FOTO: Semnalul Oltului

Un primar din Olt acuzat de delapidare şi reţinut pentru o noapte, în 2017, şi-a aflat pedeapsa în primă instanţă. Dacă sentinţa se menţine la un eventual apel primarul este obligat să muncească fără a fi remunerat într-o comună vecină.

Primarul comunei oltene Perieţi este acuzat că alături de patru funcţionari din primărie ar fi retras, în perioada 2012-2014 diverse sume de bani, depunând facturi fictive care dovedeau achiziţia de materiale diverse, prejudiciul find estimat la 58.000 lei. Judecătoria Slatina a pronunţat, joi, 13 decembrie 2018, sentinţa în cazul primarului Costin Robert Vâlceleanu (PSD), condamnându-l pe acesta la o pedeapsă de 2 ani şi 10 luni, însă dispunând suspendarea pedepsei pentru o perioadă de încercare de patru ani. Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată cu apel. Primarul a mai fost judecat pentru conducere sub influenţa alcoolului, infracţiune pentru care de asemenea a fost condamnat cu suspendare. Iată de a dispus Judecătoria Slatina:

(…) condamnă pe inculpatul Vâlceleanu Costin Robert judecat în stare de libertate, la pedeapsa de 2 ani şi 8 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de Delapidare în formă continuată. (…) interzice inculpatului ca pedeapsă complementară exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii – primar, pe o perioadă de 4 ani de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe.

(…) interzice inculpatului ca pedeapsă accesorie exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii – primar, de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale. În baza dispoziţiilor art. 65 alin. 3 din Codul penal, pedeapsa accesorie va fi executată numai în cazul revocării sau anulării suspendării executării pedepsei sub supraveghere.

(…) În baza art. 38 alin. 1, art. 39 alin. 1 lit. b şi art. 40 din Codul penal contopeşte pedeapsa aplicată pentru fapta judecată în prezenta cauză cu pedeapsa aplicată prin sentinţa penală nr. 162 din 20.02.2017 a Judecătoriei Slatina pronunţată în dosarul nr. 11034/311/2016, definitivă prin neapelare la 08.03.2017, aplicând pedeapsa rezultantă de 2 ani, 10 luni şi 20 de zile închisoare (pedeapsa cea mai mare – 2 ani şi 8 luni la care se adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite – 2 luni şi 20 de zile).
În baza art. 91 din Codul penal dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 4 ani, conform dispoziţiilor art. 92 din Codul penal, care se calculează de la data rămânerii definitive a prezentei hotărârii“
, a stabilit instanţa.

Pe durata termenului de supraveghere primarul are o serie de obligaţii, printre altele: de a se prezenta la serviciul de probaţiune la datele fixate, de a primi vizitele consilierului de probaţiune, de a anunţa orice deplasare care deăşeşte 5 zile, de a comunica schimbarea locului de muncă, de a comunica din ce îşi câştigă existenţa etc. Instanţa l-a obligat de asemenea să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate, dar şi să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei comunei Bălteni sau în cadrul Primăriei comunei Schitu, pe o perioadă de 90 de zile.


 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite