Obiceiuri şi tradiţii în a doua zi de Paşte, în Mărginime: băieţii îşi stropesc alesele cu parfum. Cum îi întâmpină fetele pe cei case se spune că le vor fi ursiţi
0În multe din satele Mărginimii Sibiului localnicii păstrează şi astăzi un obicei vechi, despre care se spune că le poate arăta fetelor inclusive cine le va fi ursit.
În a doua zi de Paşte, flăcăii tineri merg în sat la fetele de măritat şi le stropesc cu parfum. Fiecare merge la fată care i-a căzut cu tronc, iar tradiţia spune că feciorul are toate şansele să o ia de nevastă pe fata la care a mers la stropit.
”E vechi obiceiul, eu din tinereţile mele ştiu că e un obicei ca băieţii să meargă a doua zi de Paşte la fete, fiecare la fata pe care o place. O stropeşte cu parfum şi ea îi oferă un ou roşu, apoi se duc împreună la joc, pe vremuri ziua era joc şi noaptea era petrecere mare. Dacă se plac, băiatul şi fata la care a mers la stropit rămân împreună”, spune Maria Dănoiu (75 de ani) din localitatea sibiană Răşinari.
În satul copilăriei lui Cioran, flăcăii care încă vor să păstreze obiceiul în forma lui cea mai pură merg la stropit îmbrăcaţi în costume populare, iar fetele îi aşteaptă gătite de asemenea în port tradiţional.
”Obiceiul îl ţinem de mult timp, de la mama, de la tata, din moş strămoşi. E frumos că păstrăm tradiţiile şi le ducem mai departe. E un parfum ales de mine, şi mă simt bine când merg la stropit, mă simt iubit, plăcut de toată lumea”, spune Mihai Vâju în vârstă de 16 ani.
Fetele îşi aşteaptă ”stropitorii” cu ouă roşii, cozonac şi băuturi, apoi merg împreună la balul organizat în căminul cultural din localitate.
”E foarte bine să fiu stropită, ştiu obiceiul de mulţi ani, îmi place foarte mult. Noi, fetele, trebuie să îi aşteptăm pe cei care ne stropesc cu bunătăţuri, cu sucuri, cu cozonaci, ne-am pregătit cum trebuie”, spune Denisa Câneanu în vârstă de 12 ani.
Vă mai recomandăm:
Sute de sibieni au ales şi în acest an să asiste la slujba de Înviere la biserica monument istoric aflată în cel mai mare muzeu în aer liber din România.
Masa de Paşte poate păstra tradiţia şi fără să aibă miile de calorii specifice ospăţurilor copioase de sărbători. Cotletul de miel cu legume verzi şi sos Madeira, supa-cremă de praz cu gust de miel sau checul aperitiv pot fi o alternativă nu doar gustoasă ci şi avantajoasă pentru cei care ţin chiar şi de sărbători la siluetă.
Iubitorii de tradiţii pot opta pentru o altfel de alternativă de petrecere a sărbătorii Învierii Domnului, în cel mai mare muzeu în aer liber din sud-estul Europei, Muzeul Astra din Sibiu.