Staţia pentru sortarea gunoiului care o ia la vale după inaugurare. A fost ridicată cu 46 de milioane de lei din fonduri UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alunecările de teren au început să se manifeste încă de la demararea lucrărilor la staţia de compost de la Târnava FOTO CJ Sibiu
Alunecările de teren au început să se manifeste încă de la demararea lucrărilor la staţia de compost de la Târnava FOTO CJ Sibiu

Un complex pentru prelucrarea deşeurilor construit cu 46,3 milioane de lei din fonduri europene în localitatea sibiană Târnava „se descompune“ la scurt timp după ieşirea lucrării din garanţie din cauza terenului instabil pe care a fost ridicată.

La câţiva zeci de kilometri distanţă de autostrada care o ia la vale cu dealuri cu tot, în judeţul Sibiu, o investiţie care tocmai a ieşit din garanţie are probleme asemănătoare celei din legenda meşterului Manole. Terenul pe care tocmai a fost pusă în funcţiune o staţie de compost, ridicată din fonduri europene, a început iarăşi să o ia la vale.

Lucrările la staţia de compost de la Târnava (comună situată la opt km de municipiul Mediaş) au început din 2012 generând o adevărată epopee. Staţia care urma să deservească localităţile din zona de nord a judeţului a fost încredinţată spre construire firmei Confort SA, din judeţul Timiş, în cadrul unui contract cu o valoare totală de 46,3 milioane de lei, fără TVA. Pentru aceşti bani, firma ar fi trebuit să ridice încă o staţie de compost şi una de sortare a deşeurilor lângă Sibiu şi să închidă cinci depozite de deşeuri neconforme.

Proiectul finanţat din fonduri europene accesate de Consiliul Judeţean Sibiu s-a împotmolit la şase luni după semnarea contractului, Confort SA intrând în insolvenţă. Situaţia s-a deblocat un an mai târziu, după ce Confort SA a cedat contractul asociaţilor săi de la Finara Consult SRL, tot din Timiş. În momentul în care muncitorii acestora au început să lucreze la staţia de la Târnava, însă, dealurile din zonă au început să alunece.

Teren instabil şi la 16 metri adâncime

După primele semne de instabilitate au fost demarate câteva studii geotehnice. „Nu există niciun strat de fundare capabil să preia forţele de împingere ale taluzului şi cele de încărcare prin zid de sprijin. De asemenea, s-a constatat că nici la -16 metri faţă de cota drumului de exploatare nu se regăseşte prezenţa unui strat bun de fundare“, se arată într-un raport al Consiliului Judeţean Sibiu. Deoarece stabilizarea terenului prin executarea de coloane şi grinzi la o adâncime de peste 16 metri ar fi generat costuri prea mari, proiectantul, constructorii şi beneficiarii au decis să modifice proiectul astfel încât construcţiile mai grele – precum cântarul, staţia de spălare, postul trafo – să fie construite în alte zone din apropiere, dar cu teren mai stabil. În iulie 2014, noua staţie a fost predată CJ Sibiu.

statia de compost tarnava FOTO CJ Sibiu

Problemele la noua staţie au apărut la şase luni de la darea în exploatare FOTO ADI Eco Sibiu

A expirat garanţia

Au mai fost necesari încă doi ani de proceduri de atribuire, până când staţia să poată fi încredinţată spre exploatare. Cei de la Salubris SA au preluat staţia în decembrie 2016 şi au început să proceseze compost din gunoaiele sibienilor la începutul acestui an. În luna mai, însă, o parte din construcţii au început să crape.

„În partea din stânga a platformei de maturare au apărut fisuri datorate alunecărilor de teren, astfel încât există riscul de prăbuşire a unei părţi din platforma de maturare a staţiei. De asemenea, s-au constatat alunecări de teren în zona instalaţiei de spălare a roţilor şi a drumului de acces de la intrarea în staţie”, arată acum CJ Sibiu, în caietul de sarcini al licitaţiei prin care cer realizarea unei expertize. Aceasta este necesară pentru a stabili lucrările de remediere necesare, în condiţiile în care garanţia pentru echipamente a expirat în vara anului trecut.

„Închidem şi plecăm acasă?”

Muncitorii staţiei de la Târnava spun că, deşi alunecările nu sunt atât de spectaculoase vizual, deficienţele pot duce la oprirea lucrului. „S-au rupt rigolele, accesul e tot mai dificil. Dacă mai vine un sezon ploios, închidem şi plecăm acasă, căci nu mai putem aduce materia primă pentru compost“, spune unul dintre angajaţii staţiei.

Primarul comunei pe al cărei teritoriu a fost rezolvată investiţia este mai calm. „Până acum, în acea zonă nu au mai fost alunecări de teren. Dar acum, cu ceva investiţii, situaţia se poate stabiliza“, explică primarul Jacint Pleiner.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite