FOTO  Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, prezent la Congresul Învăţătorilor de la Slatina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Slatina au avut loc, joi – 22 august, lucrările celui de-al 35-lea Congres al Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România (AGIRo), manifestarea ce a adunat laolaltă aproape 800 de participanţi, majoritatea învăţători din ţară, dar şi de peste hotare. Nu au lipsit ministrul actual al Educaţiei, Remus Pricopie, dar şi omologi din alte trei ţări vecine, evenimentul având loc în incinta Casei de Cultură a Sindicatelor din municipiu.

Lucrările congresului Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România (AGIRo) au debutat la orele 09.00 cu discursurile mai multor oficialităţi, printre care Felicia Man – “generalul” Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt, Paul Stănescu – preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Minel Prina – edilul municipiului Slatina, sau Dan Stoichicescu – directorul de cabinet al prefectului judeţului Olt. Aproximativ 700 de invitaţi, majoritatea învăţători, s-au înghesuit în sala de spectacole a Casei de Cultură a Sindicatelor din Slatina pentru a participa la lucrările acestui congres, ajuns, în acest an, la cea de-a 35-a ediţie.

Au fost prezenţi la eveniment şi actualul ministru al Educaţiei, Remus Pricopie, însoţit de Ecaterina Andronescu, senator şi fost deţinător al portofoliului anterior menţionat, ce îndeplineşte şi funcţia de preşedinte de onoare al AGIRo. De asemenea, au spus “prezent” şi omologi ai acestui domeniu din ţări precum Republica Moldova (Maia Sandu), Serbia (Jarko Obradovici) şi Ucraina (Dmitro Tabacinik).

De la microfonul unei tribune instalate pe scena Casei Sindicatelor, ministrul Pricopie a vorbit despre măsurile adoptate în domeniu în ultimii ani, măsuri care, a opinat acesta, au avut darul de a îmbunătăţi situaţia în ce priveşte educaţia şcolară din ţara noastră.

“Acest congres este foarte important, mai ales dacă ne raportăm la momentul când are loc: mai avem trei săptămâni şi începem cursurile. Sunt foarte multe lucruri pe care trebuie încă să le pregătim pentru anul şcolar ce urmează, sunt multe lucruri pe care trebuie să le analizăm dacă este să ne raportăm la anul şcolar 2012 – 2013. Sunt probleme, dar sunt şi soluţii. După o mică vacanţă, avem, cred, bateriile încărcate pentru a începe cu optimism anul şcolar 2013 – 2014. După mai mulţi ani de reforme şi de măsuri importante care, uneori, sunt criticate, a sosit momentul să ne uităm cu foarte mare atenţie la fiecare componentă a educaţiei şcolare şi în ce măsură aceste componente se leagă. De asemenea, cred că a sosit momentul să ne uităm cu mare atenţie şi  la rezultatele politicilor adoptate până acum. Au fost o serie de măsuri luate în ultimii an ice au avut ca scop creşterea gradului de cuprindere preşcolară, unde, trebuie menţionat ca exemplu, numprul copiilor de grădiniţă de vârsta 3-6 ani a crescut spectaculos de la 45-47% în urmă cu ceva ani, la 75-80% în prezent. Totodată, la grupa de vârstă 5-6 ani, procentul copiilor cuprinşi în procesul de educaţie a crescut la 96-97%, ceea ce este un salt extraordinar deoarece, cu cât începem mai devreme procesul de formare a copiilor, al elevilor, cu atât rezultatele se văd”, a declarat ministrul Remus Pricopie.

Chef oltenesc pentru invitaţi la Pădurea Reşca

La finalul discurilor, ministrul Pricopie a primit medalia de aur a Congresului AGIRo, medalie ce va fi păstrată la Ministerul Educaţiei până la întâlnirea de anul viitor. Medalia-simbol a Congresului se afla, de anul trecut, la Chişinău, în posesia Ministerul Educaţiei din Republica Moldova.

Programul celui de-al XXXV-lea Congres al cadrelor didactice din România şi al cadrelor didactice române de peste hotare conţine un program ce se întinde pe parcursul a trei zile, în prima zi  (miercuri – 21 august) având loc primirea şi cazarea invitaţilor, dar şi alte acţiuni pregătitoare Congresului din ziua următoare. Pentru ziua de vineri, ultima a Congresului AGIRo, organizatorii - Primăria Slatina şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt – au pus la punct un program special, ce va cuprinde, printre altele, vizitarea unor obiective turistice de succes din judeţ (printre care mănăstirile Mânăstirile Strehareţi, Clocociv, Brâncoveni, n.a.). Totul se va încheia "apoteotic" cu o masă tradiţională oltenească în cinstea invitaţilor, ce va avea loc la Pădurea Reşca.

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite