Tot ce trebuie să ştim despre pericolele de pe Facebook. Cum ne securizăm contul ca să nu fie spart, cum ne alegem parola, cum ne ferim de spyware

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 8 milioane de români au cont pe Facebook, iar numărul acestora continuă să crească. Un specialist în web security explică, pentru „Adevărul“, cum să ne securizăm conturile de pe reţelele sociale.

Peste 8 milioane de români au cont de Facebook, însă mulţi dintre utilizatorii nu cunosc câteva reguli de bază legate de securitatea pe reţelele sociale. Specialiştii spun că ne putem securiza conturile respectând câteva reguli simple şi fiind foarte atenţi unde dăm click şi ce instalăm pe dispozitivele pe care lucrăm.

„Anumite lucruri pe care poţi să le faci ca şi securitate pe Facebook sunt destul de simple. Poţi să începi cu lucruri de bază, de exemplu întotdeauna să dai logout după ce ai terminat de lucrat pe Facebook. Dacă îţi laşi calculatorul nepăzit undeva, cineva poate să îl acceseze repede, nu are nevoie de mai mult de câteva secunde, poate să-ţi schimbe parola şi poate să lucreze mai departe de pe un alt telefon sau de pe altceva“, îşi începe pledoaria Marius Amza, IT Manager la „Swiss WebAcademy“, un centru de training şi servicii în domeniul internetului. Preşedintele de onoare al „Swiss WebAcademy“ este ambasadorul Elveţiei în România, iar centrul organizează în fiecare an la Sibiu congresul „Cybersecurity în România“.  

„Trebuie să mai verifici dacă foloseşti o conexiune https://. În mod normal, ar trebui să-ţi apară în partea din stânga sus, lângă Facebook, un lăcăţel verde, semn că acea conexiune este în siguranţă. Este foarte important în momentul în care intri de pe reţele Wi-Fi, publice, deoarece prin https:// toate informaţiile sunt criptate. Dacă nu foloseşti https://, oricine care este conectat la reţea ar putea să aibă acces la absolut tot ce scrii acolo şi transmiţi“, arată Marius Amza.

image

https:// si cheita verde indica o retea sigura

Cum ne alegem parola

Primul pas în a vă securiza contul este o parolă cât mai bună şi, implicit, mai greu de ghicit de către cei care vor să vă spargă contul. Ideal ar fi să aveţi parole diferite pe conturile de internet. „Este un concept nou în securitate care în momentul de faţă se numeşte «passphrase», în loc de «password»: în loc de cuvinte, o frază. Este mult mai uşor şi mult mai sigur să ai o parolă lungă decât o parolă scurtă şi complicată, pe care ţi-e greu să o foloseşti şi să o ţii minte. De exemplu, o parolă gen «Ana are 8 mere şi pere» este mult mai bună decât «qxz22»“, spune specialistul.

image

Marius Amza a predat cursuri de web security in Elvetia FOTO Ramona Găină

Marius Amza adaugă că utilizatorii de Facebook pot să-şi activeze notificarea de login. Practic, primesc un email sau un SMS în care sunt notificaţi de fiecare dată când se loghează cineva la contul lor dintr-o locaţie nouă. „Dacă primeşti un mesaj de genul acela şi nu ai intrat tu, ar trebui să-ţi ridice semne de întrebare şi imediat să-ţi schimbi parola sau să-ţi iei măsuri de securitate mai mari. Facebook-ul are o şi autentificare în doi paşi, ceea ce înseamnă că poţi să primeşti un cod prin SMS. În felul acesta, dacă un hacker vrea să-ţi spargă contul, pe lângă faptul că vrea să-ţi folosească user name-ul şi parola mai trebuie să se logheze şi la dispozitivul tău fizic cumva, ceea ce face lucrul foarte complicat deja“, explică Marius Amza.

Cum ne ferim de spyware

Un alt lucru la care trebuie să fiţi extrem de atenţi sunt ameninţările de tip spyware. „Există foarte multe ameninţări gen spyware, sunt o grămadă de site-uri, mai ales cele de shoppping, pe care dacă intri te pun să-ţi instalezi nu ştiu ce plugin sau extensie de browser ca să vezi ultimele tendinţe. De multe ori acestea, când le instalezi pe browser, ar putea să-ţi monitorizeze mai departe activitatea de pe Facebook, lista de prieteni, diverse lucruri la care nu te gândeşti. Practic, îţi expui întreg cercul de Facebook, întreaga ta activitate online prin ele“, mai arată specialistul.

image

Atentie la extensiile pe care site-urile le sugereaza

Marius Amza mai vorbeşte şi despre fenomenul de „social engineering“: anumite persoane pot să folosească anumite tehnici de manipulare ca să te convingă să faci anumite lucruri pe care nu ar trebui să le faci. „Spre exemplu, apar tot felul de linkuri postate de prieteni, noul Facebook pink, vezi cine ţi-a vizitat profilul, care evident că nu funcţionează pentru că Facebook-ul nu face public lucrul ăsta, dar acelea te pun să-ţi iei un minicod şi să-l pui sus în URL şi să-ţi facă Facebook-ul roz sau orice altă culoare, dar tu de fapt ajuţi persoanele respective să te atace, le pui codul la tine şi asta le dă acces la contul tău“, explică Marius Amza.

