O asociaţie pentru protecţia animalelor s-a oferit să instaleze camere de supraveghere în adăpostul pentru câini de la Slatina. De ce refuză primăria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce, cu ani în urmă, imaginile suprinse în adăpostul de câini de la Slatina au îngrozit statele occidentale, asociaţiile pentru protecţia animalelor au tot venit cu propuneri de parteneriate, respinse constant de municipalitate.

Suspiciunea că nici astăzi lucrurile în adăpostul pentru câini de la Sărăceşti, în municipiul Slatina, nu se întâmplă aşa cum afirmă autorităţile continuă să planeze, asociaţiile pentru protecţia animalelor fiind refuzate constant atunci când vin cu idei de parteneriate.

Ultima propunere a acestora, promovată de consilierul local PNL Ionuţ Comănescu sub forma unui proiect de hotărâre de consiliu local, refuzată, a fost aceea de a se monta camere de supraveghere în adăpost, poziţionate strict pe spaţiile în care animalele sunt îngrijite, care să furnizeze imagini ce pot fi accesate de orice persoană interesată.

„Bugetele sunt cele mai mari din ţară“

În vreme ce Primăria Slatina pare că a găsit soluţia câinilor fără stăpân, capturându-i şi eutanasiindu-i, conform legii, dacă în două săptămâni nu sunt adoptaţi sau revendicaţi, iubitorii de animale încă încearcă să-i convingă pe şefii Primăriei Slatina că soluţia nu este cea potrivită şi că locul celor adunaţi de pe străzi şi ucişi va fi luat, rapid, de alte animale părăsite de stăpâni pe domeniul public, dacă eforturile nu se dublează de campanii eficiente de sterilizare a câinilor, atât a celor fără stâpân, cât şi a celor din gospodăriile populaţiei.

Între timp, pentru a demonstra că interesul autorităţilor locale este acela ca activitatea de capturare şi eutanasiere să nu înceteze, Federaţia Asociaţiilor pentru Protecţia Animalelor a prezentat astăzi, într-o conferinţă de presă organizată la sediul PNL alături de consilierul local PNL Ionuţ Comănescu, o situaţie a banilor pe care Serviciul Public de Gestionare a Câinilor fără stăpân din Slatina îi cheltuie pentru îngrijirea câinilor.

Sumele sunt colosale, spune preşedinta Federaţiei, Carmen Arsene, comparativ cu fondurile pe care le drămuiesc asociaţiile care susţin adăposturi private şi chiar cu alte servicii publice. „Bugetele sunt cele mai mari din ţară“, a spus Arsene, care a declarat că din datele oficiale solicitate de federaţie chiar Primăriei Slatina (date pe care, la un moment dat, instituţia publică nu a mai vrut să le furnizeze, fiind nevoie de un proces în instanţă), în perioada 2008-2011, spre exemplu, s-au cheltuit 377.000 euro. În alte cinci luni din 2016, pentru îngrijirea a 140 de câini s-au cheltuit 110.702 euro etc.

Imagine indisponibilă

„De ce ar fi nevoie de doi contabili şi doi jurişti pentru 70-80 de câini câţi sunt îngrijiţi în adăpost?“, a întrebat Carmen Arsene, continuând cu semnele de întrebare. „În condiţiile în care o primărie nu este interesată, de fapt dezaprobă această idee de montare a camerelor de monitorizare pe spaţiile de cazare a câinilor, este cât se poate de logic că este ceva care trebuie să fie ascuns, pentru că altfel nu ai niciun interes, dacă tu nu cheltuieşti niciun ban, să refuzi, să încerci să găseşti atâtea argumente, care sunt absolut ireale, pentru a refuza montarea camerelor video de supraveghere.

Este un lucru de la care noi am putea porni, ce se ascunde, de fapt, în spatele acestor porţi, pentru că situaţia nu este aşa cum este prezentată. Sunt, precum v-am spus, bugete enorme, de nejustificat, care sunt utilizate pentru gestionarea câinilor fără stăpân, dar în fapt nu sunt regăsibili, aceşti bani care se cheltuie pe hârtie, nu sunt regăsiţi în bunăstarea câinilor şi nici măcar în reparaţiile care susţin că se fac în cadrul adăposturilor. Ca să nu mai spun că numărul angajaţilor este enorm faţă de câinii aflaţi în adăpost, aproximativ 30 de angajaţi, pentru circa 70-80 de câini, este absolut incredibil“, a spus Arsene, aceleaşi aspecte fiind susţinute şi de Konrad Krantz, reprezentantul unei asociaţii de protecţie a animalelor din Austria, care constant şi-a oferit sprijinul financiar pentru gestionarea câinilor fără stăpân, cu aceeaşi constanţă fiind refuzat.

„Avem doi jurişti, n-avem doi contabili“

Şeful serviciului din cadrul Primăriei Slatina, Bogdan Apostoloceanu, a explicat de ce a refuzat propunerea de montare a acelor camere. „Imaginile video sunt considerate date cu caracater personal şi sunt reglementate de lege, este vorba de Regulamentul UE 679/27.04.2016, intrat în vigoare pe 25.05.2018. Dumnealor solicită un live-stream, nu poate orice cetăţean de pe stradă, sau de unde Dumnezeu o fi, să aibă acces la aceste imagini, atâta timp cât sunt reglementate de lege.  Este imposibil aşa ceva, mie îmi intră zilnic oameni acolo, de două-trei ori pe zi, pentru a face curăţenie, pentru a hrăni, pentru a repara, nu, nu, nu e cum spun dumnealor că se poate face. Legea prevede foarte clar, nu ştiu cum ar putea dumnealor să facă o diferenţă între imaginile cu câini şi oameni care vin să repare, vin să hrănească, vin să îngrjijească... (...) Ei v-au spus, eu vă spun, accesul este permis în adăpost, se pot vedea câini zilnic, este un program, de vizită, de adopţii, de revendicări...“, a spus Apostoliceanu. Programul de vizită, care la adăpsotul public din Slatina este 11,00 -15,30, iubitorii de animale reclamând că le este imposibil să ajungă, pentru că sunt la serviciu în acest interval, a fost stabilit de Consiliul local, a mai precizat Apostoloceanu.

Apostoliceanu a răspuns şi cu privire la schema de personal încărcată comparativ cu numărul câinilor îngrijiţi.

„Schema de personal este făcută în funcţie de necesităţile serviciului, este un număr, consideră dumnealor, mare datorită faptului că suntem obligaţi să asigurăm permanenţa, datorită faptului că avem două echipe de capturare, datorită faptului că avem îngrijitori.

Există doi jurişti, nu există doi contabili. Nu este prea mult. Nu este prea mult ţinând cont de acţiuni în instanţă şi răspunsuri al tot felul de documente. Câteodată ni se blochează activitatea“, a mai precizat şeful serviciului.

CiTIŢI ŞI: Cum vor austriecii să ne cureţe oraşul de câini. Masă caldă pentru 50 de nevoiaşi, dacă se renunţă la eutanasiere.  Primar: „Noi trăim în România, ei trăiesc în altă lume“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite