FOTO La Slatina, modernizare de cartier făcută în bătaie de joc
0Una dintre lucrările de modernizare a unei zone întinse din municipiul Slatina, vizavi de Şcoala generală nr. 7, a fost la un pas de a fi reluată de la zero după ce firmele ce au câştigat licitaţia au dovedit o lipsă crasă de profesionalism în derularea investiţiei. Acest lucru a fost scos la iveală zilele trecute de către însuşi edilul urbei, care, la o vizită pe teren, a rămas perplex de modul cum au fost efectuate lucrările în zonă.
Proiectul cu pricina vizează perimetrul delimitat de străzile Primăverii şi Aleea Înfrăţirii, vizavi de Şcoala generală nr. 7, respectiv de blocurile FB 2, FB 3, FB 4, ZA 1 ş.a. În total, afectaţi de modul dezamăgitor al calităţii lucrărilor în zonă sunt locatarii a şase blocuri din zonă, ca să vorbim strict doar despre persoanele din acest perimetru, fără a le mai menţiona pe cele care străbat zilnic zona pe jos ori cu maşina în mod întâmplător. Licitaţia proiectului respectiv a fost adjudecată de către două firme cu ştate vechi în municipiu, adică SC Delta ACM Bucureşti şi SC Panadria SRL Găneasa. Astfel, după aproape o lună în care nu s-a mişcat nimic pe terenul de lucru, acestea au ieşit „la atac” vineri – 23 august, auzind că edilul urbei urma să facă o vizită pe teren.
În ciuda modului rapid în care s-au mişcat angajaţii firmelor cu pricina, care au asfaltat la foc automat o parte din străduţele din perimetrul cu pricina chiar dacă nu erau betonate pe ambele sensuri de mers, tot nu au reuşit să-şi acopere toate deficienţele. Nici nu aveau cum din moment ce o lună de zile nu şi-au adus aminte de lucrarea în cauză. Astfel că, la momentul vizitei propriu-zise a edilului Minel Prina, acesta a rămas perplex de ceea ce a văzut. Trotuare prea înguste sau prea înalte, borduri montate în bătaie de joc, guri de canal lăsate neacoperite etc., toate au fost depistate şi inventariate de primar, care, inginer de profesie fiind şi fost director al Direcţiei Tehnice a Primăriei Slatina, a ştiut cum ar fi trebuit să arate, în fapt, lucrurile.
“Este surprinzător de neplăcut ce am observat…”
Prina a dipus imediat ruperea relaţiilor contractuale cu supraveghetorul lucrării, care ar fi trebuit să fie zilnic pe şantier şi să observe modul cum se derulează lucrările. Apoi, edilul a dat ordin de remediere a tuturor deficienţelor descoperite.
“Este surprinzător de neplăcut ce am observat. Credeam că, până la acest moment, firmele care lucrează cu noi (Primăria Slatina, n.a.) ştiu care ne sunt standardele de calitate şi că nu facem rabat de la ele. Am dispus să fie remediate toate problemele pe care le-am văzut pe teren cu ocazia acestei vizite. Adică, dacă este să mă refer doar la unul dintre aspectele negative pe care le-am observat, nu este posibil să aibă guri de canal lăsate la voia întâmplării că poate-poate nu le observă nimeni. Dacă vor să facă aşa ceva (firmele constructoare, n.a.), atunci să facă pe banii lor“, a declarat Prina.
“Ăştia îşi bat joc, nu altceva!”
Locatarii blocurilor cu pricina s-au arătat satisfăcuţi de vizita primarului, dar au spus că şi-ar fi dorit ca aceasta să fii avut loc mai devreme.
“Sincer să fiu, nu ne aşteptam să îl vedem chiar pe primar aici, ci să trimită pe altcineva. Era bine dacă veneau mai devreme cu câteva zile să vadă cum arată un şantier gol, fără muncitori. Noi, cei care locuim în blocurile astea, stăm cu praful în nas şi în ochi de o lună de zile pentru că nimeni nu a lucrat aici. Copiii noştri s-au jucat în praf, printre străzi betonate pe jumătate şi guri de canal lăsate neacoperite. Maşinile care au circulat pe aici în timpul ăsta ridicau de fiecare dată nori de praf în aer şi lăsau totul <<în ceaţă>>. Ăştia îşi bat joc, nu altceva, să ştiţi! Să se înfigă, domne, în ei, să le ia bani pentru modul idiot în care lucrează, că bani ştiu să ceară şi încă cum!”, a spus unul dintre locatarii blocurilor din perimtrul unde se lucrează, Radu Bărbulescu.
Finalizarea lucrărilor: 1 octombrie
Valoarea totală a lucrării menţionate este de 810.000 lei fără TVA (8,1 miliarde lei vechi). Teoretic, potrivit clauzelor contractuale, proiectul trebuia finalizat în maximum patru luni, aceta fiind demarat în luna iunie a.c. La modul cum s-au derulat lucrările în zona cu pricina, acest lucru era puţin probabil să se întâmple înainte de vizita edilului. Prina a dispus însă ca în următoarele 30 de zile, lucrarea să fie terminată, altfel se va trece la penalităţi.