Pericolele de pe reţelele publice

De pe dispozitivele cu care vă conectaţi la internet, indiferent că vorbim de laptopuri, telefoane sau tablete, nu trebuie să vă lipsească un antivirus bun. De asemenea, specialiştii vă recomandă să nu vă conectaţi la conturi personale de pe reţelele publice.

„Există un atac care se numeşte «man in the middle», omul din mijloc. Oricine poate să păcălească dispozitivul tău, să-şi facă un Wi-Fi şi să-i spună cafenea nu ştiu cum sau centru de afaceri, iar tu când vrei să accesezi internetul trebuie să treci prin dispozitivul lui. Atunci poate să te păcălească, în loc să te pună pe pagina reală de Facebook te pune pe o clonă a lui, tu îţi introduci parola, ţi se spune că nu mai eşti logat, tastezi din nou parola şi de fapt îi trimiţi parola lui. Este foarte uşor şi este şi foarte greu de urmărit. În chestia asta ar putea să te ajute un antivirus, pentru că toate siteurile mari folosesc https://, au o cheie criptografică şi atunci antivirusul ar şti să ţi-o compare şi să îţi spună că nu e aceeaşi. Un antivirus ar putea să-ţi zică: «Atenţie, site-ul ăsta nu e cine pare să fie»“, spune Marius Amza.

Cât de tare ne ajută setările de ”public” şi ”friends”

Specialistul spune că, atunci când ne personalizăm profilul de Facebook, e bine ca informaţiile „la vedere“, setate pe opţiunea „public“, să fie cât mai puţine. „Multă lume foloseşte emailul şi-l pune public pe pagina de Facebook. De obicei este emailul pe care îl foloseşte şi în momentul în care se loghează. Şi atunci este destul de uşor: dacă un hacker vrea să aibă acces la contul tău, dacă ştie user name-ul deja ştie jumătate din tot ce trebuie să verifice. Ideea ar fi să nu pui public contul de email, multă lume îl are setat din profil ca fiind public şi oricine poate să vadă ce adresă de email are“, arată Marius Amza.

Specialistul mai subliniază că ar trebui ca majoritatea postărilor să fie destinate doar prietenilor. „La cereri de prietenie nu dăm accept decât cui cunoaştem. Practic îţi pui viaţa online acolo şi e foarte uşor pentru un hoţ să vadă, spre exemplu, că tocmai eşti în concediu şi nu e nimeni acasă“, încheie Amza.

Atenţie la activitatea copiilor în online

Părinţii trebuie să fie de asemenea extrem de atenţi la tot ce înseamnă activitatea copiilor pe internet, ce postează, cu cine se împrietenesc, ce gen de discuţii poartă. „Trebuie să fim atenţi nu doar ce postăm noi cu copiii ci şi postează copiii, părinţii nu sunt suficient educaţi, copiii sunt foarte buni, abili, imediat învaţă. Părintele ar trebui să urmărească activitatea copilului şi să înţeleagă ce se întâmplă acolo, nu ar trebui să fie fericit că stă al calculator şi nu face prostii, poate să facă prostii foarte mari şi acolo“, mai spune specialistul

Vă mai recomandăm: 

Mobila pictată în Sibiu care a cucerit clienţi din toată lumea: transformă o casă banală într-un adevărat muzeu

Într-un atelier din localitatea Cisnădioara, judeţul Sibiu, Mircea Ungurean (50 de ani), inginer de profesie, şi iubita lui, pictoriţa Oana Cerbu (34 de ani), au pus pe picioare o afacere de familie cu piese splendide de mobilier, pictate manual, care au cucerit clienţi din toată lumea.

Eroii de lângă noi: lecţia de viaţă a unui tânăr cu piciorul retezat care se pregăteşte pentru Jocurile Olimpice

În 2005, lui Mihăiţă Papară (36 de ani) i-a fost pur şi simplu retezat piciorul stâng, de la nivelul coapsei, într-un cumplit accident de circulaţie. Astăzi, pentru cei care-l cunosc şi pentru mulţi oameni din lumea întreagă, Mihăiţă este un adevărat erou. Şi-a învins handicapul şi se pregăteşte de participarea la Jocurile Olimpice.

Povestea lui Dinică, legendarul milionar din satul cu cei mai bogaţi oieri din România. Bun prieten cu Nicu Ceauşescu, casa lui a fost decor de film

Se spune că primul milionar al Sibiului, în anii de dinainte de Revoluţie, ar fi fost un bărbat din Poiana Sibiului, posesor al mai multor torcătorii de lână şi bun prieten cu Nicu Ceauşescu.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite